ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Έλεγχος προόδου και ετοιμότητας

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια πλησιάζουν, οι ομάδες του λεγόμενου Big-5 φορτσάρουν και η κάθε μία έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της στόχους είτε με Ευρώπη είτε… χωρίς.

Ξεπεράσαμε τα τέλη Ιουλίου και το λεγόμενο “Big-5” είναι σε φάση προετοιμασίας, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Άρης αναγκαστικά είναι σε άλλο επίπεδα λόγω των προσεχών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ο ΠΑΟΚ είναι ένα “κλικ” πιο πίσω, περιμένοντας τη Δευτέρα να μάθει και αυτός τον αντίπαλό του. Σε αντίθεση με τους 4, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει Ολλανδία να παίξει τα πρώτα του φιλικά προετοιμασίας για να δει ο Γιοβάνοβιτς “επί χόρτου” τη δουλειά που έγινε στο Κορωπί, δίχως τη βιασύνη των υποχρεώσεων, αφού και εφέτος η Ευρώπη… έκανε φτερά. Ας δούμε, όμως, όσα έχουμε καταγράψει έως τώρα από το “Big-5” του ελληνικού πρωταθλήματος και τι περιμένουμε να δούμε.

Ολυμπιακός: Είναι η ποιοτικότερη ομάδα και το ξέρει

Την Τετάρτη 21 του μήνα ο Ολυμπιακός έχει το ραντεβού με τη Νέφτσι Μπακού για τον β’ προκριματικό γύρο του Champions League. Υπό άλλες συνθήκες, με μία τέτοια αντίπαλο ο Ολυμπιακός θα έδινε απλώς ένα φιλικό προετοιμασίας. Τώρα αυτή η αντίπαλος είναι το πρώτο εμπόδιο στο μακρύ δρόμο προς τους ομίλους του Champions League.

Οι Πειραιώτες ήθελαν για πρόβα τζενεράλε ένα δυνατό τεστ με τη Γαλατασαράι, αλλά το έδωσαν με τον Άρη. Τα συμπεράσματα βγήκαν έτσι κι αλλιώς και επί της ουσίας η ομάδα του Μαρτίνς δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι στο συγκρότημα από το Μπακού.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσει ο Πέδρο Μαρτίνς -και σίγουρα το έχει κάνει- είναι τα πρώτα 35 λεπτά απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Ένα διάστημα όπου ο Άρης ήταν καλύτερος γιατί ο Ολυμπιακός του επέτρεψε, με τα λάθη του, να είναι. Όταν, όμως, το παιχνίδι επέστρεψε στην κανονικότητά του οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν την ανωτερότητά τους και έφτασαν στην επιβλητική νίκη, με τους Ραντζέλοβιτς και Κούντε να συμπληρώνουν τα θετικά πρόσημα από αυτά που άφησε το συγκεκριμένο φιλικό.

Οι Πειραιώτες εξακολουθούν να είναι η ποιοτικότερη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, έχουν τους περισσότερους game changers στο ρόστερ όταν το παιχνίδι πάει να στραβώσει και το σημαντικότερο είναι ότι προχωρούν χωρίς τις μεγάλες απώλειες -αν εξαιρέσουμε φυσικά τον Φορτούνη- και με τις “παλιές καραβάνες” για την επίτευξη των στόχων τους: του εξής ένα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Την Ευρώπη. Μοναδικός αστερίσκος αυτή την περίοδο ο Ανδρέας Μπουχαλάκης και το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι από Λανς (ή από αλλού) που θα διαφοροποιήσει και τα πλάνα στο μεταγραφικό κομμάτι.

ΑΕΚ: Ο Αραούχο, ο Βράνιες και η ανάγκη για πρωταθληματικές μεταγραφές

Η ΑΕΚ έπαιξε με τον Απόλλωνα Λεμεσού, νίκησε 3-0, ετοιμάζεται κι αυτή για την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα για τη νέα σεζόν και ζει στον αστερισμό του Αραούχο, μίας πρωταθληματικής μεταγραφής. Φτάνει μόνο αυτή; Όχι.

