Ολυμπιακός Μεταγραφές: Αμπουμπακάρ Καμαρά, ένα θηρίο που... ο Ρανιέρι απείλησε με φόνο!

Ολυμπιακός Μεταγραφές: Αμπουμπακάρ Καμαρά, ένα θηρίο που… ο Ρανιέρι απείλησε με φόνο! | Αφιέρωμα | Premier League | Ποδόσφαιρο

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά είναι ένα καθαρόαιμο θηρίο που ποδοσφαιρικά… δεν μασάει! Στον Άρη που βρήκε την γαλήνη του μετά τις θύελλες της Φούλαμ, έκανε θαύματα. Στον Ολυμπιακό μην εκπλαγείτε αν εξελιχθεί στη μεγάλη έκπληξη της σεζόν! Ο ίδιος, πάντως, έχει μια τεράστια ευκαιρία για να ξορκίσει «δαίμονες» του παρελθόντος και να δικαιώσει όσους πιστεύουν στο δεδομένο ταλέντο του! 

Ο Ολυμπιακός έχει μια κάποια εμπειρία με μουσουλμάνους, αλίμονο, κι αυτό θα του φανεί χρήσιμο στην περίπτωση του Αμπουμπακάρ Καμαρά. Ο νεόκοπος «ερυθρόλευκος» επιθετικός που στον Άρη διακρίθηκε πετυχαίνοντας 10 γκολ, όσα είχε βάλει και σε 29 συμμετοχές με την Αμιάν τη σεζόν 2016-17, στη Ligue 2, όταν, πάντως, η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη και προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Ο Καμαρά, ένα επώνυμο που αρέσει στον Πέδρο Μαρτίνς και του έχει βγει, δίχως, βεβαίως, τον υπαινιγμό ότι… διαλέγει τους ποδοσφαιριστές του από το επώνυμό τους, είναι φανατικός μουσουλμάνος, αν και όχι φανατισμένος.

Στη Φούλαμ, την οποία ο Ολυμπιακός θα πληρώσει για να τον αποκτήσει από τον Άρη, έχουν να το λένε ότι τηρούσε πιστά το Ραμαζάνι, ήτοι τη νηστεία των μουσουλμάνων, η οποία ουσιαστικά είναι… αποχή σε ό,τι αφορά το φαγητό. Ήταν τέτοια η προσήλωσή του, που στο Λονδίνο θυμούνται ότι τήρησε απαρέγκλιτα όλους τους όρους ακόμα και στις 26 Μαΐου του 2018, στον τελικό των play off της Championship δηλαδή, όταν η Φούλαμ νίκησε με το γκολ νωρίς, στο 23’, του Τόμας Κέιρνι 1-0 την Άστον Βίλα και πανηγύρισε την άνοδο στην Premier League. Σε εκείνο το ματς, ο γεννημένος στο Γκον της Γαλλίας Μαυριτανός με τις ρίζες από τη Σενεγάλη βγήκε αλλαγή στο 77’, αλλά έκανε την 30ή συμμετοχή του και ολοκλήρωσε τη χρονιά με εφτά γκολ. Αυτή ήταν η χρονιά με τα περισσότερα παιχνίδια του, πλην της περυσινής με τον Άρη.

 

Η αυθόρμητη απόφαση του φορ του Ολυμπιακού και ο ρατσισμός

Την επόμενη σεζόν, όμως, όλα έγιναν… ανεμομαζώματα. Ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς έφυγε και τη θέση του πήρε ο, πρωταθλητής με τη Λέστερ το 2016 και πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και με τραγικά αποτελέσματα, Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός δεν είναι ότι δεν συμπάθησε τον Καμαρά, αλλά όλα από πολύ νωρίς έδειχναν ότι η Φούλαμ θα παλέψει προκειμένου να μείνει στην κατηγορία. Ο Καμαρά τότε ήταν 23 ετών και είχε παίξει σε αρκετά από τα παιχνίδια της Φούλαμ, αλλά στις 29 Δεκεμβρίου του 2018 και το ματς με τη Χάντερσφιλντ έγινε η ζημιά. Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς πήγε να εκτελέσει ένα πέναλτι, αλλά ο Μαυριτανός πετάχτηκε και του πήρε την μπάλα από τα χέρια. Ο Ρανιέρι ωρυόταν στον πάγκο, αφού ήθελε τον Σέρβο. Ο ίδιος ο Μίτροβιτς αντέδρασε και ο τσακωμός λίγο έλειψε να μην είναι λεκτικός. Το παιχνίδι βρισκόταν στο 82’ και το 0-0. Ο Καμαρά ήταν αμετάπειστος, πήρε φόρα, αλλά ο τερματοφύλακας της Χάντερσφιλντ, Γιόνας Λοσλ, έβγαλε το χτύπημα. Τα πράγματα από εκείνη τη στιγμή έγιναν πολύ άσχημα για τον Αφρικανό, πολλώ δε μάλλον όταν ο Μίτροβιτς σκόραρε το γκολ της νίκης, το 20ό του μέχρι εκείνο το σημείο στη σεζόν, στο 91’.

