ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Δώδεκα χρόνια μετά σε παραδοσιακό στάδιο προετοιμασίας

Πριν από δώδεκα ο χρόνια ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε επαναφέρει το κλασικό στάδιο προετοιμασίας εκτός Ισπανίας και φέτος ο Κούμαν κάνει το ίδιο ταξιδεύοντας με τους παίκτες του στη Γερμανία.

Τα στάδια προετοιμασίας έγιναν πολύ δημοφιλή και είχαν εξελιχθεί σε καλοκαιρινή παράδοση επί εποχής του προπονητή Γιόχαν Κρόιφ. Είχαν διάρκεια συνήθως από δέκα μέχρι δώδεκα μέρες και περιελάμβαναν τρία με τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Εν ολίγοις είναι ουσιαστικά η μέθοδος προετοιμασίας που έχουμε συνηθίσει για τις περισσότερες ομάδες τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Σιγά σιγά αυτή η μέθοδος εξαφανιζόταν από το καλεντάρι των «μεγαθηρίων» του ισπανικού ποδοσφαίρου για εμπορικούς λόγους. Η Μπαρτσελόνα είχε επιλέξει και αυτή τις παγκόσμιες περιοδίες. Για λόγους παγκοσμιοποίησης και μάρκετινγκ λοιπόν οι ποδοσφαιριστές είχαν γίνει ένας περιοδεύων θίασος. Η Ασία και η Αμερική είχαν μπει στο κάδρο και τα μακρινά ταξίδια είχαν γίνει μία σοβαρή εμπορική υποχρέωση και για τους «μπλαουγκράνα».

Η κριτική που γινόταν από τους ίδιους τους πάικτες ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Οι συνθήκες ευνοούσαν οτιδήποτε άλλο πέραν της καθαρά αγωνιστικής προετοιμασίας. Χιλιάδες χιλιόμετρα, αποπνικτική ζέστη, πίεση από τα κατά τόπους Μέσα Ενημέρωσης έστω για μία δήλωση μερικών δευτερολέπτων. Όλα αυτά ήταν στοιχεία που συνέθεταν μία πραγματική «κόλαση» για τους ποδοσφαιριστές.

Η προσπάθεια του Πεπ

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη δεύτερη σεζόν του στην Μπαρτσελόνα (2009-2010) είχε προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την παράδοση με ένα στάδιο προετοιμασίας επί αγγλικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων δύο φιλικών αναμετρήσεων στο Γουέμπλεϊ με αντιπάλους την Τότεναμ και την Αλ Αχλί. Ωστόσο το ταξίδι «αστραπή» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν το είχε αποφύγει.

Από το καλοκαίρι του 2009 λοιπόν η Μπαρτσελόνα είχε να κάνει ένα παραδοσιακό στάδιο προετοιμασίας εκτός Ισπανίας με φιλικά παιχνίδια. Μπορεί το 2014 και το 2016 να είχε φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Αγγλικής Ομοσπονδίας στο Saint Goerge’s Park, αλλά δεν είχε δώσει παιχνίδια. Εν συνεχεία σε ρόλο… Γκιούλιβερ άρχισε ξανά τις περιοδίες με αποκορύφωμα το 2019, όταν βρέθηκε και στην Ασία και στην Αμερική.

Το 2020 λόγω κορωνοϊού έδωσε φιλικά ματς μόνο στο «Γιόχαν Κρόιφ» και φέτος θα περάσει 7 μέρες στη Γερμανία, όπου θα δώσει και δύο φιλικά, κόντρα σε Στουτγκάρδη και Σάλτσμπουργκ.

Πέρα από κάθε αμφιβολία εκείνοι που θα επωφεληθούν της όλης κατάστασης είναι οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο. Όλοι τους θα μπορέσουν να δουλέψουν υπό φυσιολογικές ποδοσφαιρικές συνθήκες και όχι ως (ας μου επιτραπεί η έκφραση) περιφερόμενα «πιόνια».

Η Μπαρτσελόνα αρχίζει τις προπονήσεις στην περιοχή Ντονάουσινγκεν της Νότιας Γερμανίας στις 29 Ιουλίου. Στις 31 του ίδιου μήνα θα παίξει με την Στουτγκάρδη και στις 4 Αυγούστου με την Σάλτσμπουργκ. Επιστρέφει στη βάση της για το παιχνίδι με την Γιουβέντους 4 μέρες αργότερα στο πλαίσιο του τουρνουά «Τζουάν Γκαμπέρ» (χωρίς κόσμο τελικά).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News