Ολυμπιακός: Η επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν σκέτη... καταστρόφα!
Ολυμπιακός: Η επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν σκέτη… καταστρόφα! | Ρετρό
Ο Γιάννης Ιωαννίδης επέστρεψε στον Ολυμπιακό, στις 2 Ιουνίου του 1999, για μια δεύτερη θητεία του στην ομάδα μπάσκετ και η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σωκράτη Κόκκαλη είχε το άρωμα της σαμπάνιας. Αυτό δεν πήγε καλά.
Ήταν ταραχώδεις οι μέρες, για το μπάσκετ, το καλοκαίρι του 1999. Στις 25 Μαΐου είχε τελειώσει μια από τις πιο σημαντικές σειρές στην Α1. Ο Παναθηναϊκός, που είχε επιστρέψει στους τίτλους από την προηγούμενη χρονιά, ήθελε να αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Ο Ολυμπιακός, που είχε αποκλειστεί στο ΣΕΦ, με εκείνο το τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς στον τρίτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ, ήθελε να δείξει ότι η προηγούμενη σεζόν ήταν ένα διάλειμμα. Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού και ύστερα… μην τον είδατε τον Παναή. Ο Ντίνο Ράτζα, που είχε τσακωθεί με φίλους του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο έπειτα από την… άνευ όρων παράδοση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας στην Τιμσίστεμ Μπολόνια, είχε βγάλει στη… σέντρα τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που είχε φύγει από την… πίσω πόρτα και εκείνο το ξημέρωμα της 5ης Μαρτίου σκεφτόταν τον εαυτό του εκτός «πράσινων». Αυτό κράτησε λίγο, αφού ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η σεζόν, για να κρατήσει στη θέση του και το φίλο του, Λευτέρη Σούμποτιτς, στην εκπομπή της… Ρούλας Κορομηλά, την αμέσως επόμενη μέρα!
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Πήρε θέση για τη «σκούπα» στον Παναθηναϊκό
Εκείνο το παιχνίδι στο ΣΕΦ, που έληξε 62-53, ήταν το κύκνειο άσμα για πολλούς παίκτες του Παναθηναϊκού, που έμοιαζε να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθησαν. Ο Σούμποτιτς και ο Ράτζα, που σε εκείνη τη σειρά χαστούκισε, επιπλέον, τον πιτσιρικά Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έφυγαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ο Νίκος Οικονόμου, που έδειξε το κεφάλι του στους… Παναθηναϊκούς που βρίσκονταν στο ΣΕΦ, έκλεισε για τη Βίρτους Μπολόνια.
Στον Ολυμπιακό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επίσης αποτέλεσε παρελθόν, το ίδιο και όλοι οι ξένοι της ομάδας: ο Άντονι Γκόλντγουάιρ, ο Άριαν Κόμαζετς, ο Τζόνι Ρότζερς, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ενώ αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Παναγιώτη Φασούλα στο μπάσκετ.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης έπαιρνε το σαββατικό του μετά τη σεζόν 1997-98, τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Κίντερ Μπολόνια στη Βαρκελώνη και τους επεισοδιακούς ημιτελικούς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, που στιγματίστηκαν από τον καβγά του -ο οποίος φαίνεται πως διανθίστηκε από γρονθοπατινάδα- με τον Φάνη Χριστοδούλου και πέρασαν στην αιωνιότητα λόγω της ατάκας που είπε ένας από τους ιδιοκτήτες της ΑΕΚ, δηλαδή ο Δημήτρης Φιλίππου, πως «αυτό (σ.σ. οι ημιτελικοί με τον Παναθηναϊκό) ήταν το πανηγύρι των ζουρλών». Ο Ιωαννίδης αποσύρθηκε αναχωρητικά, μια και ο τόπος δεν τον έβαζε. Στον Πειραιά, οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον αγαπούσαν, αλλά οι σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη δεν ήταν αγαστές και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ τον αποδέσμευσε το καλοκαίρι του 1996, στις 22 Μαΐου, αν και πρέπει να υπολογιστεί ότι το οριστικό ρήγμα είχε επέλθει λίγο πριν το Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Σαραγόσα, όταν ο Ιωαννίδης είχε πει πως «θα παίξουμε για τους εαυτούς μας».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Ίβκοβιτς, ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού»
Ξαφνικά και αναπάντεχα, στις 2 Ιουνίου του 1999, ο «Ξανθός» και ο Κόκκαλης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, με την οποία ανακοίνωναν τη συνεργασία τους στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η… εθνική προδοσία του Ολυμπιακού
Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, ο Ιωαννίδης φορούσε ένα γκρίζο σακάκι με άσπρο πουκάμισο και είπε ότι «εμείς με τον πρόεδρο συνεννοούμεθα διαφορετικά». Στην ΑΕΚ ήταν έξαλλοι, αφού είχαν την αίσθηση, πιθανολογούμενα ωθούμενη και από τον ίδιο τον Μακεδόνα, ότι βρίσκονται κοντά σε μια νέα συνεργασία, ύστερα από μία χρονιά που αποκλείστηκαν στα προημιτελικά. Η «Ώρα για σπορ» τιτλοφόρησε με τη λέξη «πουστιά» και πρωτοσέλιδα τη διαρροή του Φιλίππου ότι «εγώ δεν ήθελα ποτέ τον Ιωαννίδη». Στον Παναθηναϊκό είχε ακουστεί το όνομα του Θεσσαλονικιού, αλλά ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανέκρουσε πρύμναν, λέγοντας ότι ήταν ανάμεσα στον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και τον προπονητή της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: Ένας θρύλος σε κατάσταση… νευρικής κρίσης
Ο Ιωαννίδης χρειάστηκε, με βάση τα ρεπορτάζ της εποχής, μία ώρα για να συμφωνήσει με τον Κόκκαλη. Επιπλέον, ήταν τεχνικός σύμβουλος στην εθνική ομάδα, που θα πήγαινε στην Ντιζόν για το Ευρωμπάσκετ, με προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο. Από την ΑΕΚ, που πια είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον άρτι απολυθέντα εξ Ολυμπιακού Ντούσαν Ίβκοβιτς, απαίτησαν την παραίτησή του. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Ιωαννίδης μίλησε για ενίσχυση του Ολυμπιακού σε ό,τι αφορά το ελληνικό στοιχείο, αφού η ομάδα έμοιαζε με τη… λεγεώνα των ξένων. Αυτό ήταν η αρχή του Βατερλό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Παπανικολάου: Η μάχη που δίνει να μην πεθάνει παιδί με αυτισμό σε ίδρυμα
Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αυξήσει το ελληνικό στοιχείο, έστω και κατατί. Σε ένα ρόστερ 18 παικτών, οι τέσσερις ήταν Έλληνες, δηλαδή ήταν μειωμένοι σε σχέση με τους έξι της προηγούμενης χρονιάς. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Βασίλης Σούλης, ο Γιάννης Λάππας και ο Νίκος Πέττας ήταν οι μόνοι -και βέβαια δεν είχαν όλοι μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Ο Ιωαννίδης εμπιστεύθηκε Αμερικανούς για το ρόστερ, κατά κύριο λόγο, και αυτό αποδείχθηκε επίσης ολέθριο: ο σταρ του NBA, Κρις Μόρις, έφυγε γρήγορα, ο Τζέιμς «Χόλιγουντ» Ρόμπινσον ήταν κινητή βόμβα, ο «Μπλου» Έντουαρντς είχε τις νύχτες του στα μεγάλα ματς, το πρώτο καλάθι του ως αντικαταστάτη του Μόρις ήταν ένα κάρφωμα μπροστά στον Ζέλικο Ρέμπρατσα μπροστά σε ένα περίφημο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, όταν οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 69-68 και σταμάτησαν το σερί των 20 νικών των «πράσινων». Το ίδιο έκανε και στη νίκη με την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο, 72-71, ένα παιχνίδι που διακόπηκε για μισή ώρα μετά τα βήματα που σφυρίχτηκαν στον Άντονι Μπούι, με 1’8’’ για τη λήξη της αναμέτρησης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Το παραμύθι του προπονητή Σάρας έχει δράκο
Η πλάκα είναι ότι ο Ολυμπιακός, ο οποίος αποκλείστηκε στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η οποία καθοδηγείτο από ένα νεαρό Λιθουανό γκαρντ, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, νίκησε και στα τέσσερα ντέρμπι και πήρε το πλεονέκτημα έδρας. Ο Ιωαννίδης ένιωθες, ανά περιπτώσεις, ότι ήταν προπονητής της… Μακάμπι Τελ Αβίβ. Λόγω των Αμερικανών του, οι οποίοι ενεργούσαν ιδιοτελώς, ψάχνοντας την επιστροφή τους στο NBA, ο Ιωαννίδης έχασε τον έλεγχο στα αποδυτήρια και ο δικτάτορας που έκανε το απόλυτο κουμάντο σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά και Άρη, με τις εξαιρέσεις των παικτών, όπως ο Νίκος Γκάλης και ο Ρόι Τάρπλεϊ, που δεν πολυακουμπούσε, δεν υπήρχε πια.
Στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος, ο τέταρτος ΠΑΟΚ, με τον Νίκο Μπαλογιάννη να βάζει το καθοριστικό τρίποντο, πήρε τη νίκη με σκορ 69-66. Στην Πυλαία ο «δικέφαλος του Βορρά» έκανε πάρτι και νίκησε 87-67, περνώντας εκείνος στον τελικό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είδε τους δύο στόχους του, όπως είχε εκφράσει στη συνέντευξη Τύπου, δηλαδή το Final 4 στη Θεσσαλονίκη και το «να μη χάνουμε παιχνίδια στο ΣΕΦ», να γίνονται στάχτη και μπούρμπερη. Ο Ιωαννίδης είδε το περιβόητο «σέρβικο λόμπι» να πανηγυρίζει, με τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς να κατακτά την Ευρωλίγκα και την ΑΕΚ του Ίβκοβιτς, το Σαπόρτα! Το συμβόλαιό του διακόπηκε και ένα 72-67 στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ, στις 24 Μαΐου του 2000, που έδωσε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, ήταν το τελευταίο παιχνίδι που κοούτσαρε ποτέ σε συλλογικό επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'