Άρης μεταγραφές: Όταν ο Μάνου Γκαρθία προοριζόταν για διάδοχος του Νταβίδ Σίλβα

Ο Μάνου Γκαρθία είναι νέος παίκτης του Άρη. Πίσω από τον ταλαντούχο 24χρονο επιθετικό κρύβεται μια εντυπωσιακή ιστορία αφού σε μικρότερη ηλικία ήταν από τους παίκτες που εκπροσωπούσαν το πρώτο στάδιο του πιο φιλόδοξου ποδοσφαιρικού πρότζεκτ στα χρονικά του αθλήματος, αυτού της Μάντσεστερ Σίτι.

Από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ο εκτελεστικός διευθυντής των «πολιτών», Φεράν Σοριάνο, κι ο αθλητικός διευθυντής, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, αφότου ανέβαλαν τους ρόλους τους ήταν να εδραιώσουν ένα σοφιστικέ σύστημα σκάουτινγκ σε όλο τον κόσμο. Ήταν εποχές πολύ πριν το «Brexit» κι άρα ελεύθερης μετακίνησης παικτών – ακόμη και εφήβων – μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η «φουρνιά» του 2013

Η Μάντσεστερ Σίτι από τα προηγούμενα χρόνια είχε αρχίσει να αγοράζει παίκτες από πολύ μικρή ηλικία για να στελεχώσει τις ακαδημίες της με στόχο να «καλλιεργήσει» τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στο σύστημά της. Ο στόχος ήταν να ακολουθήσει το μοντέλο των μεγάλων ακαδημιών, αλλά να επισπεύσει τη διαδικασία. Η «φουρνιά» του 2013, θεωρούσαν στο κλαμπ, θα ήταν εκείνη που θα πρόσφερε πολλούς παίκτες ή και έσοδα.

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, αποκτήθηκαν οι Ανχελίνιο, Κελέτσι Ιχεανάτσο, Πάμπλο Μαφέο, Τζέισον Ντεναγέρ, Τιερί Αμπρόζ, αλλά ο Μάνου Γκαρθία που πήγε με 250 χιλιάδες ευρώ από τη Σπόρτινγκ Χιχόν εκτιμούσαν πως θα έκανε τη μεγάλη διαφορά. Αν και 15 ετών τον έβλεπαν ως τον… διάδοχο του Νταβίδ Σίλβα. Οι ομοιότητές τους, σε μικρή ηλικία, στον τρόπο παιχνιδιού τους ήταν αρκετές.

Παίζοντας στις μικρές ομάδες της Σίτι, ο Γκαρθία εντυπωσίαζε ακόμη και κόντρα σε μεγαλύτερα παιδιά. Το επόμενο βήμα ήταν να δοθεί δανεικός για να… ψηθεί. Έτσι, άρχισε η περιπέτειά του: πρώτα στην Μπρέντα, έπειτα στην Τουλούζ, αφού προηγουμένως, έγινε μέλος της πρώτης ομάδας έκανε το ντεμπούτο του και σκόραρε κιόλας. Το 2019 τον αγόρασε η Σπόρτινγκ Χιχόν.

Η «φουρνιά» του 2013 έδωσε παίκτες που έπαιξαν για κάποιο διάστημα στην πρώτη ομάδα – Ανχελίνιο, Ντεναγέρ, Ιχεανάτσο – που άφησαν αρκετά χρήματα στα ταμεία της και συνέχισαν την καριέρα τους στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Μάνου Γκαρθία βρέθηκε πολλές φορές στην περιφέρεια και δεν έριξε την… πόρτα. Έπαιξε σε σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, βρέθηκε στο στόχαστρο ομάδων της La Liga και μια ανάσα από το να παίξει με την εθνική Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που πήρε το αργυρό μετάλλιο. «Η μεταγραφή μου στον Άρη είναι ό,τι πρέπει», ανέφερε στο αντίο του στην Σπόρτινγκ Χιχόν. Νιώθει πως είναι η στιγμή που πρέπει να ανοίξει τα φτερά του.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News