Ιστιοπλοΐα: Φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα δύο Ουκρανοί αθλητές

Μετά από αγώνες στην Πορτογαλία οι Ουκρανοί ιστιοπλόοι Ιγκόρ Σαμάριν και Τατιάνα Λέπτσια δεν επέστρεψαν στη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, μένουν στην Ελλάδα και η ΕΙΟ τους βοηθά με τις προπονήσεις.

Μικρή γλυκιά ιστορία μέσα στη φρίκη του πολέμου συνδέεται με την Ελλάδα. Δύο Ουκρανοί αθλητές της ιστιοπλοΐας, ο Ιγκόρ Σαμάριν και η Τατιάνα Λέπτσια, βρίσκονταν για αγώνες στην Πορτογαλία και δεν γύρισαν στην πατρίδα τους. Γλιτώνουν από τον πόλεμο, αλλά δεν είχαν τόπο διαμονής και βρήκαν λύση στη χώρα μας.

Τους φιλοξενεί προσωρινά στο σπίτι της η πασίγνωστη Ουκρανή ιστιοπλόος Ρουσλάνα Ταράν, κάτοχος τριών ολυμπιακών μεταλλίων, η οποία ζει στην Ελλάδα, ενώ η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία τούς βοηθά να συνεχίσουν εδώ τις προπονήσεις.

Ο Σάμαριν είναι 21 ετών και η Λέπτσια έναν χρόνο νεότερη. Είναι κάτοικοι του Ντνιεπρ και ξέρουν ότι θα ήταν φοβερά επικίνδυνο να γυρίσουν πίσω. Πήραν μέρος στον διεθνή αγώνα στην Βιλαμούρα της Πορτογαλίας και στη νέα ολυμπιακή κατηγορία των 470 mixed.

Βοήθεια σε ό,τι χρειαστούν από την ΕΙΟ

Στο διάστημα που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, οι δύο αθλητές ήθελαν φυσικά να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, ζήτησαν τη βοήθεια της Ελληνικής ομοσπονδίας και η τελευταία προσφέρθηκε με χαρά να τους στηρίξει. Οι Ουκρανοί επισκέφτηκαν τα γραφεία της ομοσπονδίας, συνάντησαν την  πρόεδρο Νίκη Αναστασίου και μέλη του ΔΣ και ενημέρωσαν για την τραγική κατάσταση, που βιώνουν στο Ντνιεπρ οι οικογένειές τους.

Οι νεαροί ιστιοπλόοι θα παρακολουθήσουν το καμπ των κατηγοριών Οπτιμιστ και ILCA 4 που αρχίζει την Παρασκευή 4/3 στις εγκαταστάσεις του «Athens International Sailing Center» και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προπονήσεις, χρησιμοποιώντας το γυμναστήριο της ΕΙΟ.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας υποσχέθηκε κάθε βοήθεια για όσο διάστημα μείνουν στην Ελλάδα και θα ενημερώσει εγγράφως την αντίστοιχη ομοσπονδία της Ουκρανίας.

«Κάνουμε έκκληση να σταματήσει εδώ ο πόλεμος»

 «Η πόλη μας βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο και μέχρι τώρα οι δικοί μας άνθρωποι είναι καλά. Χάνονται, όμως, τόσοι συμπατριώτες μας και αυτό είναι ό,τι το χειρότερο για την πατρίδα μας. Κάνουμε έκκληση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο πόλεμος που στερείται λογικής. Ευχαριστούμε την Ρουσλάνα Ταράν, την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και όλους τους Έλληνες για την φιλοξενία και την στήριξή τους σε εμάς και τον Ουκρανικό λαό» ανέφεραν οι δύο αθλητές μετά την επίσκεψή τους στα γραφεία της ΕΙΟ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News