ΑΕΚ: Ο Αραούχο δίνει ανάσα πριν τις επόμενες μεταγραφές

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για την τεράστια σημασία της απόκτησης του Αραούχο και όσα πρέπει να γίνουν ακόμα για να φτάσει η ΑΕΚ εκεί που θέλει

Οι μεταγραφές είναι το όπιο των φιλάθλων. Η ιδανική συντροφιά για να κάνεις σχέδια κοντά σε μια παραλία και να ονειρεύεσαι μεγάλες στιγμές με την ομάδα σου το χειμώνα. Αν συνδυάζονται με ποδοσφαιρική κλάση και έντονο συναίσθημα, όπως συμβαίνει στη σχέση της ΑΕΚ με τον Σέρχιο Αραούχο, τότε τα χαμόγελα γίνονται πλατιά. Γιατί είναι αλήθεια, πως από τη στιγμή που ο Αργεντινός πάτησε το πόδι του στην Αθήνα για να φορέσει ξανά τη φανέλα με το 11, βλέπω γύρω μου μόνο χαμογελαστούς ανθρώπους.

Ο Αραούχο ήταν αυτό που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Παίκτης με καλό βιογραφικό, αποδεδειγμένες ικανότητες με τα «κιτρινόμαυρα», τρελή καψούρα για μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Συν τοις άλλοις, αποτελούσε ξεκάθαρη επιθυμία του Μιλόγεβιτς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Ενωση. Ξέρει πως με τον Αργεντινό μπορεί να έχει έναν φορ που θα σκοράρει μέσα από σετ παιχνίδι, θα μπορεί να δημιουργεί μόνος του, θα είναι εκείνος που θα ξεκινά την άμυνα.

Ολο το πακέτο του Αραούχο είναι άκρως ελκυστικό. Εστω και αν πέρασαν χρόνια και κοντέψαμε να χάσουμε το μέτρημα σε δανεισμούς και επιστροφές, η ΑΕΚ καταφέρνει να αποκτήσει έναν παίκτη που έχει αποκτήσει ήδη μυθική διάσταση εντός της «κιτρινόμαυρης» κοινωνίας, με τρομερό ντιλ. Η ΑΕΚ θα ξοδέψει μάξιμουμ 1,7 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ο Αργεντινός κοστολογούνταν 2,7 εκατ. ευρώ, στη σεζόν του πρωταθλήματος δεν είχε μπει καν ρήτρα για να πληρωθεί!

Το θέμα Χατζισαφί

Αυτά συμβαίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού. Το ημερολόγιο γράφει 15 Ιουλίου και βρισκόμαστε στα μισά της μεταγραφικής περιόδου. Με την απόκτηση του Αραούχο η ΑΕΚ κερδίζει χρόνο, ψυχολογία, παίρνει βαθιά ανάσα για όσα έρχονται. Μη λησμονείτε, πως σε μια εβδομάδα από σήμερα αρχίζει και επίσημα η σεζόν, με το πρώτο ματς του 2ου προκριματικού γύρου του Europa Conference League και εκεί πλέον αρχίζει η κρίση.

Επειτα από την προσθήκη του Αραούχο, η ΑΕΚ φτάνει πλέον στις έξι μεταγραφές, συν τον Χατζισαφί που μπορεί να λογίζεται ως εν δυνάμει παίκτης της. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις για τον Ιρανό – που επισκιάστηκαν εν πολλοίς από το χαμό με την υπόθεση Τσιάρτα – το δεδομένο είναι πως η ΑΕΚ θα προχωρήσει για την απόκτηση του Εχσάν Χατζισαφί για τη θέση του αριστερού μπακ. Βέβαια, έχει ακόμη δρόμο για να ολοκληρωθεί, καθώς ο παίκτης έχει ακόμη τρία ματς στο πρωτάθλημα με τη Σεπαχάν, που διεκδικεί τον τίτλο στο Ιράν.

Στην ΑΕΚ πάντως, ποντάρουν στην εμπειρία, την προσωπικότητα, αλλά και την αγωνιστική ετοιμότητα του Χατζισαφί. Ακόμα και εάν έρθει στα τέλη του Ιούλη, μπορεί να παίξει άμεσα, δεδομένου πως βρίσκεται σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό. Συν τοις άλλοις, μέχρι τότε θα τεσταριστεί και σε επίσημα ματς, αν ο Μιτάι μπορεί να αντέξει το βάρος των προσδοκιών ή αν ο Λόπες μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, που δείχνει πως δεν θα έχει μεγάλο μέλλον στην ΑΕΚ.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι, σε ό,τι την πρόθεση της ΑΕΚ να ενεργοποιήσει τη συμφωνία με τον Χατζισαφί, είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αλλά ακόμα και εάν προσμετρήσουμε τον Ιρανό ως το έβδομο απόκτημα της Ενωσης σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο, έχει ακόμα να δούμε πολλά. Οι αμέσως επόμενες κινήσεις φαίνεται πως θα αφορούν τη θέση του αριστερού εξτρέμ, αλλά και του δεξιού μπακ. Εκεί μάλιστα, λέγεται πως θα γίνουν κινήσεις δυνατές και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Επειτα, η ΑΕΚ θα πρέπει να μετρήσει δυνάμεις στο κέντρο της άμυνας. Ο Χνιντ μένει μέχρι να φύγει, ο Νεντελτσεάρου μέχρι να έρθει ικανοποιητική πρόταση, ο Σβάρνας ψάχνεται γενικά. Ο Βράνιες παραμένει στο Βέλγιο, αλλά μετρά αντίστροφα και είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει με κάποιον τρόπο την ΑΕΚ. Δεν θα απέκλεια, ακόμα και την προοπτική προσθήκης και δεύτερου στόπερ. Βλέπετε, η επίθεση τραβά τον κόσμο – και η ΑΕΚ είναι καλά – αλλά η άμυνα σε καθιστά ανταγωνιστικό.

Και οι μεταγραφικές αναζητήσεις δεν κλείνουν. Θεωρώ πολύ πιθανό να υπάρξει προσθήκη σε παίκτη που θα αγωνίζεται στον άξονα, ως «οκταροδεκάρι». Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική επιλογή για το δεξί φτερό της επίθεσης πίσω από τον Λιβάι, ώστε η ΑΕΚ να μη ζει ψυχόδραμα σε κάθε πέσιμο. Ενδεχομένως, σε συνάρτηση με το πόσο θα έχει πείσει ο Κοσίδης, ίσως ζητηθεί και ένας φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από Αραούχο και Ανσαριφάρντ. Η ΑΕΚ έχει πολλή δουλειά, αλλά τουλάχιστον έχει καλή ψυχολογία και ο Σέρχιο είναι η αιτία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News