Μεταγραφές: Τι κερδίζει η ΑΕΚ και τι χάνει ο Παναθηναϊκός με την περίπτωση Γκατσίνοβιτς

Η ΑΕΚ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, με την «Ένωση» να είναι έτοιμη να δώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην Χόφενχαϊμ για να τον κάνει δικό της.

Ο Σέρβος μετά από ένα επιτυχημένο εξάμηνο στον Παναθηναϊκό, επιστρέφει και πάλι στην χώρα μας, αυτή τη φορά όμως όχι για το «τριφύλλι», αλλά για έναν από τους εν δυνάμει αντιπάλους του.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κινήθηκε έξυπνα, βρήκε πάτημα στο γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματα που ζητούσε ο γερμανικός σύλλογος και κατάφερε να κάνει δικό της έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, ενισχύοντας το ρόστερ της, ενώ παράλληλα αποδυνάμωσε τους «πράσινους» τόσο αγωνιστικά όσο και σε θέμα πρεστίζ.

Aς δούμε όμως τι κερδίζει στην πραγματικότητα η ΑΕΚ από την έλευση του 27χρονου και τι χάνει ο Παναθηναϊκός από την απώλεια στο κέντρο του.

Ένας all around μέσος, που μπορεί να σηκώσει το βάρος και να αποσυμπιέσει τον Μάνταλο

Στη σύντομη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Γκατσίνοβιτς έδειξε πως είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετικά χαρακτηριστικά στο δημιουργικό κομμάτι αλλά και στο ανασταλτικό, σε μικρότερο βαθμό βέβαια. Μπορεί με ευκολία να αγωνιστεί ως κεντρικός χαφ αλλά και σε λίγο πιο προωθημένο ρόλο, έχοντας δημιουργικές ικανότητες. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να έρθει και να ηγηθεί με το καλημέρα στο πολύπαθο κέντρο της Ένωσης, την ίδια ώρα που μία τριάδα ποδοσφαιριστών αποτελεί παρελθόν από το κιτρινόμαυρο ρόστερ, ενώ παράλληλα μπορεί να δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπάρχοντες.

Στον Παναθηναϊκό τον είδαμε να κουβαλά την μπάλα στον χώρο ουκ ολίγες φορές, με ταχύτητα και ένταση στο παιχνίδι του, ενώ έχει τη δυνατότητα να βλέπει γήπεδο. Bγαίνει συχνά στα άκρα για να δώσει πλάτος στην επίθεση της ομάδας του και δεν μένει στατικός. Από την άλλη παίζει και σε κλειστούς χώρους, κάτι που τον βοηθά ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, αφού συνήθως θα παίζει απέναντι σε άμυνες μισού γηπέδου. 

Έχει τη δυνατότητα να πιέζει ψηλά καλύπτοντας μέτρα, αλλά και να βγάλει δυναμισμό στο παιχνίδι του. Δεν φοβάται το μαρκάρισμα, δείγμα της γενικότερης συμπεριφοράς του στον αγωνιστικό χώρο, όμως δεν είναι ο παίκτης που θα χτυπηθεί με τους αντίπαλους χαφ.

Εκτός των χαρακτηριστικών του, το σημαντικότερο είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει γενικότερα στην λειτουργία της «Ένωσης». Ο Σέρβος όπως είπαμε, αρέσκεται στο να βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο, κοντά στην αντίπαλη άμυνα δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του. Αυτόματα, το βάρος της δημιουργίας μοιράζεται. Τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε αρκετά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όλη η δουλειά έπεφτε στις πλάτες του Πέτρου Μάνταλου, αφού κανείς δεν κατάφερε να τον στηρίξει με συνέπεια.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερωθεί, να κάνει και άλλες δουλειές στο γήπεδο, ενώ η «Ένωση» θα έχει σταθερά μία διπλή απειλή, κάτι που θα την κάνει σαφώς πιο επικίνδυνη. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γκατσίνοβιτς σε 15 αναμετρήσεις κατάφερε να δώσει τρεις ασίστ, ενώ είχε και αρκετές πάσες κλειδιά στο τελευταίο μισό του γηπέδου αλλά και στην αντίπαλη άμυνα. Ο Αλμέιδα με το «καλημέρα» θα πρέπει να βρει λύση σε αυτό το ζήτημα και στη διαχείριση των δύο ποδοσφαιριστών. Εάν το καταφέρει, τότε η ομάδα του θα γίνει αυτομάτως πιο δημιουργική, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι τοποθετήσεις του και η εκτέλεση με κάθε ευκαιρία

Γενικότερα στην καριέρα του, ο Γκατσίνοβιτς δεν μετρά πολλά γκολ. Η αλήθεια όμως είναι πως και καλές εκτελέσεις έχει και κυνηγά τις φάσεις. Στον Παναθηναϊκό, που είναι και το πιο σύντομο δείγμα που έχουμε, τον είδαμε να δοκιμάζει αρκετές φορές τα πόδια του, ενώ βρισκόταν συχνά πυκνά στην αντίπαλη άμυνα με σκοπό να απιελήσει σε κάθε ευκαιρία.

