Ολυμπιακός: Το παρελθόν διδάσκει πως κερδίζονται ή χάνονται καλοκαιρινές προκρίσεις

Τα καλοκαιρινά προκριματικά αποτελούσαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη και περίεργη ποδοσφαιρική συνθήκη. Μόνο που μετά την κατρακύλα της Ελλάδας στο ranking της UEFA αυτά έγιναν ακόμα πιο πολύπλοκα και δύσκολα, αληθινή περιπέτεια.

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται απόψε στη «μάχη» της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League και γνωρίζει ότι απόψε πρέπει να κάνει μόνο το 1ο από τα συνολικά 6 βήματα που απαιτούνται μέχρι να φτάσει στη γη της… Επαγγελίας.

Επί σειρά πολλών ετών οι ερυθρόλευκοι, ως… μόνιμοι πρωταθλητές Ελλάδας, δεν είχαν καθόλου έγνοιες καλοκαιρινών προκριματικών αφού η Ελλάδα είχε καλύτερη θέση στο ranking και έμπαιναν απευθείας στους ομίλους. Ωστόσο οι σεζόν που αναγκάζονταν να παίξουν προκριματικό, είτε (συνήθως) για το Champions League είτε για το πάλαι ποτέ Κύπελλο Κυπελλούχων είτε για το πρώην Κύπελλο UEFA, νυν Europa League, καταλάβαιναν ότι τα καλοκαίρια με προκριματικούς δεν έχουν καθόλου ξεγνοιασιά.

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις παραπάνω χαρακτηριστικές καλοκαιρινές περιπέτειες του Ολυμπιακού διαπιστώνει ότι 9 στις 10 φορές ήταν το φαβορί και σε όσες αποκλείστηκε έπαιξαν σημαντικό ρόλο δύο πράγματα. Πρώτον η σιγουριά (στα όρια της υπεροψίας και υποτίμησης του αντιπάλου) που φάνηκε να έχει κάποιες φορές και προφανώς δεν έπρεπε να έχει. Δεύτερον τα παιδαριώδη λάθη και οι επιπολαιότητες που συνέβησαν και απαγορεύονται διά… ροπάλου σε τέτοιες διαδικασίες. 

«Μη γυρίσετε δίχως πρόκριση»

Η σεζόν 1998/99, που μνημονεύεται ως μία από τις καλύτερες του Ολυμπιακού ευρωπαϊκά και όχι μόνο, αφού έκανε νταμπλ και έφτασε ως τα προημιτελικά του Champions League, άρχισε με… απειλές της τότε ιδιοκτησίας προς την ομάδα. Στον μοναδικό προκριματικό που έπρεπε να δώσουν οι ερυθρόλευκοι κόντρα στην κυπριακή Ανόρθωση, υπήρξε αγωνία και άγχος για το ποιός θα πάρει τελικά την πρόκριση. Στο 1ο ματς στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Γιαννακόπουλου και Λουτσιάνο αλλά η Ανόρθωση μείωσε με τον Μιχαΐλοβιτς με συνέπεια να μείνει ζωντανή εν όψει της ρεβάνς στο σπίτι της καθώς υπήρχε και ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Μάλιστα στη ρεβάνς, στο 36ο λεπτό, σκόραρε ξανά ο Μιχαΐλοβιτς (1-0) και σ’ εκείνο το σημείο η πρόκριση ήταν σε κυπριακά χέρια. Με γρήγορα γκολ των Γεωργάτου και Τζόρτζεβιτς ωστόσο με την έναρξη του β’ μέρους ο Ολυμπιακός γύρισε το ματς και εν τέλει έφτασε σε νίκη με 4-2 και πρόκριση. Ωστόσο έμεινε στην ιστορία η ατάκα που φέρεται να είχε πει ο τότε ιδιοκτήτης, Σωκράτης Κόκκαλης, ως… κατευόδιο στο ταξίδι της ομάδας στην Κύπρο: Μη γυρίσετε δίχως την πρόκριση στους ομίλους.

Το σοκ στο ξεκίνημα του Ερνέστο

Σοκ και μάλιστα μεγάλο υπέστη ο Ολυμπιακός στην πρώτη θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Τη σεζόν 2008/09 οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπιζαν ξανά την Ανόρθωση σε καλοκαιρινό προκριματικό Champions League. Ο μόνιμος πρωταθλητής πήγε με… αέρα σιγουριάς στο ΓΣΠ της Κύπρου για το πρώτο ματς και με ένα εξαιρετικό ρόστερ στο οποίο υπήρχαν παίκτες όπως ο Κοβάσεβιτς, ο Τζόρτζεβιτς, ο Γκαλέτι, ο Στολτίδης, ο Πατσατζόγλου, ο Τοροσίδης, ο Αβραάμ, ο Ζεβλάκοφ και ο Νικοπολίδης. Ακόμα και ο Μπελούτσι των 7,5 εκατ.για το 50% του υπήρχε στον πάγκο και ο Κώστας Μήτρογλου στο ξεκίνημά του. Η Ανόρθωση του Κετσπάγια ωστόσο ήταν πανέτοιμη και ο Ολυμπιακός πιάστηκε στον… ύπνο της βεβαιότητας ανωτερότητας. Το τελικό 3-0 υπέρ των Κυπρίων ήταν ένα μεγάλο χαστούκι που φυσικά δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί στη ρεβάνς όπου οι ερυθρόλευκοι πήραν απλά μια τιμητική νίκη 1-0 με γκολ του Μπελούτσι.

