Μπρούκλιν Νετς: Oι τρεις δρόμοι με τον Κάιρι Ερβινγκ

Τους έκανε άνω-κάτω όλη τη χρονιά με τα καμώματά του και κυρίως την άρνηση να εμβολιαστεί, όταν ήρθη ο περιορισμός των (εκτός έδρας και μόνο ως τότε) συμμετοχών του έκανε απλώς μερικές πολύ καλές εμφανίσεις – και πάντως σε καμία περίπτωση τη διαφορά στα πλέι οφ.

Ο Κάιρι Ερβινγκ είδε τους -πρώην του- Σέλτικς να «σκουπίζουν» τους δικούς του Νετς στον πρώτο γύρο, είδε τις τελευταίες εβδομάδες και περιορισμένο ενδιαφέρον για την πάρτη του. Ο 30χρονος κόμπο γκαρντ είχε παραδώσει λίστα στους διοικούντες το Μπρούκλιν με ομάδες στις οποίες θα ήθελε να πάει με τη μέθοδο sign-and- trade, εντούτοις μονάχα οι Λέικερς εξέφρασαν σαφές ενδιαφέρον. Και όχι κάτι περισσότερο… Ποιος θέλει μια κινητή βόμβα στα αποδυτήριά του, όσο ταλέντο κι αν αυτή κουβαλάει πάνω της;

Είδε κι απόειδε ο Ερβινγκ κι εν τέλει έκανε opt-in, επιλέγοντας (κόντρα στην αρχική εκπεφρασμένη διάθεσή του να την κάνει γι’ άλλες πολιτείες) να πάρει τα 36,5 εκατομμύρια που προβλέπει το τελευταίο έτος του συμβολαίου του. Και… βλέπουμε. Για τους Νετς ανοίγονται μπροστά τρεις δρόμοι, ως προς την πορεία που θα χαράξουν σε σχέση με τον Ολ Σταρ γκαρντ.

Σε αυτόν με τις λιγότερες πιθανότητες… περπατησιάς πάνω του, η ομάδα του Στιβ Νας θα ανταλλάξει και πάλι μέσα στο καλοκαίρι τον Ερβινγκ, αλλά δίχως τους οικονομικούς περιορισμούς της μεθόδου sign-and-trade. Οι δρόμοι με τις περισσότερες πιθανότητες «διάβασης» είναι αυτοί της πρόωρης ανανέωσής του με νέο πολυετές συμβόλαιο (σ.σ: έχουν έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά τους να το προσφέρουν, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023) ή της κοινής πορείας για μερικούς μήνες και της απαλλαγής του παχυλού συμβολαίου κάποια στιγμή (και με δεδομένο ότι δεν θα τα έχουν βρει για επέκτασή του), ώστε να δημιουργηθεί ευελιξία στο σάλαρι καπ.

Τα 7+1 συμβόλαια και η λειψανδρία στους ψηλούς

Εδώ είμαστε, λοιπόν. Στο Μπρούκλιν έχουν ήδη υπερβεί το σχετικό όριο και πληρώνουν φόρο πολυτελείας, παρ’ ότι έληξαν έξι συμβόλαια παικτών (μαζί με του Γκόραν Ντράγκιτς, που έκλεισε τη σεζόν εκεί) που βρίσκονταν στο ροτέισιον του Καναδού τεχνικού. Υπάρχουν εν ισχύι άλλα… επτά συν ένα: των Ερβινγκ, Κέβιν Ντουράντ, Μπεν Σίμονς (τριών σούπερ σταρ δηλαδή που έχουν λαμβάνειν πάνω από 116 εκατομμύρια την περίοδο 2022-23), Τζο Χάρις, Σεθ Κάρι, Καμ Τόμας και ΝτεϊΡον Σαρπ. Το +1 έχει να κάνει με ένα ακόμα περιφερειακό σουτέρ (όπως είναι ο Χάρις που επιστρέφει από πολύμηνη απουσία, ο Κάρι και ο Τόμας), τον Πάτι Μιλς. Ο Αυστραλός γκαρντ έχει δική του οψιόν μονοετούς ανανέωσης για 6,2 «χαρτιά».

Από τα συμβόλαια που έληξαν, περισσότερο θα ήθελαν πίσω οι Νετς τον Μπρους Μπράουν. Έναν τρομερό αμυντικό που μπορεί κυριολεκτικά να αναλάβει παίκτη οποιασδήποτε θέσης, χώρια το επιθετικό step up που έκανε τους προηγούμενους μήνες. Προφανώς με τα περσινά 4,7 εκατομμύρια ετησίως (για να μη πούμε ούτε με δυο-τρία περισσότερα) δεν θα ξαναπεράσει ούτε έξω από το «Μπάρκλεϊς Σέντερ» ο 26χρονος γκαρντ-φόργουορντ.

Νικολά Μπατούμ, Οτο Πόρτερ και Τι Τζέι Γουόρεν είναι μερικά από τα ονόματα ελεύθερων που μπορεί να απασχολήσουν τον σύλλογο στην πολύ πιθανή περίπτωση αποχώρησης του Μπράουν, εντούτοις αφενός υπάρχει ο εξαιρετικός και ακόμα πιο πολυσύνθετος (sic) Σίμονς, που τον περιμένουν ακόμα να ντεμπουτάρει στο Μπρούκλιν, αφετέρου… δεν υπάρχει ψηλός ούτε για δείγμα. Και αυτό συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, ως προς τη στελέχωση του ρόστερ. Και οι τέσσερις ψηλοί του συλλόγου που χρησιμοποιήθηκαν (εκ περιτροπής σχεδόν, ποτέ μέσα στη χρονιά δεν υπήρξε ένας σαφής βασικός) στο «5» βρίσκονται εκτός συμβολαίου!

Ο εικονιζόμενος Αντρε Ντράμοντ, του σπουδαίου βιογραφικού μα και της απότομης πτώσης στα νούμερά του και γενικότερα στην καριέρα του, ήρθε με το μέγκα τρέιντ των Χάρντεν-Σίμονς μαζί με τον δεύτερο από τη Φιλαδέλφεια – και είναι unrestricted free agent, άρα μπορεί να συνεχίσει όπου θέλει. Πρόθεση ανανέωσής του με μια λογική… τιμή, υπάρχει. Ο ανερχόμενος Νίκολας Κλάξτον είναι restricted, άρα οι Νετς μπορούν να ματσάρουν (αν θέλουν, φυσικά) οποιαδήποτε πρόταση δεχτεί ο νεαρός σέντερ, ενώ ελεύθεροι έμειναν και οι βετεράνοι ΛαΜάρκους Ολντριτζ (του ανεξήγητου παραγκωνισμού προς το τέλος της περιόδου) και Μπλέικ Γκρίφιν. Ο τζένεραλ μάνατζερ Σον Μαρκς έχει μπροστά του πολλή δουλειά.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ: Πρώτο φαβορί, πρώτοι και στον καταποντισμό

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ: Οι «Big 3» που έγιναν δύο και το… απόλυτο μηδέν

ΚΑΙΡΙ ΕΡΒΙΝΓΚ: March madness και στο ΝΒΑ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News