ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Με τον Μίκη και τον Οτο…

Ο Κώστας Κοφινάς θυμάται μια αξέχαστη βραδιά του 2003 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης είχε… συναντήσει ξανά τον Ότο Ρεχάγκελ στο ίδιο γήπεδο!

Και μετά σου λένε μην πιστεύεις στις συμπτώσεις. Στα σημάδια. Ηταν 11 Οκτωβρίου του 2003 και η εθνική ομάδα έδινε σπουδαίο και καθοριστικό αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία στη Λεωφόρο – βλέπετε το ΟΑΚΑ ετοιμαζόταν για το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Επαθλο, η πρόκριση στα τελικά του Euro της Πορτογαλίας.

Στα επίσημα, ποιος βρέθηκε λέτε; Ο αξεπέραστος Μίκης Θεοδωράκης. Και από τα μεγάφωνα ακούστηκε για πρώτη φορά ο ύμνος της εθνικής ομάδας, δια χειρός Μίκη φυσικά. Δημιούργησε αφιλοκερδώς μια ξεχωριστή μουσική σύνθεση , ειδικά για την εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Το τελικό 1-0 έδωσε τη δυνατότητα στους άσους να πετάξουν το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία – το τι συνέβη εκεί το γνωρίζουν και οι πέτρες. Ο δε Οτο Ρεχάγκελ, παρών και στη νίκη επί των Ιρλανδών, καπετάνιος και στο έπος.

Ο ύμνος μάλλον δεν ξανακούστηκε – κακώς, πολύ κακώς. Και η εθνική ομάδα τα χρόνια που πέρασαν είχε τα πάνω και τα κάτω της. Για την ακρίβεια, εδώ και κάμποσο διάστημα κατεβαίνει τα σκαλιά της κατάταξης και δυσκολεύεται να ορθοποδήσει. Αλλά με τη Σουηδία το βράδι της Τετάρτης στο Ολυμπιακό Στάδιο, λες και έγινε ένα θαύμα! Απέναντι σε μια τοπ ομάδα που συχνά πυκνά δίνει το παρών σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών ή παγκοσμίων κυπέλλων, ήταν εθνική από ατσάλι.

Θα ήταν αδύνατο να έρθει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Η Σουηδία είχε δύο δοκάρια όταν όλοι οι ποδοσφαιριστές της πίστεψαν πως η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα – τόσο «γεμάτα » ήταν. Ο Οτο ήταν στις εξέδρες ύστερα από καιρό, μολονότι όπως παραδέχεται δεν παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ο Μίκης, ο μεγάλος Μίκης ήταν «εκεί». Ναι, την ημέρα που η Ελλάδα τον έκλαψε και του είπε το πάνδημο «αντίο», προφανώς και δεν γινόταν να γνωρίσει πίκρα η εθνική ομάδα. Η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια ομάδα που ο Μίκης Θεοδωράκης γνώριζε αρκετούς από τους παίκτες της και την παρακολουθούσε. Γιατί απλά του άρεσε το αληθινό, το απλό, το ίδιο το άθλημα του ποδοσφαίρου. Στην πιο αγνή του μορφή, φυσικά…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News