Ο Ρανιέρι έκανε ένα σχόλιο αμιγώς ιταλικό μετά τη λήξη του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι «θέλω να σκοτώσω» τον Καμαρά. Ο Μαυριτανός, λίγο αργότερα, έγινε έξαλλος όταν διάβασε τα ρατσιστικά σχόλια που οπαδοί της Φούλαμ εκτόξευαν στους λογαριασμούς τους στα social media, μια μάστιγα που ουδόλως έχει κοπάσει. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο Μαυριτανός βρέθηκε στο επίκεντρο για έναν πολύ σοβαρό λόγο, αφού εκείνη η κόντρα ενώπιον δεκάδων χιλιάδων φίλων της Φούλαμ στο «Craven Cottage» επεκτάθηκε στο προπονητικό κέντρο. Στις 15 Ιανουαρίου του 2019, ο Σέρβος επιθετικός και ο θεωρητικός παρτενέρ του στην επίθεση της ομάδας ήρθε η ώρα να πιαστούν στα χέρια και να λύσουν τις διαφορές τους με γροθιές. Η πλάκα είναι ότι αυτό έγινε σε μια στιγμή που οι παίκτες της Φούλαμ έκαναν… γιόγκα.

Αν το κλίμα για τον ίδιο ήταν βαρύ μετά το χαμένο πέναλτι, που πιθανώς το θεώρησε ως μια ευκαιρία να αναδείξει στοιχεία της προσωπικότητάς του, έγινε ασήκωτο οκτώ μέρες αργότερα, όταν είχε ένα επεισόδιο με ανθρώπους της ασφάλειας του προπονητικού κέντρου, «Motspur Park». Ο Καμαρά ήταν ήδη persona non grata για τους Λονδρέζους, αλλά στην απόπειρα να συναντήσει τον Άλιστερ Μακιντός, διευθύνοντα σύμβουλο του κλαμπ, προκειμένου να μιλήσουν για το μέλλον του, συνάντησε την αντίσταση από τους ανθρώπους της ασφάλειας. Ο Μακιντός ήταν προφανές ότι δεν ήθελε να τον δει, άλλωστε αμέσως μετά τον καβγά με τον Μίτροβιτς το κλαμπ είχε πάρει την απόφαση να τον υποβιβάσει στην ομάδα U23.

Ο Καμαρά ενεπλάκη σε επεισόδιο και χρησιμοποίησε πάλι τα χέρια του, με αποτέλεσμα να φτάσουν εκπρόσωποι της αστυνομίας στο «Motspur» και να τον συλλάβουν για επίθεση και σωματική βλάβη. Βεβαίως στο επεισόδιο δεν δόθηκε έκταση, αλλά ο Μαυριτανός δόθηκε δανεικός στην τουρκική Μαλάτιασπορ.

Η πλάκα είναι, όμως, ότι ο 27χρονος, πια, διεθνής με τη Μαυριτανία, με 13 συμμετοχές και 5 γκολ, έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του πέρυσι με τη Φούλαμ με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα! Ο Καμαρά γύρισε στο Λονδίνο όταν ανέλαβε προπονητής ο Σκοτ Πάρκερ, τη χρονιά 2019-20 έκανε 25 παιχνίδια στην Championship, ενώ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2021, όταν έπαιξε 19 λεπτά ως αλλαγή στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε 11 συμμετοχές. Το μέλλον του, πάντως, είχε κριθεί οριστικά και αμετάκλητα στο ματς της 24ης Οκτωβρίου του 2020 με την Κρίσταλ Πάλας. Η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο 88’ για βίαιο τάκλιν στον Εμπερέτσι Εζέ, μια απόφαση που λήφθηκε από το διαιτητή της αναμέτρησης αφού εξέτασε τον VAR, επέσυρε τιμωρία τριών αγωνιστικών.

Ο Καμαρά δόθηκε δανεικός στην Ντιζόν την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου του 2021 και επέστρεψε στο Λονδίνο για να τεθεί στις υπηρεσίες του πρώην κόουτς του Ολυμπιακού. Ο Σίλβα δεν τον υπολόγιζε, αλλά η μεταγραφή του Ροντρίγκο Μουνίθ καθυστερούσε, αφού ο Ισπανός επιθετικός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, και έτσι ο Πορτογάλος αναγκάστηκε να τον κρατήσει για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Μίντλεσμπρο. Αυτό συνέβη μήπως συμβεί οτιδήποτε, γι’ αυτό και ο Μαυριτανός έπαιξε ακριβώς… ένα λεπτό στην ισοπαλία με σκορ 1-1, στις 8 Αυγούστου 2021. Τύποις, ανήκε στην ομάδα και στα ματς με τη Χάντερσφιλντ (1-5) και τη Μίλγουολ (1-2), αλλά πριν εκπνεύσει το δεύτερο δεκαήμερο του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του στον Άρη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News