Είναι σίγουρα ο πιο… κυκλοθυμικός σύλλογος από τους 5 και δεν χρειάζεται μεγάλη εξήγηση. Δείτε τι έγινς προ ημερών στο θέμα Τσιάρτα, δείτε τι γίνεται τώρα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής Αραούχο.

Προφανώς οι “κιτρινόμαυροι” χρειάζονται κι άλλη ενίσχυση, πάλι ο Βράνιες είναι στην επικαιρότητα και δίχως αμφιβολία θα είναι παγίδα αν όλος ο οργανισμός “πέσει πάνω” στην περίπτωσή του λες και με την απόκτησή του λύθηκαν μονομιάς όλα τα προβλήματα.

Στο φιλικό με τον Απόλλωνα πήραμε μία πρώτη γεύση από την ΑΕΚ του Μιλόγεβιτς που σημαίνει… από την ΑΕΚ της κανονικότητας. Ο Λιβάι Γκαρσία σε μεγάλα κέφια, η όρεξη μεγάλη από όλους όσους χρησιμοποιήθηκαν και τα τρεξίματα άκρως ικανοποιητικά για τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η ΑΕΚ δεν είναι ακόμα έτοιμη, θα ήταν παράλογο να είναι σε φουλ ρυθμό, το τόνισε και ο Μιλόγεβιτς, αλλά είναι “τόσο όσο” για να ξεμπερδεύει με τη Βελέζ και να αποφύγει την όποια γκρίνια και εσωστρέφεια μεσούσης του καλοκαιριού, προτού αρχίσει καλά-καλά η σεζόν.

Το σημαντικότερο στοίχημα για το τεχνικό επιτελείο, αλλά γενικότερα και για τους επικεφαλής δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση των υπόλοιπων μεταγραφικών κινήσεων ώστε να συμπληρωθεί το παζλ για τη νέα χρονιά, όσο να αποκτήσει ολάκερος ο οργανισμός -πόσο μάλλον οι ποδοσφαιριστές- την αυτοπεποίθηση, αφήνοντας πίσω την περσινή χρονιά.

Παναθηναϊκός: Φτου κι από την αρχή

Την περσινή χρονιά θέλει να αφήσει πίσω και ο Παναθηναϊκός. Και την προπέρσινη και την παραπροπέρσινη. Γενικά θέλει να τα αφήσει όλα πίσω του και με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως νέο “leader” να προχωρήσει προς τη δική του κανονικότητα αποκτώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αρμόζει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Προφανώς ο Παναθηναϊκός έχει τη δυσκολότερη δουλειά από τους 5, αφού είναι μία ομάδα “πληγωμένη” αγωνιστικά και ψυχολογικά, χαμένη στη δική της δίνη και αναζητώντας την επιστροφή σε κάτι φυσιολογικό και… προς τα πάνω.

Ο νέος προπονητής του τριφυλλιού δούλεψε πολύ με τους ποδοσφαιριστές όλο αυτό το διάστημα, τα πρώτα μηνύματα που προέρχονται από το Κορωπί είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά δεν φτάνουν. Τώρα πηγαίνει στην Ολλανδία για το “μοντάρισμα” και τα φιλικά για να αρχίσει πιο δυνατά το “χτίσιμο” της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Μόνο που για να “χτιστεί” μία ομάδα χρειάζονται και τα υλικά και αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει πολλές μεταγραφικές εκκρεμότητες. Στόπερ, εξτρέμ, επιθετικός και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει για τον Γιοβάνοβιτς. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, οι “πράσινοι” κινούνται σε διαφορετικό αστερισμό, αφού δεν έχουν την Ευρώπη να τους πιέζει, έχουν τον χρόνο να κάνουν ό,τι πρέπει και αυτό που πρέπει, αλλά δεν έχουν πια την υπομονή από πλευράς κόσμου. Χρειάζεται πρώτα να τον κερδίσουν και έπειτα να τον πείσουν πως φέτος πάει να γίνει κάτι τουλάχιστον διαφορετικό, αν όχι καλό. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο από οποιαδήποτε μεταγραφή.

