ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οι βασικές εντολές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Οι σταθερές που αποζητά ο Σέρβος κόουτς να έχουν οι παίκτες του στο τρόπο παιχνιδιού τους.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήρθε κι έφερε τα πάνω κάτω στον φετινό Παναθηναϊκό. Βρήκε μία ομάδα μαθημένη να περιμένει να χτυπήσει με κόντρα επιθέσεις, που δεν ήθελε να φτιάχνει παιχνίδι και να παίζει, όπως την είχε διαμορφώσει πέρυσι ο Λάζλο Μπόλονι, κι εκείνος προσπαθεί να την κάνει να είναι κυριάρχη στον αγωνιστικό χώρο, να έχει την μπάλα στα πόδια της και να δημιουργεί.

Αυτή η ολική αναδόμηση που προσπαθεί να πραγματοποιήσει στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας δεν είναι εύκολη. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ο ίδιος έχει ξεκινήσει βάζοντας τους παίκτες του να δουλεύουν τα πολύ βασικά στοιχεία του τρόπου παιχνιδιού που θέλει να εμφυσήσει στην ομάδα. Το κύριο σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το 4-2-3-1 ενώ για κάποιες πιο ειδικές περιστάσεις έχει στο μυαλό του και το 4-4-2.

Αυτό στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες προπονήσεις της προετοιμασίας είναι το «χτίσιμο» του παιχνιδιού από την άμυνα. Ο Σέρβος γνωρίζει πολύ καλά πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ομάδα η οποία θέλει να έχει τον έλεγχο ενός αγώνα και να φτιάχνει παιχνίδι πρέπει να ξεκινάει ορθολογικά το χτίσιμο της επίθεσής της από την άμυνα.

Ζητάει η μπάλα να παίζεται πάντα κάθετα και μπροστά ενώ είναι για κείνον κόκκινο…πανί οι παράλληλες πάσες. Μία λογική που διατηρεί σε όλες τις ασκήσεις που έχουν σχέση με κυκλοφορία της μπάλας. Ξοδεύει αρκετή ώρα με τους μέσους της ομάδας προσπαθώντας να τους εξηγήσει επακριβώς τι θέλει απ’ αυτούς. Σκεφτείτε πως έχει παραμείνει δυο φορές μετά το τέλος της προπόνησης μαζί τους για να τους δώσει περαιτέρω οδηγίες και επιλύσει τις όποιες απορίες. Είναι άλλωστε οι πιο κομβικοί παίκτες στο σχεδιασμό του.

Θέλει να κάνει τους παίκτες του να σκέφονται στα πλαίσια της λογικής που θέλει να παίζουν. Σε αρκετές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα σε μία άσκηση 3-2 (τρεις επιτιθέμενοι – δυο αμυνόμενοι) που τους έβαλε να κάνουν την Τρίτη (20/07), άφησε πρώτα τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν την άσκηση χωρίς να παρέμβει κι μετά από λίγες φορές επενέβη για να τους εξηγήσει τα λάθη τους. Προτιμάει, λοιπόν, να τους αφήσει να κάνουν το λάθος και να τους το εξηγήσει μετά, έτσι ώστε να ενεργοποιήσει το μυαλό τους και να το κάνει να σκέφτεται πιο κοντά στην λογική του.

Η αλλαγή που πρέπει να πετύχει εδώ ο Γιοβάνοβιτς είναι τεράστια και θέλει αρκετή υπομονή, αφού δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Για να εξασφαλίσει αυτό τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εμφυσήσει πλήρως την φιλοσοφία του στην ομάδα, θα πρέπει όμως να πάρει και κάποια αποτελέσματα στα πρώτα επίσημα ματς, ώστε να καταφέρει να διασφαλίσει το επιπλέον αυτό διάστημα που χρειάζεται για να χτίσει τον «δικό» του Παναθηναϊκό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News