Ολυμπιακός: Οι μεταγραφές σε στέλνουν στο περίπτερο, οι... παλιοσειρές στα playoffs!

EUROKINISSI

Για να έρθει η πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού στα playoffs του Europa League, καλούνται να… πάρουν μπρος οι «παλιοί» της ομάδας και όχι μόνο τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα.

Η ώρα της… ευρωπαϊκής αλήθειας έφτασε για τον Ολυμπιακό! Στην Κύπρο, το νησί που έχει ζήσει, κατά το παρελθόν, περιπάτους αλλά και εφιάλτες, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται το βράδυ της Πέμπτης (20.00) να πραγματοποιήσουν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς τους ομίλους του Europa League και να περιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν με τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του UEFA Champions League.

Όπως συμβαίνει κάθε σεζόν, οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται περισσότερο στα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο ρόστερ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λιγότερο σ’ αυτούς που βρίσκονταν και τα προηγούμενα χρόνια στο έμψυχο δυναμικό των πρωταθλητών.

Για παράδειγμα πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού ανυπομονούν να δουν στην Κύπρο βασικό τον Χουανγκ. Αδημονούν να διαπιστώσουν αν ο Ντε λα Φουέντε μπορεί, πράγματι, να εξελιχθεί σε νέο Ποντένσε. Περιμένουν να δουν τον Άβιλα να ανεβαίνει. Να απολαύσουν ξανά τον Βρσάλικο μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε. Να δουν τον Ζινκερνάγκελ να «γκρεμίζει» το ρεκόρ των τεσσάρων γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου σε καλοκαιρινούς προκριματικούς.

Η ιστορία, ωστόσο, διδάσκει ότι δεν είναι τα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού εκείνα που «καθαρίζουν (διαχρονικά) την μπουγάδα» στα προκριματικά και τσεκάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους, αλλά οι… παλιοσειρές.

Το sportday.gr συγκέντρωσε τους μεγάλους πρωταγωνιστές των ζευγαριών της τελευταίας δεκαετίας που έστειλαν τους «ερυθρόλευκους» στους ομίλους είτε του Champions, είτε του Europa League και θα διαπιστώσετε ότι σε όλες τις περιπτώσεις η σφραγίδα των προκρίσεων μπήκε από «παλιούς» και όχι από «νεοσύλλεκτους».

Από τον Τσόρι του 2016 στον Μαντί του 2021

2021-22: Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβα και «τσεκάρει» το εισιτήριο από το πρώτο παιχνίδι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Πέδρο Μαρτίνς παρατάσσει ενδεκάδα με μόλις μία μεταγραφή (τον Αγκιμπού Καμαρά) και με κορυφαίο τον Μαντί Καμαρά οι «παλιοί» οδηγούν τους πρωταθλητές σε ασφαλές 3-0 που μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της Σλοβακίας.

2020-21: Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει ξανά κυπριακή ομάδα σε play offs (του Champions League, αυτή τη φορά) με την πρόκριση επί της Ομόνοιας να φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Το απίθανο γκολ του Μαροκινού στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου αγώνα του Φαλήρου, ήταν εκείνο που «ξεκλείδωσε» την πόρτα των ομίλων και επέτρεψε στους «ερυθρόλευκους» να ταξιδέψουν στη Μεγαλόνησο με ένα ασφαλές 2-0 στις αποσκευές τους.

2019-20: Ο Ολυμπιακός συναντά την Κράσνονταρ του Μάρκους Μπεργκ σε ένα πολύ απαιτητικό αντάμωμα στα playoffs του Champions League και παρά το γεγονός ότι η ρεβάνς με τους Ρώσους αποτέλεσε την εκκίνηση της εντυπωσιακής παρουσίας του νεοφερμένου (εκείνο το καλοκαίρι) Γιουσέφ Ελ Αραμπί, με τα δύο γκολ στο νικηφόρο 2-1 της Ρωσίας, η πρόκριση στους ομίλους είχε τσεκαριστεί από το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη.

Εκεί είχε λάμψει το αστέρι του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, με το νεαρό Σέρβο να οργιάζει και με δύο γκολ να πρωταγωνιστεί στο εκκωφαντικό 4-0. Μπορεί ο Ραντζέλοβιτς να συστήθηκε ουσιαστικά στον κόσμο του Ολυμπιακού με εκείνη την παράσταση, ανήκε όμως στο δυναμικό των Πειραιωτών από το καλοκαίρι του 2018.

2018-19: Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την αγγλική Μπέρνλι στα playoffs του Europa League και εξασφαλίζει την πρόκριση με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Κώστα Φορτούνη. Ο Έλληνας μέσος ήταν απολαυστικός στο 3-1 του Καραϊσκάκη (πετυχαίνοντας δύο γκολ), ενώ και στη ρεβάνς του “Turf Moor” ήταν ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες σε μια βραδιά που οι Πειραιώτες δεινοπάθησαν… αλλά απέδρασαν στο φινάλε αλώβητοι με το γκολ του Ποντένσε.

2017-18: Η πρόκριση στους διπλούς αγώνες με τη Ριέκα στα playoffs του Champions League, ήρθε με μπόλικο ζόρι μετά το «ανοιχτό» 2-1 του Καραϊσκάκη στο πρώτο παιχνίδι, αλλά στην Κροατία ο Μάρκο Μάριν οδήγησε τον Ολυμπιακό να σπουδαίο διπλό (1-0) με προσωπικό του γκολ. Ο Γερμανός μέσος είχε κλείσει ήδη ένα χρόνο παρουσίας στον Πειραιά, καθώς είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2016.

2016-17: Μετά το σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σέβα στα προκριματικά του Champions League, o Ολυμπιακός βρίσκεται… ζαλισμένος στα playoffs του Europa και συναντά την άσημη πορτογαλική Αρούκα. Παρά το γεγονός ότι οι πρωταθλητές επιστρέφουν από την Ιβηρική με νίκη 1-0, βλέπουν το… Χάρο με τα μάτια τους μέσα στο Καραϊσκάκη και τελικά λυτρώνονται στην παράταση από το γκολ του τεράστιου Τσόρι Ντομίνγκες στο ξεκίνημα της τελευταίας σεζόν του Αργεντινού στο λιμάνι.

Τι θα συμβεί στο φετινό αντάμωμα με τον Απόλλωνα Λεμεσού; Ενδεχομένως παίκτες όπως ο Ελ Αραμπί, ο Χασάν, ο Μασούρας και ο Βατσλίκ να έχουν την απάντηση…

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News