Αφιέρωμα Super League 2022-23: Ο Ολυμπιακός, οι τέσσερις δελφίνοι και η Αγιά Σοφιά
Τη λατρεύεις ή τη μισείς, η Super League θα είναι και φέτος εδώ για να σε συντροφεύει, να σε νευριάζει, να σε ευχαριστεί. Το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει. Λάβετε θέσεις!
Τα μπάνια δεν τελείωσαν, οι διακοπές για πολύ κόσμο συνεχίζονται, τα σχολεία δεν άνοιξαν, αλλά τα ματς στη Super League αρχίζουν!
Αν και νωρίς για τα δεδομένα μας, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ετοιμάζεται για την πρώτη σέντρα σε λίγες ώρες (Παρασκευή 19 Αυγούστου, 21:30) στο Πανθεσσαλικό με το Βόλος – Αστέρας Τρίπολης.
Ο κόσμος μοιάζει να αγωνιά κάπως λιγότερο φέτος για την πρεμιέρα και η πρώιμη έναρξη, που τον βρίσκει ως επί το πλείστον στις παραλίες, δεν είναι η αποκλειστική αιτία. Βλέπετε, είναι το… ξενέρωμα που ένοιωσαν οι οπαδοί των τεσσάρων «εξοδούχων» μετά τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις των αγαπημένων τους ομάδων κόντρα σε μικρομεσαίους Ευρωπαίους.
Επειδή όμως ο πανδαμάτωρ χρόνος όλα τα γιατρεύει, η Super League 2022-23 θα μπει από Σεπτέμβρη γερά στην καθημερινότητά μας και μαζί της η αγωνία, η διαμαρτυρία, οι κουβέντες στους καφενέδες, οι αψιμαχίες, οι ανακοινώσεις, οι… καρπαζιές και η καζούρα στον αντίπαλο. Γιατί το ποδόσφαιρο, με τα πάνω του και τα κάτω του δεν θα σταματήσει ποτέ να συναρπάζει τον Έλληνα. Η ομάδα του αποτελεί κομμάτι της ζωής του.
Άλλωστε με τα ευρωπαϊκά ματς «ποιος ασχολείται;»…
H μάχη του τίτλου
Και οι πέντε διεκδικητές ξεκινούν με όνειρα... μέχρι να φτάσουμε την παρέλαση!
Στα λόγια κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι οι μεγάλοι τρέφουν όνειρα για τον τίτλο.
Με τον Άρη να επανακάμπτει και να είναι εξαιρετικά δραστήριος στις μεταγραφές και τον Παναθηναϊκό να χτίζει έπειτα από χρόνια αναζήτησης, ανανέωσης και λαθών, έναν συμπαγή κορμό, οι διεκδικητές αυξήθηκαν, και από τρεις έγιναν πέντε.
Οποία πρωτοτυπία για μια λίγκα που από το 1926 που ξεκίνησε ως Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, τον τίτλο έχουν βάλει στη βιτρίνα τους μόλις έξι ομάδες.
Ο 47 φορές πρωταθλητής και κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός, ύστερα από τέσσερα χρόνια άλλαξε τιμονιέρη, αφού ο Μαρτίνς πλήρωσε το μάρμαρο του αποκλεισμού από τη Χάιφα και την ποιοτική πτώση των «ερυθρόλευκων».
Ως κάτοχος, ο Ολυμπιακός έχει μπολιασμένη τη νοοτροπία του νικητή και ξεκινά ως φαβορί, αλλά μεγάλες φιλοδοξίες τρέφει και η ΑΕΚ, που ενίσχυσε την άμυνά της με δύο «θηρία» και ανυπομονεί να μπει στη νέα έδρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια, ύστερα από 19 χρόνια ξεριζωμού.
Στο κόλπο, φυσικά, και ο ΠΑΟΚ. Χωρίς τον βραχνά (;) της Ευρώπης και έπειτα από ένα ολοκληρωτικό καλοκαιρινό remake, πολύ θα ήθελε να έχει λίγο παραπάνω χρόνο για να δέσουν όλοι αυτοί οι καινούργιοι παίκτες. Όμως, η πίεση μιας πόλης όπου τα αθλητικά media έχουν εξαφανίσει τα πολιτικά, αλλά και η μορφολογία της Super League περιορίζουν τον διαθέσιμο χρόνο προσαρμογής.
Ως είθισται, το πρώτο δίμηνο, κάπου εκεί στην παρέλαση, ένας αόρατος δήμιος θα περιμένει πάνω από τα κεφάλια των προπονητών για να τους χαρίσει λίγη ακόμα ζωή ή να τους «καρατομήσει». Σε αυτό το πρώτο σημείο ελέγχου θα ξέρουμε ποιοι θα εξακολουθούν να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για τον τίτλο και ποιοι θα αρχίσουν να ξεφορτώνονται παίκτες για να «εξοικονομήσουν χρήματα».
Ο δρόμος προς το Champions League
Ας χαρούμε για φέτος το δεύτερο εισιτήριο, γιατί δεν θα το έχουμε για πολύ...
Η περσινή πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τα προημιτελικά του Conference League έδωσε το απαραίτητο σπρώξιμο για να αποκτήσει και πάλι η Ελλάδα μια δεύτερη ομάδα στο Champions League και πέντε συνολικά ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2022-23.
Έτσι, πέρα από τη μάχη του τίτλου, θα μαίνεται μία ακόμα για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Ένα επιπλέον κίνητρο για να έχουν τα play-offsαυξημένο ενδιαφέρον, αφού τίποτα δεν θα έχει κριθεί στις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.
Τυπικά, πέρα από τη γνωστή πεντάδα, το εισιτήριο θα διεκδικήσει και η έκτη ομάδα που θα περάσει στην post-season.
Αυτό που δεν είναι καθόλου σίγουρο (μάλλον απίθανο), είναι αν αυτή τη θέση θα οδηγήσει και στους ομίλους του Champions League, αφού ο δρόμος δεν είναι απλά δύσβατος, αλλά γεμάτος λακούβες και αγκάθια.
Φέτος, για πρώτη φορά θα έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, άρα διακοπή ενός μηνός αυτή την περίοδο. Όσοι (κατά βάση οι μεγάλοι), διαθέτουν αλλοδαπούς διεθνείς, θα κερδίσουν μεν κάποια χρήματα, αλλά θα δουν τα αστέρια τους να γυρνούν ταλαιπωρημένα και άδεια. Παράγοντας, που θα παίξει το ρόλο του και στη μάχη του τίτλου και σε αυτή της προνομιούχου δεύτερης θέσης.
Η συνολική αποτίμηση των μεταγραφών
Μεταγραφή αεροδρομίου δεν είχαμε ούτε φέτος, αν και το παράθυρο παραμένει ακόμα ανοιχτό. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, εκτός από το χρήμα χρειάζεται και το κίνητρο, το οποίο οι ομάδες μας δεν διαθέτουν μετά το ευρωπαϊκό στραπάτσο.
Μετακινήσεις έγιναν πολλές, σε όλες τις ομάδες. Πολύ δραστήριος ήταν φέτος ο Ολυμπιακός, με τον αποκλεισμό από τη Χάιφα να χτυπά το καμπανάκι για ενίσχυση στα άκρα της άμυνας και στη μεσαία γραμμή.
Πιο επιλεκτικός ο Παναθηναϊκός, επένδυσε στους τίμιους και αξιόπιστους Σλοβένους περιμένοντας τη… βόμβα Μπερνάρντ, ενώ Άρης και ΠΑΟΚ πήραν παίκτες σε όλες τις θέσεις και θα έχουν πολλά νέα ονόματα στην ενδεκάδα τους. Ο Άρης πήρε πιο λαμπερά ονόματα, ο ΠΑΟΚ επένδυσε στο μέλλον.
Από τους μεγάλους πιο συντηρητικά κινήθηκε η ΑΕΚ, με προσεκτικές, λιγοστές αλλά και πολύ ποιοτικές κινήσεις για να ενισχύσει άμυνα και κέντρο.
Από εκεί και πέρα, η έκπληξη της περσινής περιόδου, ΠΑΣ Γιάννινα, έχασε σχεδόν όλα τα βασικά του στελέχη και χτίζει από την αρχή με νέο προπονητή, ενώ ο ΟΦΗ δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, γεγονός που έχει προκαλέσει γκρίνια στο Ηράκλειο.
Ο Αστέρας ψώνισε από τα Ιωάννινα προπονητή και παίκτες και κοίταξε φέτος πολύ την εγχώρια αγορά, ενώ ο Βόλος – ως συνήθως – έφερε πολλούς νέους, αλλά απώλεσε πολύτιμα εργαλεία.
