Ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης ήταν κάποτε άπιαστο όνειρο για την ελληνική κολύμβηση. Ο Άρης Γρηγοριάδης άνοιξε λογαριασμό το 2008 στο Αϊντχόφεν με τη νίκη του στα 50 μ. ύπτιο, ο ίδιος κέρδισε και στα 100 μ. ύπτιο το 2012, για να ακολουθήσει το 2016 στο Λονδίνο ο Ανδρέας Βαζαίος στα 200 μ. μικτή και η Άννα Ντουντουνάκη το 2020 στη Βουδαπέστη στα 200 μ. πεταλούδα.
Ο θρίαμβος του Απόστολου Χρήστου στη Ρώμη, στο αγώνισμα απ’ όπου ξεκίνησε η συλλογή χρυσού το 2008, αποτέλεσε την πέμπτη ελληνική νίκη στην 50άρα πισίνα και μάλιστα στο αγώνισμα που δεν είναι το πιο δυνατό για τον πανύψηλο (1.98 μ.) με άνοιγμα χεριών 2.06 μ. Έλληνα κολυμβητή.
Ο δρόμος προς το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο
Η πορεία του Χρήστου προς την κορυφή της Ευρώπης, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα για τους μικρούς αθλητές και τους γονείς τους, που απογοητεύονται όταν ο κανακάρης τους ή κορούλα τους δεν πρωταγωνιστεί από νωρίς.
Στο πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στην ηλικία των 13 ετών τερμάτισε 4ος στα 100 μ. ύπτιο και 5ος στα 200 μ., με τα χρώματα του Αίολου Πετρούπολης. Την επόμενη χρονιά ήταν 4ος και 7ος αντίστοιχα.
Το πρώτο του πανελλήνιο τίτλο τον κέρδισε στην ηλικία των 15 ετών, στο νέο τότε αγώνισμα των 50 μ. ύπτιο, ενώ στα 100 μ. ήταν 2ος. Στα 16 του κέρδισε ως παίδας για πρώτη φορά και το 100άρι και στα 17 αναδείχτηκε πρωταθλητής κόσμου εφήβων στα 100 μ. στο Ντουμπάι με νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την κατηγορία, ως αθλητής του ΓΣ Περιστερίου.
Το 2014 ήρθε η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, και με καθοδηγητή τον Νίκο Γέμελο πέτυχε κι άλλο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στα 100 μ. με 54.03 κερδίζοντας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στο Ντόρντρεχτ.
Το «διαζύγιο» με τον Γέμελο και ο «γάμος» με το Βελέντζα
Η συνεργασία με τον επιτυχημένο προπονητή σε ένα πολύ δυνατό γκρουπ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Κέλυ Αραούζου, δεν κύλησε όπως θα ήθελαν και οι δύο. Έτσι, όταν την επόμενη χρονιά ο Χρήστου δεν βελτίωσε τους χρόνους του και έπειτα από μια διαφωνία του πατέρα του Απόστολου με τον Νίκο Γέμελο, οι δρόμοι τους χώρισαν το 2015. Ο προπονητής που τον ανέλαβε ήταν ο Παναγιώτης Βελέντζας. Από την πρώτη στιγμή οι δυο τους έδεσαν και ήρθε και το πρώτο μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών, χάλκινο το 2016 στο Λονδίνο στο 100άρι, αλλά και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Ο Χρήστου είχε καθιερωθεί πια στους κορυφαίους ύπτιους κολυμβητές της Ευρώπης και τo 2019 ήρθε και η πρώτη πρόκριση σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όταν ήταν 8ος στο 50άρι στην Γκουανγκτζού. Το 2021 έγραψε μια δεύτερη ολυμπιακή συμμετοχή και φέτος στη Βουδαπέστη πήρε την 5η θέση στον κόσμο σε 50μ και 100 μ. για να έρθει αυτό το χρυσό μετάλλιο στη Ρώμη απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ιταλό Τόμας Τσεκόν να αποτελέσει το επιστέγασμα των κόπων του.
Ένα μετάλλιο που ο Χρήστου πανηγύρισε έξαλλα, όπως δεν μας έχει συνηθίσει και αφού στον ημιτελικό εμφανίστηκε με… αξύριστο λουκ.
Οι προπονήσεις και οι συνεργάτες του
Ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μ. ύπτιο έχει περάσει από όλα τα επίπονα κολυμβητικά στάδια που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Καθημερινές σκληρές προπονήσεις πρωινές και απογευματινές. Από τις 5 το πρωί στο πόδι, μετά σχολείο, διάβασμα και πάλι προπόνηση, γυμναστήριο και ξανά διάβασμα.
Μια προσπάθεια όπου αποκλειστικοί χορηγοί είναι οι γονείς και υπεύθυνοι για την τήρηση του προγράμματος οι προπονητές.
Ο Χρήστου πλέον, ξεκινά τη μέρα του από τις 9 το πρωί και έχει ένα μικρό επιτελείο να τον στηρίζει. Πέρα από τον προπονητή του, τον παλιό πρόσθιο του Ηλυσιακού, Παναγιώτη Βελέντζα, που έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην προετοιμασία του αθλητή του, έχει τον δικό του γυμναστή, τον γνωστό στο χώρο της κολύμβησης, Δημήτρη Κουλούρη, ο οποίος μετείχε το 2016 στο Ρίο στα 200 μ. πρόσθιο, δικό του διατροφολόγο και γιατρό που παρακολουθεί την καταπόνηση και την επιβάρυνση του σώματός του.
Η ISL, οι σπουδές, τα χόμπι και το μότο
Ο σύλλογος του, ο Ολυμπιακός και η Ομοσπονδία συνδράμουν στην ενίσχυση της προσπάθειάς του, ενώ από το 2019 μετέχει στην ISL, την ανεξάρτητη από τη Διεθνή Ομοσπονδία (FINA) λίγκα που τόλμησαν να ιδρύσουν οι αθλητές διεκδικώντας καλύτερες χρηματικές απολαβές. Αρχικά αγωνίστηκε με τους Aqua Centurions και πλέον με τους LA Current του χρυσού ύπτιου Ολυμπιονίκη του Σίνδεϊ, Λένι Κρέιζελμπουργκ, μαζί με την Άννα Ντουντουνάκη και τον Κρίστιαν Γκολομέεφ.
Περνώντας τόσες πολλές ώρες της ζωής στα κολυμβητήρια και στα γυμναστήρια, αφιερώνει το λιγοστό ελεύθερο χρόνο που του απομένει στη μουσική και στις ταινίες και στις διακοπές του επιλέγει τα ταξίδια. Σπούδασε ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μοναδικός πειρασμός που δεν αντιστέκεται είναι τα… σουβλάκια.
Το μότο του είναι «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου». Δεν τα εγκατέλειψε και δικαιώθηκε ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από τρία σερί χάλκινα μετάλλια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα