Κώστας Πολίτης: Από την Καισαριανή στην κορυφή της Ευρώπης - Η κίνηση ματ πριν από το Ευρωμπάσκετ του ΄87
Ηταν, είναι και θα είναι ο άνθρωπος που μας έστειλε στα ουράνια. Χάρη σε αυτόν και στα παλικάρια του, η Εθνική στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1987. Ο Κώστας Πολίτης. Ο Ευρωκόουτς και το sportday.gr εξιστορεί.
Γέννημα – θρέμμα από την Καισαριανή ανέλαβε την Εθνική το 1982, αλλά έβαλε στο ρόστερ και πιτσιρικάδες όπως ο Φάνης και ο Ρωμανίδης
Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια (σε ηλικία 76 ετών) «έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Πολίτης. Σαν να το ήθελε η μοίρα, σαν να ήταν γραμμένο στο πεπρωμένο του, μας «αποχαιρέτησε», 4 μέρες μετά την 31η επέτειο του «χρυσού» ’87 που εκείνος δημιούργησε. «Εφυγε» στις 18 Ιουνίου. Ναι, το τραγούδι-σύνθημα έλεγε «με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τα άλλα παιδιά, προχωράμε και νικάμε τις ομάδες που πάνε μπροστά», αλλά εκείνη η Εθνική δεν θα πήγαινε μπροστά αν δεν υπήρχε ο «αρχιτέκτονάς» της. Ο Κώστας Πολίτης. Ο κόουτς, ο άνθρωπος. Η ήρεμη δύναμη. Το 1982 ανέλαβε τα ηνία της επίσημης αγαπημένης και είχε ως γνώμονα και την στήριξη των νεαρών αθλητών. Με στόχο να επενδύσει πάνω τους και να έχει η Ελλάδα ένα ρόστερ με μπόλικο μέλλον. Ο εκλιπών ο οποίος ήταν γέννημα – θρέμμα Καισαριανιώτης πήρε στην ομάδα πιτσιρικάδες όπως ο Φάνης, ο Ρωμανίδης και ο Καρατζάς και τους έριξε στα… βαθιά έχοντας φυσικά και τους μπροστάρηδες Γκάλη-Γιαννάκη.
Ο Κώστας Πολίτης ήταν πλακατζής, κρατούσε τις ισορροπίες ενώ βλέποντας την εξέλιξη των αντιπάλων, αποφάσισε να ψηλώσει τα σχήματα της Εθνικής
Οι παίκτες του πάντα το έλεγαν. Ηταν η ήρεμη δύναμη της ομάδας. Ηταν ένας άνθρωπος που πίστευε πολύ στους νεαρούς αθλητές. Ηταν οξυδερκής, προνοητικός και έβλεπε μπροστά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως παρακολουθώντας τα μεγαθήρια εκείνης της εποχής (Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ενωση) και πριν το «χρυσό» του ’87, κοιτούσε να ψηλώσει το ρόστερ της Εθνικής. Να βρει ψηλά κορμιά (βλέπε Φάνης, Καμπούρης, Ρωμανίδης) για να μπορέσει να ορθώσει η Ελλάδα υψομετρικό ανάστημα. Για παράδειγμα ο Γιαννάκης έπαιζε στο «3» και τον κατέβασε στο «1» έχοντας δίπλα του τον Γκάλη και στο «3» τον Φάνη. Ταυτόχρονα ήταν δίκαιος ως κόουτς, κρατούσε τις ισορροπίες, αλλά ήταν και χαλαρός. Μάλιστα υπήρχαν και στιγμές που έκανε πλάκα με τους παίκτες του στην Εθνική. Πάντα τους ρωτούσε αν είναι όλα καλά σε προσωπικό επίπεδο. Τους έβλεπε σαν τα παιδιά του. Σαν να ήταν ο πατέρας τους. Μάλιστα σε μια περίοδο όπου το μπάσκετ δεν είχε ακόμα την επαγγελματική του μορφή, για παράδειγμα, ακόμα και την περίοδο του Ευρωμπάσκετ, έδινε το ελεύθερο σε όποιον παίκτη ήθελε να ξεκουραστεί περισσότερο να μην μεταβεί για το καθιερωμένο πρωϊνό στο ξενοδοχείο.
Ηταν οραματιστής και ο εμπνευστής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ ενώ ήταν και ο άνθρωπος που ανακάλυψε σε δοκιμαστικά της Νήαρ Ηστ τον Κώστα Τσαρτσαρή
Ο Κώστας Πολίτης ήταν οργανωτικός και ήθελε να μην χαθεί ούτε ένα ταλέντο που θα μπορούσε στο μέλλον να στελεχώσει τις Εθνικές ομάδες. Για αυτό άλλωστε ήταν και ο οραματιστής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ. Ηταν ο εμπνευστής αυτού του προγράμματος για να μπορέσουν να βρεθούν όλα τα ταλέντα από όλες τις γειτονιές, από τις περιφέρειες της χώρας. Ετσι με την δική του συνδρομή, η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ, οργάνωσε αυτό το πρόγραμμα το οποίο ακόμα και τώρα παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαιά της. Σε ένα σπάνιο βίντεο του μακρινού 1984, είχε παραχωρήσει συνέντευξη και είχε αναφερθεί και στο κομμάτι της εξεύρεσης ταλέντων, αλλά και στο θέμα των κλήσεων που είχαν γίνει για την Εθνική. Προτού γίνει η επίσημη αγαπημένη. Μεταξύ άλλων ήταν και ο άνθρωπος που μετά από χρόνια, ανακάλυψε τον Κώστα Τσαρτσαρή. Το καλοκαίρι του 1998 και ενώ ο νεαρός φόργουορντ είχε επιστρέψει από την Ισλανδία, πήρε μέρος στα δοκιμαστικά της Νήαρ Ηστ του Κώστα Πολίτη. Προτού ολοκληρωθεί η προπόνηση ο ευρωκόουτς του κάλεσε και τον ρώτησε για εκείνον πράγματα. Μετά από λίγα λεπτά έκλεισε στην Νήαρ Ηστ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέντευξη Μιχάλης Ρωμανίδης: «Με βλέπει ένας παππούς 80 ετών στο μετρό και μου λέει… αγόρι μου σε ευχαριστώ»