Ρεάλ Μαδρίτης - Εφές: Τα... έχασαν οι Μαδριλένοι, το πήρε σπίτι του ο Μίσιτς

Ο Πάμπλο Λάσο είχε το τέλειο πλάνο για να κρατήσει χαμηλά την Εφές, αλλά ο Τίμπορ Πλάις και ένα φάουλ που ποτέ δεν έγινε στο τέλος έδωσαν ξανά (57-58) το τρόπαιο της Euroleague στην ομάδα του Αταμάν.

Ένας τελικός που θα μνημονεύεται ανά τα χρόνια με την απορία «γιατί δεν έκανε φάουλ η Ρεάλ». Οι Μαδριλένοι βρέθηκαν πίσω με έναν πόντο στα τελευταία 17 δευτερόλεπτα και επέτρεψαν στην Εφές να σουτάρει 3” πριν το φινάλε. Η διεκδικούμενη μπάλα έμεινε στον αέρα και η Ρεάλ των σπουδαίων προσωπικοτήτων δεν είχε ποτέ το σουτ για τη νίκη, με την Εφές του Μίσιτς, του Λάρκιν, του Αταμάν και του σπουδαίου Τίμπορ Πλάις να κατακτά το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μιμούμενη τον Ολυμπιακό της διετίας 2012-13.

Ο Σέρβος γκαρντ μετά τους 17 πόντους και το buzzer beater απέναντι στον Ολυμπιακό, σκόραρε 23 στον τελικό και πήρε το δεύτερο MVP σε Final Four, μετά το περσινό στην Κολωνία!

 

Ταβάρες φόβος και τρόμος, η Ρεάλ τον έλεγχο

Το ξεκίνημα του τελικού είχε μόνο ένα όνομα να πρωταγωνιστεί. ο Έντι Ταβάρες ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος κάτω από τις δύο ρακέτες, αφού πρώτα οχύρωσε αμυντικά αυτήν της «βασίλισσας» και μετέπειτα κυριάρχησε με τα ριμπάουντ, σκοράροντας τους 12 από τους 15 πόντους της στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ αποχώρησε για τον πάγκο ύστερα από 9:30 λεπτά και η Εφές βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι. Ο Πουαριέ δεν ήταν δυνατόν να μαρκάρει με την ίδια ευκολία τους Μίσιτς και Λάρκι, η ομάδα του Αταμάν επέστρεψε δις από το -7 με οδηγούς τους δύο κορυφαίους γκαρντ της, όμως ο παράγοντας Ράντολφ έβαλε τα δύο από τα τρία σουτ (3/15) των Μαδριλένων από την περίμετρο. Το διάβασμα της Ρεάλ επιθετικά την κράτησε μπροστά στο σκορ, δεχόμενη μάλιστα μόλις 29 στο δικό της παθητικό, με τον Αταμάν να βλέπει τον «X-Factor» Μπράιαντ Ντάνστον φορτωμένο με τρία φάουλ.

Το πρόβλημα όμως της Ρεάλ με τα μακρινά σουτ συνέχισε να υπάρχει και στο δεύτερο μέρος του τελικού. Η σκυλιασμένη άμυνα με τον Ταβάρες να μπλοκάρει τα πάντα φυσικά συνέχισε να υπάρχει, αλλά όσο οι Αμπάλδε και Γιαμπουσέλι έβρισκαν σίδερο, η Εφές θα έμενε κοντά, παρότι έπαιρνε σκορ μόνο από τους δύο χαρισματικούς.

Μάλιστα ο Πουαριέ φάνηκε να χάνει κάπως το μυαλό του, αφού ζήτησε χωρίς λόγο τα ρέστα από τον Άντερσον για ένα φάουλ πάνω στον Ρούντι. Τα νεύρα και οι μάχες εδάφους-εδάφους κράτησαν πολύ χαμηλά σε σκορ τον τελικό, όπως ακριβώς θα ήθελε δηλαδή ο Πάμπλο Λάσο για να διεκδικήσει η ομάδα του τον τίτλο ως το τέλος.

 

Ο Πλάις το γύρισε, η Εφές το… σήκωσε

Η τέταρτη περίοδος θα ξεκινούσε με αφετηρία άκουσον-άκουσον το 42-40 για τη Ρεάλ, όμως το επιμέρους σκορ των Τούρκων έφτασε στο 2-13. Πόσο να την κρατήσει χαμηλά την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2021 αν δε σκοράρει από την περίμετρο και μετράει 4/28 μετά από 32 λεπτά αγώνα η Ρεάλ;

Την ώρα των… προσωπικοτήτων είχαμε την απρόσμενη έκπληξη του Τίμπορ Πλάις, που εξακολουθεί να κάνει πολλά πράγματα επιθετικά, όπως στη σειρά με την Αρμάνι. Ντεκ και Μίσιτς αντάλλαξαν τρίποντα αλλά τα καλάθια του Πλάις ήταν το ένα πιο καθοριστικό από το άλλο.

 

Ο Γερμανός αποτελούσε έναν παίκτη που στην αρχή της… δυναστείας της Εφές αποτέλεσε στόχο, καθώς η ΤΣΣΚΑ τον σημάδεψε στον τελικό του 2019. Το δικό του φόλοου επισφράγισε το +3 (55-58) μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του τελικού. Ο Γιουλ μείωσε και η Ρεάλ έπεσε στο… κενό ξαφνικά.

Το γιατί δεν έκανε φάουλ στα τελευταία 17 δευτερόλεπτα θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο… αφελείς τρόπους να χαθεί τελικός. Η Εφές εξάντλησε τα 14” και όταν έγινε το σουτ δεν υπήρχε επιστροφή. Η μπάλα βρέθηκε στον ουρανό της Stark Arena μαζί με τις γροθιές του Αταμάν που έκανε την υπόσχεσή του πράξη και επέστρεψε με την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News