Πόσο αθλητικός ήταν ο Φραντς Κάφκα; Η άλλη προσέγγιση του σημαντικού λογοτέχνη
Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου -σαν σήμερα- του 1883 και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Γερμανόφωνος και εβραϊκής καταγωγής, έζησε στη σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα. Τα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό του -3 Ιουνίου 1924- εδραιώθηκε η θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία, χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος και το έργο του έχει αναλυθεί εκτενώς. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται η νουβέλα «Η Μεταμόρφωση» (1915) και τα μυθιστορήματα «Η Δίκη» (1925), «Ο Πύργος» (1926) και «Αμερική» (1927).
Από όλους τους γερμανόφωνους συγγραφείς της εποχής του των οποίων τα ονόματα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα, ο Κάφκα ήταν σίγουρα ο πιο αθλητικό τύπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Χέμινγουεϊ δήλωνε καλός μποξέρ, μέτριος συγγραφέας – Αυτοκτόνησε όπως η… μισή οικογένειά του
Αν και δεν ασχολήθηκε με τον αγωνιστικό αθλητισμό και δεν υπήρξε αθλητής σε κανένα σωματείο, οι αθλητικές του δραστηριότητες ξεπερνούσαν κατά πολύ το αστικό επίπεδο της εποχής. Για παράδειγμα, ήταν επιδέξιος και επίμονος κολυμβητής, ήταν εξαιρετικός στο καγιάκ και για ένα διάστημα είχε δικό του σκάφος κωπηλασίας στον Μολδάβα.
Γυμναστική με μισή καρδιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχαήλ Ταλ, αρτίστας του σκακιού, μανιώδης καπνιστής, πότης, γυναικάς με… τρία δάχτυλα
Η αλήθεια είναι ότι συμμετείχε με μισή καρδιά στις συνήθεις σωματικές δραστηριότητες των αστών μαθητών – ιδιαίτερα στην ιππασία και το τένις – και σύντομα τις αντικατέστησε από μόνος του με απλές ασκήσεις φυσικής κατάστασης για τις οποίες δεν απαιτούνταν ούτε αξεσουάρ ούτε συνεργάτες. Για πολλά χρόνια ακολουθούσε δικό του πρόγραμμα γυμναστικής και περπατούσε τακτικά για ώρες στην περιοχή της Πράγας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκαλβανός έφτιαξε τη Γαλατασαράι για να νικά Έλληνες και Άγγλους
Ο Κάφκα είχε μια εντυπωσιακά ερωτική σχέση με το σώμα του. Δικαίως θεωρούσε τον εαυτό του αδύνατο, αλλά αδίκως αδύναμο. Είχε τάση για μια υποχονδριακή παρατήρηση του σώματος του ενώ ασχολήθηκε πολύ με ζητήματα υγιεινής διατροφής και ένδυσης. Δήλωνε υπερήφανος για τη γενική του φυσική κατάσταση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πεπεισμένος ότι είχε ανοσία στα κρυολογήματα και ακόμη κι όταν έπασχε από φυματίωση, του άρεσε να δείχνει πόσο γρήγορα μπορούσε να κωπηλατήσει.
Αν και ερασιτέχνης, ο Κάφκα έκανε μάλλον ευλαβικά τις αθλητικές δραστηριότητες που είχε επιλέξει. Πίστευε ότι οι εναλλαγές της διάθεσης, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι και η αϋπνία μπορούσαν να ανακουφιστούν με αυτόν τον τρόπο άθλησης, χωρίς καμία ιατρική συνταγή, τις οποίες ο Κάφκα περιφρονούσε.
Χρυσός ο Βολικάκης
2019: Ο Έλληνας ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης αναδεικνύεται χρυσός νικητής στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ στα αγωνίσματα σκρατς και πόντων της ποδηλασίας.