Με Κετσπάγια 4Χ4

Ο Τιμούρ Κετσπάγια απέκλεισε τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε τη σεζόν 2008/09 με την Ανόρθωση και πια (σεζόν 2009/10) ήταν προπονητής των Πειραιωτών οδηγώντας τους στα προκριματικά του Champions League. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν υπήρχαν δύο ομάδες που έπρεπε να αποκλείσει και με τον Γεωργιανό τεχνικό στον πάγκο το έκανε με σχετική ευκολία. Βεβαίως δε βρήκε μεγαθήρια απέναντί του αλλά ούτε και η Ανόρθωση ήταν προ διετίας… Απέκλεισε με 4 νίκες σε 4 ματς Σλόβαν Μπρατισλάβας (0-2, 2-0) και Σέριφ Τιρασπόλ (0-2, 1-0) οδηγώντας τον Ολυμπιακό στους ομίλους ωστόσο λίγες εβδομάδες μετά απολύθηκε ο Κετσπάγια αφού δεν υπήρχε ικανοποίηση για το θεάμα που προσέφερε και προσελήφθη ο Βραζιλιάνος, Ζίκο, που επίσης απολύθηκε στην πορεία της σεζόν.

Νέο σοκ στο Τελ Αβίβ και σαρωτικές αλλαγές

Τη σεζόν 2010/11, που ήταν η πρώτη του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ηγεσία του Ολυμπιακού, η ομάδα γνώρισε έναν οδυνηρό αποκλεισμό στο Europa League. Βεβαίως, δεν ήταν μια αποτυχία που… ανήκε στη νέα ιδιοκτσία αφού σ’ εκείνα τα προκριματικά πήγε η ομάδα με τον προπονητή και το ρόστερ που είχε ήδη ετοιμάσει η προηγούμενη διοίκηση, του Σωκράτη Κόκκαλη, πριν γίνει αλλαγή. Αφού οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν άνετα επί της άσημης αλβανικής Μπέσα Καβάγε (0-5, 6-1) αποκλείστηκαν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Νίκησαν 2-1 στο 1ο ματς στο Γ.Καραϊσκάκης και χάρη στο εκτός έδρας γκολ, το 1-0 των Ισραηλινών στη ρεβάνς τους έφτανε για πρόκριση. Στο φινάλε του ματς ο Βραζιλιάνος Ντιόγκο που είχε… παρατήσει να είναι ποδοσφαιριστής κάνοντας καλή ζωή στην Ελλάδα και ο προπονητής Έβαλντ Λίνεν δέχθηκαν τη μεγαλύτερη κριτική και αποτέλεσαν μέρος των σαρωτικών αλλαγών του Βαγγέλη Μαρινάκη με μεγαλύτερη την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας.

Το πάθημα Μπερ Σεβά, μάθημα με Παρτιζάν, Ριέκα

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2016/17 ο Ολυμπιακός τέθηκε ξανά αντιμέτωπος με ομάδα από το Ισραήλ, την τότε πρωταθλήτρια Χαποέλ Μπερ Σεβά. Για τον γ’ γύρο των προκριματικών του Champions League παραχώρησε 0-0 στο Γ.Καραϊσκάκης και στη ρεβάνς ηττήθηκε με 1-0 γνωρίζονας οδυνηρό αποκλεισμό και συνεχίζοντας στο Europa League όπου έφτασε μέχρι και τη φάση των 16. Ήταν ένα πάθημα που την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός το χρησιμοποίησε ως μάθημα και κόντρα σε δύο πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά brand όπως ήταν η πρωταθλήτρια Σερβίας, Παρτιζάν (1-3, 2-2) και η πρωταθλήτρια Κροατίας, Ριέκα (2-1, 0-1), προκρίθηκε φτάνοντας στους ομίλους.

Η εποχή Πέδρο Μαρτίνς και το παράδειγμα προς μίμηση

Τη σεζόν 2018/19 αρχίζει η πετυχημένη εποχή Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και αρχίζει ωραία ευρωπαϊκά. Για τα προκριματικά του Europa League συντρίβει 4-0 τη Λουκέρνη στο Φάληρο και ζευγαρώνει τις νίκες με 3-1 στην Ελβετία. Αμέσως μετά αποκλείει εντυπωσιακά ομάδα Πρέμιερ Λιγκ, την Μπέρνλι, με 3-1 στο Γ.Καραϊσκάκης και 1-1 στη ρεβάνς της Αγγλίας για να φτάσει μέχρι και τους 32 της διοργάνωσης. Η επόμενη χρονιά (2019/20) μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τα φετινα προκριματικά αφού ο Ολυμπιακός απέκλεισε κατά σειρά Βικτόρια Πλζεν (0-0, 4-0), Μπασάκσεχιρ (1-0, 2-0) και Κράσνονταρ (4-0, 2-1) πριν φτάσει στους ομίλους του Champions League.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News