ΑΕΚ: Τελικά ο Αλμέιδα, ανακάτεψε εντελώς την περυσινή «τράπουλα»

EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον μελετημένο Ματίας Αλμέιδα που “διαβάζοντας” το υλικό της ΑΕΚ που παρέλαβε, άλλαξε ρόλους όχι σ’ έναν ή δύο, αλλά συνολικά σε οκτώ παίκτες του περσινού ρόστερ.

Ο Ματίας Αλμέιδα ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση, περισσότερο από έναν μήνα πριν από την πρώτη προπόνηση με την ΑΕΚ. Κανείς ξένος προπονητής δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο. Τον χρόνο που είχε στα Σπάτα, πριν ξεκινήσει η δουλειά, μην νομίζετε πως τον αξιοποίησε μόνο για να σχεδιάσει τη νέα ΑΕΚ. Το έκανε και αυτό φυσικά, αλλά δεν τον απασχολούσε μόνο αυτό.

Συνέχισε αυτό που είχε ξεκινήσει στα τέλη Απρίλη, όταν συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «Ένωσης». Διάβασε και μελέτησε προσεκτικά το υλικό που θα παραλάμβανε. Παίκτη προς παίκτη. Αποτέλεσμα αυτού του διαβάσματος, ήταν σχεδόν καθολικό ανακάτεμα της… τράπουλας, που έχει κάνει ο Αλμέιδα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Και είναι ξεκάθαρο πλέον τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου της καλοκαιρινής δουλειάς.

Οι συνεχόμενες δοκιμές του Αλμέιδα

Ούτε έναν, ούτε δυο, αλλά οκτώ ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ, ο Αργεντινός προπονητής τους έχει δώσει διαφορετικό ρόλο στο γήπεδο. Όχι μια φορά από σπόντα σε μια άσκηση σε προπόνηση.

Ο Αλμέιδα διάβασε και μελέτησε προσεκτικά το υλικό που θα παραλάμβανε, παίκτη προς παίκτη…

Σε συνεχόμενες δοκιμές, ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια. Και πρόκειται για παίκτες, που οι περισσότεροι πέρυσι ήταν βασικοί. Πάμε να το δούμε παίκτη προς παίκτη για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Εσχάν Χατζισαφί: Άργησε λόγω τραυματισμού να μπει σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων. Όταν μπήκε όμως, ο Αλμέιδα τον έστειλε κατευθείαν σε διαφορετικό ρόλο σε σχέση με πέρυσι. Ούτε αριστερό μπακ, ούτε χαφ. Αριστερός στόπερ. Μένει να φανεί, αν θα το διατηρήσει και μέσα στη σεζόν.

Λάζαρος Ρότα: Κυρίως τον χρησιμοποίησε ο Αλμέιδα σε ρόλο δεξιού μπακ – χαφ. Θέση που την ξέρει και είναι σχετικά κοντά μ’ αυτή του δεξιού μπακ που έπαιζε πέρυσι. Όμως στο φιλικό με την Ομόνοια, τον δοκίμασε και ως δεξί στόπερ και το έκανε και στην Ολλανδία.

Νταμιάν Σιμάνσκι: Σχεδόν σ’ όλα τα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους, ο Αλμέιδα χρησιμοποίησε τον Πολωνό χαφ, ως λίμπερο στην τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Πιθανότατα δεν θα τον διατηρήσει σ’ αυτόν τον ρόλο, αλλά αν παραστεί ανάγκη…

Νορντίν Άμραμπατ: Άργησε να ενσωματωθεί στην προετοιμασία στην Ολλανδία, μέχρι να λύσει το ζήτημα που είχε όσον αφορά το μέλλον του. Από τότε που μπήκε στις προπονήσεις, έχει παίξει ελάχιστα στην επίθεση. Δεξί και αριστερό μπακ – χαφ έχει δοκιμαστεί από τον Αλμέιδα.

Στίβεν Τσούμπερ: Από την πρώτη άσκηση τακτικής στην Ολλανδία, ο Αλμέιδα μονιμοποίησε τον Ελβετό σε ρόλο αριστερού μπακ – χαφ. Όπως έπαιζε πριν τριετίας στην Χόφενχάιμ. Αν διατηρήσει ο Αλμέιδα σχηματισμό με τριάδα, ο Τσούμπερ θα είναι σίγουρα σ’ αυτό τον ρόλο.

Λιβάι Γκαρσία: Το σκεφτόταν ο Αλμέιδα πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις, το υλοποίησε όταν άρχισε η προετοιμασία. Έδωσε στον Γκαρσία ρόλο στο κέντρο της επίθεσης, δίπλα στον Αραούχο.

Σέρχιο Αραούχο: Ένας από τους παίκτες που ο Αλμέιδα θεωρεί κολώνα της νέας ΑΕΚ. Θεωρεί πως μπορεί να τον αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο, ως περιφερειακό επιθετικό και τον δούλεψε αρκετά σ’ αυτόν τον ρόλο.

Πέτρος Μάνταλος: Στην θεωρία ο ρόλος δεν άλλαξε. Στην πράξη όμως; Ο Αλμέιδα χρησιμοποιεί τον Μάνταλο περισσότερο ως «οκτάρι», κάτι που είχε ελάχιστες φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΑΕΚ.

Απομένει φυσικά, όταν συμπληρωθούν όλα τα κομμάτια του αγωνιστικού παζλ, να φανεί ποιες απ’ αυτές τις αλλαγές στο ανακάτεμα της τράπουλας από τον Αλμέιδα, είναι μόνιμες και ποιες όχι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News