2012: Η 32χρονη Ισπανίδα πιλότος και κόρη του πιλότου της Φόρμουλα 1 Emilio de Villota, Maria de Villota, χάνει τον έλεγχο της Marussia F1 στο τέλος του πρώτου δοκιμαστικού περάσματος και πέφτει επάνω στο φορτηγό υποστήριξης της ομάδας στο αεροδρόμιο του Duxford. Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι και μετά από πολύωρη επέμβαση θα χάσει το δεξί της μάτι.
2012: Ο Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων Sergio Pininfarina πεθαίνει στην ηλικία των 86 ετών στο Τορίνο. Γεννημένος ως Farina, άλλαξε το επίθετό του το 1961, στην ηλικία των 35 ετών, για να ταιριάζει με την επωνυμία της εταιρείας Carrozzeria Pininfarina”, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του Battista “Pinin” Farina. Το 1965, έπεισε τον Enzo Ferrari να υιοθετήσει την ιδέα μίας νέας σειράς αυτοκινήτων μέσου κυβισμού, δημιουργώντας την “Ferrari Dino Berlinette Speciale”, η οποία παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά. Σχεδίασε πολλά μοντέλα για πολλούς κατασκευαστές, ως επί το πλείστον Ιταλών και Γάλλων.
2005: Ο 23χρονος Ελβετός Roger Federer γίνεται ο 4ος τενίστας στην ιστορία, μετά τους Fred Perry, Bjorn Borg και Pete Sampras, που κατακτά το Wimbledon για 3η συνεχόμενη χρονιά, όταν νικά στον τελικό τον Andy Roddick με 6-2, 7-6 (7-2), 6-4 σε 1 ώρα και 41 λεπτά.
Χρυσό η Ιταλία
1999: Μετά από16 χρόνια (Ναντ, 1983) η Ιταλία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket της Γαλλίας νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 64-56. Τρίτη κατατάσσεται η Γιουγκοσλαβία και MVP της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Ιταλός Gregor Fucka.
1978: Η 19χρονη Maribel Atienzar είναι η πρώτη ταυρομάχος που μεταπολεμικά κάνει την εμφάνισή της σε αρένα της Μαδρίτης και σκοτώνει δύο ταύρους βάρους 500 κιλών έκαστος ενώ αποθεώνεται από το πλήθος.
1974: Ο Γερμανός Gerd Mueller περνάει τον Fontaine, που έχει 13 γκολ συνολικά σε Παγκόσμια Κύπελλα, πετυχαίνοντας το 14ο του γκολ στον αγώνα εναντίον της Πολωνίας για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.
1971: Ο Αμερικανός Patrick Matzdorf υπερβαίνει στο Μπέρκλεϊ τα 2.29 στο ύψος καταρρίπτοντας το 2.28, ρεκόρ του Valeriy Brumel από τις 21/7/1963. Έτσι τερματίζεται η κυριαρχία του Σοβιετικού που πρωτοεμφανίστηκε στους πίνακες στις 31/8/61 με 2.25.
1960: Η Ελλάδα χάνει 7-2 από τη Δανία σε φιλικό αγώνα που γίνεται στην Κοπεγχάγη με δύο γκολ του Τάκη Λουκανίδη. Με την Εθνική ομάδα τερματοφύλακας είναι ο Σάββας Θεοδωρίδης και εκτός από τον σκόρερ αγωνίζονται οι Στεφανάκος, Λέανδρος, Γρηγοριάδης, Δερμάτης, Παπαεμμανουήλ, Σιδέρης, Χολέβας και ο Αριστείδης Καμάρας που κάνει ντεμπούτο.
1920: Ο Bill Tilden κερδίζει στον τελικό τον Αυστραλό Gerald Patterson (2-6, 6-3, 6-2, 6-4) και γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει το Wimbledon.
1905: Ο αγώνας πυγμαχίας μεταξύ Marvin Hart και Jack Root είναι ο πρώτος που έχει σαν διαιτητή έναν πρώην πρωταθλητή πυγμάχο, τον James J. Jeffries.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»