ΤΟΚΙΟ 2020: Δύσκολη νίκη με 2-1 σετ επί του Γερμανού Φίλιπ Κολσράιμπερ ο Τσιτσιπάς και πρόκριση στο 2ο γύρο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεπέρασε με δυσκολία (2-1) το εμπόδιο του 37χρονου Γερμανού, Φίλιπ Κολσράιμπερ, αλλά πρέπει να ανεβάσει στροφές για να έχει ελπίδες για μετάλλιο.

Μας καρδιοχτύπησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά «τέλος καλό, όλα καλά». Ο Έλληνας σταρ του τένις, που αγωνίστηκε με λουκ… σαμουράι, έκανε τα εύκολα δύσκολα στον αγώνα του 1ου γύρου με αντίπαλο τον Φίλιπ Κολσράιμπερ, αλλά κατάφερε μετά κόπων να φτάσει σε μια αγχωτική νίκη με 6-3, 3-6, 6-3.

Ο Γερμανός, που προωτοέπαιξε σε γκραν σλαμ το 2003, όταν ο Τσιτσιπάς ήταν 5 χρονών, χτύπησε τον αντίπαλό του στο backhand, όπως ακριβώς και ο Φράνσις Τιαφό στο Wimbledon, μια τακτική που έπιασε μέχρι τα μισά του τρίτου σετ. Τότε τα… μάγια λύθηκαν και είδαμε τον Στέφανο του Roland Garros και όχι αυτόν του Wimbledon.

Στο hard court κεντρικό γήπεδο της ολυμπιακής εγκατάστασης, ο Γερμανός είχε την εμπειρία, αλλά τελικά όχι τις αντοχές για να κοντράρει τη νεανική φρεσκάδα του Νο 3 του ταμπλό, που πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στον επόμενο γύρο, από το νικητή της αναμέτρησης Φράνσις Τιαφό (ΗΠΑ) – Σουνγού Κουόν (Ν. Κορέα). Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός είναι αυτός που τον απέκλεισε στο 1ο γύρο του πρόσφατου Wimbledon, σε χορτάρινη όμως, επιφάνεια. 

1ο σετ

Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε με άσο και πήρε εύκολα τα πρώτο γκέιμ, αλλά ο Κολσράιμπερ ισοφάρισε και πίεσε στο τρίτο. Το σκορ έγινε 2-1 μετά δυσκολίας, με τον Έλληνα να έχει πέντε αβίαστα λάθη. Και αφού δεν έγινε το 1-2 ήρθε το 3-1 με forehand στη μικρή διαγώνιο και λίγο μετά με εύκολο service game το σκορ έγινε 4-1. Μολονότι έχασε ευκαιρία για δεύτερο μπρέικ στο 5-2, ο Στέφανος απλά υπερασπίστηκε το σερβίς του και κάπως έτσι το πρώτο σετ βάφτηκε ελληνικό (6-3) σε 35′, έπειτα από ένα τελευταίο γκέιμ στο οποίο βασίστηκε στο ανίκητο forehand του.

2ο σετ

Παρ’ ότι πιέστηκε για ένα γρήγορο μπρέικ, o έμπειρος Κολσράιμπερ άντεξε στην πίεση επιλέγοντας συνηρητικό παιχνίδι, συνεπικουρούμενος από το καλό του σερβίς. Ο Γερμανός πετούσε συνεχώς το μπαλάκι στο backhand του Στέφανου και λίγο έλειψε να φτάσει στο 3-1, όταν προηγήθηκε με 40-30, αλλά ο Έλληνας έβγαλε καλά σερβίς και ανταπέδωσε με πίεση στο backhand του αντιπάλου για αποφύγει το μπρέικ (2-2). Νέα προσπάθεια του Στέφανου για μπρέικ στο 3-3, απέτυχε με δικό του αβίαστο λάθος και άσο του Γερμανού. Αμέσως μετά βρέθηκε πίσω με 30-0 και παρ’ ότι άλλαξε ρακέτα και έβγαλε τρεις άσους, δεν απέφυγε το μπρέικ (5-3). Με δύο  συνεχόμενα άουτ στο 40-40, ο Τσιτσιπάς έχασε το σετ με 6-3 και μπήκε σε περιπέτειες.

3ο σετ

Στον ίδιο ρυθμό που τελείωσε το δεύτερο σετ, ξεκίνησε και το τρίο με τον Κολσράιμπερ να “παίζει” τον αντίπαλό στου στο backhand και τον Στέφανο να στέλνει το μπαλάκι άουτ. Με love game o Γερμανός έφτασε στο 2-0. Και κάπου εκεί όλα άλλαξαν. Το σκορ έγινε γρήγορα-γρήγορα 2-1, αμέσως μετά 2-2 με μπρέικ του Στέφανου χάρη και πάλι στο forehand του και 3-2 υπέρ του Έλληνα, που έδειξε να παίζει πια με άλλον αέρα. Ένα ωραίο forehand στην ευθεία στο 15-30 έσωσε τον Τσιτσιπά από το μπρέικ με το σκορ στο 3-3 κι έτσι κράτησε το προβάδισμα (4-3). Αμέσως μετά κρίθηκε το παιχνίδι. Μετά από ένα αρχικό λάθος, ο Τσιτσιπάς έπαιξε συγκεντρωμένα, πίεσε τον Γερμανό και ήρθε νέο μπρέικ (5-3). Το τελευταίο γκέιμ ήταν τυπική διαδικασία. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News