Άρης Μεταγραφές: Το ποδόσφαιρο έσωσε τον Γκρέι από τη βία, ο Μάρκο Σίλβα τον βοήθησε να το δει με άλλη ματιά

Ο Αντρέ Γκρέι βρίσκεται μια ανάσα από το να γίνει νέος παίκτης του Άρη. Στα 31 του χρόνια ο Τζαμαϊκανός επιθετικός παραμένει ένας εντυπωσιακός ποδοσφαιριστής και προέρχεται από μια σεζόν όπου πέτυχε δέκα γκολ σε 30 συμμετοχές με την ΚΠΡ. Το πώς έφτασε ως εδώ, όμως, έχει εξίσου μεγάλη αξία.

Οι συμμορίες και η ουλή στο αριστερό μάγουλο

Ο Αντρέ Γκρέι σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του μέσα στα χρόνια ανέφερε πως έκανε τα πάντα για να επιβιώσει. Μεγαλώνοντας στο Γούλβερχαμπτον έμπλεξε σε συμμορίες. Ο κύκλος της βίας του άφησε κι ένα σημάδι – μια ουλή από μαχαιριά στο αριστερό μάγουλο τα Χριστούγεννα του 2011 όταν δύο αντίπαλες συμμορίες συνεπλάκησαν.

Το ταλέντο για το ποδόσφαιρο υπήρχε, αλλά όχι και η αφοσίωση. Έτσι, η Γουλβς τον απομάκρυνε στα 13 του και η Σριούσμπερι πέντε χρόνια μετά. Ξαφνικά, βρέθηκε στη Χίνκλεϊ στο βόρειο τμήμα της Conference League, να αμείβεται με 200 λίρες το μήνα και να μένει με τη μητέρα του, αλλά δίχως να μένει μακριά από μπλεξίματα. Κι όλα άλλα άλλαξαν τη σεζόν 2012-13 όταν τον πήρε η Λούτον.

Τότε άρχισε να βλέπει το ποδόσφαιρο πιο σοβαρά. Ακολούθησε μεταγραφή στην Μπρέντφορντ για περίπου 600 χιλιάδες ευρώ, μετά η Μπέρνλι έδωσε 12,5 εκατομμύρια κι έπειτα από μια εντυπωσιακή πρώτη σεζόν στην Premier League πήγε στη Γουότφορντ που πλήρωσε 20,5 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της.

Τα ομοφοβικά μηνύματα και τα μαθήματα ιστορίας

Η πρώτη του σεζόν στην Premier League, στιγματίστηκε από την τιμωρία του για τέσσερα ματς εξαιτίας ομοφοβικών tweets που είχε ποστάρει όταν ακόμη ήταν 21 ετών. Σε αυτά παραπονιόταν για τον αριθμό των γκέι και έβαλε τα hashtags #Burn και #Die.

Το πρόστιμο που πλήρωσε, η ποινή που εξέτισε, αλλά και τα μαθήματα που τον αναγκάσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας να πάρει, λέει, ότι τον βοήθησε να δει διαφορετικά τα πράγματα, να ενημερωθεί και να μάθει και να αλλάξει απόψεις. Μάλιστα, ανέφερε πως τα μαθήματα ήταν ιδιαίτερα ενημερωτικά και μορφωτικά.

Με τον καιρό, ο Γκρέι ο οποίος έχει καταγωγή από την Τζαμάικα τα ενδιαφέροντά του επεκτάθηκαν στη μελέτη της ιστορίας. Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος που στην πλάτη του χτύπησε τατουάζ τον Νέλσον Μαντέλα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Μοχάμεντ Άλι, την Ρόζα Παρκς, τον Μάλκολμ X, τον Τόμι Σμιθ, τον Τζον Κάρλος, τους Μαύρους Πάνθηρες, τον Χιούι Νιούτον, τον Μάρκους Γκάρβι και τον Μπόμπ Μάρλεϊ.

Το 2020 και καθώς σε όλο τον κόσμο γίνονταν διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολις, ο Γκρέι έγινε μια από τις πιο δυνατές φωνές εντός του αγγλικού ποδοσφαίρου στηρίζοντας το κίνημα Black Lives Matter. «Ορισμένοι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά ξέρετε πόσες φορές με έχει σταματήσει η αστυνομία επειδή είμαι μαύρος και οδηγώ καλό αυτοκίνητο;», είχε πει και πρόσθεσε: «Σ’ αυτή τη χώρα μπορώ να είμαι τρία πράγματα ή ποδοσφαιριστής ή ράπερ ή έμπορος ναρκωτικών». Ο Γκρέι ήταν ομιλητικός και εναντίον του Brexit κι άλλων πολιτικών ζητημάτων.

 
 
 
View this post on Instagram

 
 
 

A post shared by Andre Gray (@andregray_)

Η πορεία του

Όσο για τον ποδοσφαιριστή Αντρέ Γκρέι, προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν. Μάλιστα, ήταν η πιο παραγωγική του από την περίοδο 2016-17, την δεύτερη του με τη φανέλα της Μπέρνλι και την πρώτη του στα σαλόνια του πρωταθλήματος της Αγγλίας.

Ο Γκρέι μπορεί να αγωνιστεί στα άκρα, αλλά και στο κέντρο της επίθεσης. Μπορεί η ταχύτητά του να μην είναι ίδια με το παρελθόν, αλλά παραμένει γρήγορος και δυνατός, ενώ είναι και αξιόλογος τεχνίτης. Στη Γουότφορντ έγινε καλύτερος παίκτης κυρίως με το να «διαβάζει» το παιχνίδι όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια. Σ’ αυτό τον βοήθησε αρκετά ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα.

Ο Γκρέι μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με την Λούτον τις σεζόν 2012-13 (54/20) και 2013-14 (45/30), συνέχισε να αποδίδει υψηλό επίπεδο στην Μπρέντφορντ (2014-15, 50/18, ενώ άρχισε την επόμενη σεζόν με 2/2) και το ίδιο έγινε και όταν φόρεσε τη φανέλα της Μπέρνλι (2015-16, 42/23 και 2016-17, 36/10). Στις τέσσερις σεζόν που έπαιξε για τη Γουότφορντ είτε στην Premier League, είτε Championship ποτέ δεν έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων αν και είχε γεμάτες σεζόν (βέβαια, έπαιζε κυρίως στα άκρα) μέχρι που πήγε δανεικός στην ΚΠΡ.

 
 
 
View this post on Instagram

 
 
 

A post shared by Andre Gray (@andregray_)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News