ΑΕΚ: Το project Αλμέιδα δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα

EUROKINISSI

Ο Άκης Γεωργίου αναλύει τα χαρακτηριστικά της νέας ΑΕΚ και εξηγεί γιατί η εκδοχή του Ματίας Αλμέιδα δεν έχει σχέση με αυτές προηγούμενων προπονητών. Στη SportDay που κυκλοφορεί την Πέμπτη 18 Αυγούστου στα περίπτερα όλης της χώρας.

Κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει στο τέλος, για μπάλα μιλάμε άλλωστε, όμως δεδομένα η φετινή ΑΕΚ θα είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό πρότζεκτ.

Αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πρόσωπα και φιλοσοφία παραείναι αρκετά για την «Ένωση» η οποία επιδιώκει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ποντάροντας σε έναν προπονητή με προσωπικότητα και χτίζοντας από την αρχή τον άξονά της έχοντας κάνει τρεις αναμφισβήτητες αναβαθμίσεις με τους Γιόνσον, Πινέδα και Γκατσίνοβιτς.

Παίκτες με χαρακτηριστικά που της έλειψαν και την είχαν κάνει αργή κυρίως σε σκέψη μέσα στο τερέν επί σειρά ετών. Ο Αργεντίνος τεχνικός επέλεξε έναν απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού, στον οποίο η ομάδα έδειξε (όσο μπορεί να φανεί) στα φιλικά ότι η ΑΕΚ μπορεί να ανταποκριθεί. Ας δούμε όμως μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εκδοχής της «Ένωσης» που ετοιμάζει ο Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αλμέιδα δεν ποντάρει στο παιχνίδι κατοχής

Ένα από τα πράγματα που επιδιώκει να δώσει ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ είναι να την κάνει πιο ρεαλίστρια και να απομακρύνει το… φάντασμα της ανούσιας κατοχής και της δυσκολίας στην ουσιαστική δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για τον αντίπαλο. Μια πραγματικότητα με την οποία η «Ένωση» είχε πορευτεί για χρόνια…

Εκμετάλλευση χαμηλών μέτρων

Η πίεση ψηλά εύκολα λέγεται, όμως δύσκολα γίνεται αποτελεσματικά. Φέτος η συγκεκριμένη παράμετρος έχει δουλευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ομάδα ποντάρει πολλά πράγματα στην ανάκτηση της μπάλας στο μισό του αντιπάλου προκειμένου να λειτουργήσει γρήγορα και να εκμεταλλευτεί τα κλεψίματα που γίνονται ψηλά.

Αύξηση… Double Face παικτών στην ενδεκάδα

Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ είχε ταλαιπωρηθεί από την παρουσία παικτών που είτε ήταν αθλητικοί και σκληροί με την μπάλα, είτε καλοί με την μπάλα και πιο στατικοί. Φέτος οι προδιαγραφές του βασικού κορμού έχουν αλλάξει, τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι πιο πλήρη και η ομάδα γίνεται πιο ευέλικτη σε περισσότερες συνθήκες.

Άμυνα στο χώρο

Είναι ένα ερωτηματικό το πώς θα αντεπεξέλθει η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ στον χώρο, με δεδομένο ότι θα παίζει πιο ψηλά. Με αυτά που έχουμε δει στα φιλικά θα είναι καθοριστική για την ομάδα η εικόνα τόσο των στόπερ όσο και του Γιόνσον που θα έχει κομβικό ρόλο στην ανασταλτική λειτουργία.

Ποντάρισμα στο… μισό γήπεδο

Η ΑΕΚ χτίζεται με τις προδιαγραφές να είναι μια ομάδα της οποίας η μεγαλύτερη δύναμη θα είναι στο μισό του αντιπάλου το οποίο είναι προγραμματισμένη να το φορτώνει με παίκτες που μπορούν τόσο να κλέψουν όσο και να δημιουργήσουν με γρήγορη σκέψη και έξυπνες πάσες.

Φυσική κατάσταση, το κλειδί

Η δουλειά του βασικού γυμναστή της ΑΕΚ, Γκίντο Μπονίνι, από την πρώτη μέρα ήταν αρκετά σκληρή για τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να μπει η ομάδα με το καλησπέρα στα απαιτητικά καλούπια που ήθελε ο Αλμέιδα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα στον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού θα κριθούν από τις αντοχές του γκρουπ.

Νόμος: Κοντά οι γραμμές

Είναι ευδιάκριτο διά γυμνού οφθαλμού ότι ο Αλμέιδα θέλει μια ΑΕΚ η οποία να είναι αρκετά συμπαγής χωρίς να αφήνει ακάλυπτους χώρους στο γήπεδο υπό τον κίνδυνο να μην τη βρίσκει ο αντίπαλος σε… ξέφωτα. Ο Αργεντίνος το έχει περάσει ήδη αυτό στην ομάδα και από τα φιλικά φάνηκε διαφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News