ΠΑΟΚ: Τα προβλήματά του δεν πρέπει να είναι… ο Ουάρντα

Ο ΠΑΟΚ, από την πλευρά του, έχει λίγες μέρες… παράταση για το δικό του ευρωπαϊκό ντεμπούτο. Την προσεχή Δευτέρα θα μάθει αντίπαλο και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση του… φορτσαρίσματος για τα επίσημα. Με την PSV δεν ήταν καλός, ή για να το θέλουμε καλύτερα, δεν ήταν αναμενόμενα καλός. Άλλο επίπεδο ετοιμότητας για την ολλανδική ομάδα, άλλο για τον Δικέφαλο του Βορρά.

Με τον Λουτσέσκου στον πάγκο και την κατάκτηση του κυπέλλου επί του Ολυμπιακού να είναι ακόμα νωπή, ο ΠΑΟΚ θα μπει στη νέα σεζόν με την πίεση ότι είναι η “δεύτερη δύναμη” μετά τους πρωταθλητές Ελλάδας. Μόνο που ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί, ήδη η ΑΕΚ μπαίνει με πρωταθληματικές διαθέσεις στον μαραθώνιο, άρα όλο αυτό ανεβάζει τον πήχη ψηλά.

Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών και των τίτλων είναι μαθημένος στα δύσκολα, αλλά το θέμα είναι να μάθει να αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες. Η περίπτωση Ουάρντα ήταν μία τέτοια και μάλλον περνάει “αναίμακτα”. Το θέμα, όμως, δεν είναι τα περιστατικά σαν αυτό με τον Αιγύπτιο, αλλά ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με αυτά τα θέματα, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε φάση “χτισίματος”.

Η επιλογή να συνεργαστεί ξανά με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον άνθρωπο δηλαδή που του χάρισε το τελευταίο πρωτάθλημα, δείχνει και τον στόχο. Ο Ρουμάνος είναι ο “καθρέπτης” του ΠΑΟΚ ως προς το τι θέλει τη νέα χρονιά. Κι αυτό που θέλει είναι ηρεμία, να κλείσουν ξανά τα στεγανά και τα υπόλοιπα βρίσκονται. Αν τα έχει αυτά, έχει και τον Κούρτιτς, τότε λύνει βασικά προβλήματα πριν μπει στη “μάχη”. Ήθελε και τον Κούρτιτς και τον πήρε.

Άρης: Αντίπαλος ο εαυτός του

Ο Άρης, τέλος, είναι η ομάδα που ο μεγαλύτερος αντίπαλος της είναι… ο ίδιος ο Άρης. Η πρωταθληματική του εικόνα την προηγούμενη σεζόν ανεβάζει τις απαιτήσεις και δημιουργεί προσδοκίες. Οι “κίτρινοι”, λίγες μέρες πριν το ευρωπαϊκό ραντεβού με την Αστάνα, θέλουν να βάλουν τις βάσεις για τη συνέχεια αποφεύγοντας καλοκαιρινά στραπάτσα που θα πληγώσουν.

Παραμένει μία ανταγωνιστική ομάδα, φάνηκε ένα χρονικό διάστημα στο φιλικό με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν φτάνει αυτό για να συνεχίσει και τη νέα σεζόν τις υψηλές “πτήσεις”. Το βασικότερο για τον Άρη είναι να “διώξει” από την καθημερινότητά του ειδήσεις που αφορούν αφαιρέσεις βαθμών και ό,τι άλλο αφορά εξωαγωνιστικό κομμάτι. Ο Άρης δεν γίνεται να πορευτεί σε Ευρώπη και Ελλάδα έχοντας τον “βραχνά” των ανοιχτών υποθέσεων και τον φόβο για το “τι θα του σκάσει”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Είναι μία ομάδα που με την επιστροφή της στη “μεγάλη κατηγορία” κάνει βήματα προς τα μπροστά. Το μεγαλύτερο ήταν το περσινό, μέχρι το επόμενο. Αρκεί αυτά να μη γίνονται… σε κινούμενη άμμο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News