ΜΑΡΙΝΑ ΓΚΡΑΝΟΦΣΚΑΪΑ: Το απόλυτο αφεντικό της Τσέλσι σε όλες τις συμφωνίες

Κάθε σπουδαίος επιχειρηματίας στην περίοδο μιας κρίσης βλέπει ευκαιρίες. Κάπως έτσι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς άφησε πριν τρία χρόνια τα… κλειδιά της Τσέλσι στην Μαρίνα Γκρανόφσκαϊα, η οποία δικαίως σήμερα θεωρείται η πιο επιτυχημένη γυναίκα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μέσα του 2018. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η επίσημη θέση αναφέρει ότι έχει κάποια θεματάκια με την ανανέωση της βίζας του αλλά στο βάθος του τούνελ βρίσκεται ένα εν εξελίξει ένα σκάνδαλο με αγοροπωλησία. Αναγκάζεται να κάνει μόνιμο τόπο κατοικίας του το Ισραήλ για ένα μεγάλο διάστημα και παράλληλα παίρνει μια γενναία απόφαση. Αφήνει στο πόδι του να τρέχει την Τσέλσι, την Μαρίνα Γκρανόφσκαϊα. Επί σειρά ετών σύμβουλό του στις επιχειρήσεις του.

23 χρόνια στο πλευρό του Αμπράμοβιτς

Η θέση ήταν σίγουρα πρωτόγνωρη για την γεννημένη στην Μόσχα με καναδέζικες ρίζες Μαρίνα. Όχι όμως και οι ευθύνες. Από το 1997, όταν και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, βρισκόταν στην «φτερούγα» του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Στέλεχος σχεδόν σε όλες του τις εταιρίες, κάτοικος Λονδίνου από το 2003, από την πρώτη μέρα δηλαδή που ο Ρώσος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2013. Ένα χρόνο μετά αναβαθμίζεται σε εκτελεστική διευθύντρια, μέχρι που το 2018, ο Αμπράμοβιτς της έδωσε πλήρως τα κλειδιά του μαγαζιού.

Η Τσέλσι βρισκόταν στην πιο δύσκολη φάση της από την ημέρα που πέρασε στα χέρια του Ρώσου. Οι οικονομικός κλοιός έσφιγγε ολοένα και περισσότερο. Τα ταμεία ήθελαν μάζεμα και ο Αμπράμοβιτς άφησε τη διαχείρηση στον άνθρωπο που εμπιστευόταν πιο πολύ. Μέχρι το τέλος του έτους, η Γκρανόφσκαϊα κατάφερε να μειώσει τη ζημιά αλλά να μην την επιδιορθώσει πλήρως. Ο αποκλεισμός από δύο μεταγραφικές περιόδους που θα ακολουθούσαν τη σεζόν 2019-2020 δεν είχε αποφευχθεί. Αυτό όμως δεν δυσκόλεψε το Forbes να την κατατάξει 5η στη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες στα σπορ παγκοσμίως.

Φάνηκε όμως ότι αυτή η 5η θέση, ήταν μόνο η αρχή. Μέσω της κρίσης από την πανδημία, η Γκρανόφσκαϊα έδειξε απίθανα αντανακλαστικά. Πέρα από την τεράστια βοήθεια που παρείχε στην πόλη του Λονδίνου, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από τον Covid-19 κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων, η 46χρονη προετοίμαζε την Τσέλσι της επόμενης μέρας. Είχε ήδη δείξει τις διαθέσεις της όταν ολοκλήρωσε το πιο ακριβό deal στην ιστορία του συλλόγου, με την εταιρία ένδυσης Nike

Οι αποφάσεις της ήταν έγκαιρες. Σωστές ή λάθος έμελλε να φανεί όμως αυτό που εκτιμούσε ο Αμπράμοβιτς, ήταν η αποφασιστικότητά της. Ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από κάθε μεγάλο deal είτε με ποδοσφαιριστή είτε με χορηγό εταιρία. Είχε ξεκινήσει να το κάνει πολύ πριν ο Ρώσος ολιγάρχης την αναβαθμίσει. Απλά τώρα το έκανε έχοντας βροντοφωνάξει σε όλη την υπόλοιπη ποδοσφαιρική γνώμη, πως είχε και το… βάπτισμα του μεγάλου αφεντικού. Και αυτό την έκανε ανίκητη.

Υπόθεση Έρλινγκ Χάαλαντ

Η ποδοσφαιρική πιάτσα λέει πλέον πως δεν υπάρχει συμφωνία που αν την βάλει στο μυαλό της δεν θα καταφέρει να την ολοκληρώσει. Φυσικά το μυαλό όλων πηγαίνει στον Έρλινγκ Χάαλαντ. Αφού κατάφερε να ανανεώσει με τυπικές διαδικασίες, όποιον ποδοσφαιριστή είχε υποδείξει ο Τόμας Τούχελ, να πουλήσει στην τιμή που η ίδια ήθελε όποιον παίκτη δεν είχε μάλλον στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η Γκρανόφσκαϊα χειρίζεται αποκλειστικά η ίδια την υπόθεση του Νορβηγού. 

Το τέχνασμα που θα βρει για να πείσει την Ντόρτμουντ να πουλήσει τον νεαρό σούπερ σταρ είναι άγνωστο. Άλλωστε το πρόβλημα φαίνεται πως δεν είναι το οικονομικό αφού έχει εξασφαλίσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσφατα οι Times την χαρακτήρισαν ως την πλέον ισχυρή γυναίκα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αν όντως ισχύει τότε μόνο αν θέλει η ίδια, ο Χάαλαντ δεν θα φορέσει τα μπλε το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News