Είναι παίκτης που ζητά το γκολ, άσχετα αν δεν το βρίσκει πάντα. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Πάντως στους «πράσινους» απειλούσε συχνά πυκνά, κάτι που δείχνει πως πρόκειται για έναν σύγχρονο χαφ που προσφέρει σε αρκετούς τομείς.

Από την άλλη βρίσκει τον τρόπο να μπαίνει στις φάσεις και να πετάγεται στο σωστό τάιμιγνκ. Έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις στο γήπεδο και ειδικότερα στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα. 

O Γιοβάνοβιτς στερείται αυτόν που δεν ήθελε με τίποτα να χάσει

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στηρίχθηκε πολύ στο δεύτερο μισό στον Γκατσίνοβιτς. Ο Σέρβος ανέβασε τον Παναθηναϊκό στο δημιουργικό κομμάτι, κάτι που φάνηκε και στην πράξη αφού οι «πράσινοι» έπαιζαν και πιο θελτικό στο μάτι ποδόσφαιρο. Ο έμπειρος προπονητής γνωρίζει από πρώτο χέρι πως θα είναι δύσκολο να τον αντικαταστήσει.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του 27χρονου στη διάθεσή του. Ο Βιγιαφάνιες για παράδειγμα σε περίπτωση που εν τέλει μείνει, δεν βγάζει την ίδια ένταση με τον Σέρβο. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή στο πράσινο ρόστερ με την συνέπεια του Γκατσίνοβιτς στην επίθεση. Ο Γκατσίνοβιτς ήταν ο τρίτος πιο απειλητικός παίκτης του τριφυλλιού τη σεζόν που μας πέρασε και η αντικατάστασή του, μόνο εύκολη δεν είναι.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως και στην αγορά είναι δύσκολο να βρει αυτόν που θα ταιριάξει με τα υπόλοιπα κομμάτια. Ακόμα και να τον βρει όμως, το πιθανότερο είναι πως στο επίπεδο του Σέρβου, θα χρειαστεί να δώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν χάνει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του, την κινητήριο δύναμη που έκανε τον Παναθηναϊκό να αλλάξει επίπεδο στην επίθεση, σκοράροντας με μεγαλύτερη συνέπεια. 

Εκτός των άλλων, ο Σέρβος προπονητής θα χρειαστεί να χτίσει σχεδόν από την αρχή το κέντρο του. Μετά την αποχώρηση του Μαουρίτσιο και την διαφαινόμενη φυγή του Βιγιαφάνιες, ο Γιοβάνοβιτς έχει μείνει με τους Κουρμπέλη, Αλεξανδρόπουλο και Πέρεθ. Οι μισοί από τους παίκτες που αγωνίζονταν την περασμένη σεζόν στην μεσαία γραμμή αποχωρούν και πλέον καλείται να βρει και μάλιστα γρήγορα τους επόμενους.

Η ΑΕΚ κερδίζει σε πρεστίζ και κάνει τον Παναθηναϊκό να φαίνεται ανέτοιμος

Αναμφίβολα η κίνηση της ΑΕΚ και ο τρόπος που έκλεισε τον Γκατσίνοβιτς στέλνει μήνυμα και στους υπόλοιπους. Η «Ένωση» έδειξε πως όταν θέλει έναν ποδοσφαιριστή, μπορεί να τον αγοράσει, όπως έκανε και με τον Στίβεν Τσούμπερ. Εκτός αυτού όμως πήρε και μία πρώτης τάξεως νίκη από έναν αντίπαλο, που προσπαθεί να επανέλθει, που θέλει να κάνει το βήμα προς τα πάνω, όπως έκαναν αγωνιστικά οι «πράσινοι» τη σεζόν που μας πέρασε.

Παράλληλα έκανε τον Παναθηναίκό να δείχνει ακόμα αδύναμος να κοντράρει στα ίσια όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι τους υπόλοιπους διεκδικητές του πρωταθλήματος, κάτι που σίγουρα προκαλεί και προβληματισμό αλλά και εσωστρέφεια στις τάξεις των φίλων των «πράσινων». Για να μπει στο κλειστό κλαμπ των διεκδικητών δεν φτάνει μόνο η πολύ καλή δουλειά του Γιοβάνοβιτς. Θα πρέπει να επενδύσει. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, είναι σαν να πολεμά με βέλη απέναντι σε σφαίρες.

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News