Ο Ατρόμητος έχασε τον σκόρερ του, Κουλούρη, αλλά έκανε ποιοτικές προσθήκες, ενώ τον καλύτερό του παίκτη έχασε και ο Ιωνικός, τον Αοσμάν, για να τον πάρει πίσω λίγες εβδομάδες μετά! Πάντως οι Νικαιώτες θα χρειαστούν πολύ δουλειά για να σώσουν την κατηγορία.
Στο ίδιο μοτίβο και φέτος η Λαμία, πήρε παίκτες με εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ο Παναιτωλικός ψήφισε ελληνικά.
Ο Λεβαδειακός, φυσιολογικά άλλαξε ριζικά το ρόστερ του για τις ανάγκες της νέας κατηγορίας συνθέτοντας ένα μείγμα ξένων και Ελλήνων.
Το ΤΟΠ 10 των μεταγραφών
Τα βαριά κροατικά χαρτιά, τα αστέρια της Σλοβενίας και οι... βόμβες του Άρη
ΣΙΜΕ ΒΡΣΑΛΙΚΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο 30χρονος αμυντικός πέρασε μια εξαετία στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ έπαιξε καις τις Ίντερ, Τζένοα και Σασουόλο. Βασικός στη μεγάλη πορεία της Κροατίας στο Μουντιάλ του 2018. Ήρθε ως ελεύθερος και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο.
ΧΟΥΝΑΓΚ ΙΝ-ΜΠΕΟΜ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έφερε τον εξελίξιμο 25χρονο Κορεάτη μέσο στο λιμάνι. Βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της χώρας του, ήρθε υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο από τη Ρούμπιν Καζάν όπου έμεινε δύο χρόνια.
ΑΝΤΡΕ ΓΚΡΕΪ – ΑΡΗΣ
Ο 31χρονος Τζαμαϊκανός διεθνής γκολτζής βγαίνει για πρώτη φορά από την Αγγλία, όπου έπαιξε με τις Λούτον, Μπρέντφορντ, Μπέρνλι και Γουότφορντ σε Premier League και Championship. Δεν στοίχησε τίποτα και αποκτήθηκε για τέσσερα χρόνια.
ΖΕΡΒΙΝΙΟ – ΑΡΗΣ
Το πιο βαρύ όνομα που ήρθε φέτος στην Ελλάδα. Ο 25χρονος διεθνής Ιβοριανός επιθετικός έζησε στιγμές δόξας για μια επταετία με της Λιλ, Άρσεναλ και Ρόμα. Ήρθε ως ελεύθερος και υπέγραψε για δύο έτη.
ΜΑΝΟΥ ΓΑΡΘΙΑ – ΑΡΗΣ
Στα 16 του τον απέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι, τον έδινε συνεχώς δανεικό και το 2019 τον πήρε η Χιχόν. Στον Άρη, ο διεθνής Ισπανός μεσο-επιθετικός ήρθε στα 24 του έναντι 4 εκ. ευρώ με τετραετές συμβόλαιο.
ΑΝΤΡΑΖ ΣΠΟΡΑΡ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ψηλό φορ (1.86 μ.) από τη Σλοβενία, αποκτήθηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας έναντι 3.5 εκ. ευρώ με τετραετές συμβόλαιο. Στην Πορτογαλία πήγε ύστερα από μια καταπληκτική διετία στη Σλόβαν (53 ματς – 44 γκολ).
ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΒΕΡΜΠΙΤΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο 28χρονος Σλοβένος διεθνής αγωνίζεται αριστερά στο χώρο του κέντρου και της επίθεσης και ήρθε από τη Διναμό Κιέβου (έπαιξε για εφτά ματς στη Λέγκια μετά τη ρωσική εισβολή). Υπέγραψε για τρία χρόνια.
ΝΤΟΜΑΓΚΟΪ ΒΙΝΤΑ – ΑΕΚ
Από τους πρωταγωνιστές της Κροατίας στην πορεία στο Μουντιάλ του 2018, ο 33χρονος αμυντικός έπαιξε επί πέντε χρόνια στη Διναμό Κιέβου κι άλλα τέσσερα στην Μπεσίκτας. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος με διετές συμβόλαιο.
ΟΡΜΠΕΛΙΝ ΠΙΝΕΔΑ – ΑΕΚ
Στα 26 του, ο Μεξικανός διεθνής επιθετικός μέσος ήρθε ως δανεικός από τη Θέλτα, όπου δεν «έπιασε» στον πρώτο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου του. Με τις Κερέταρο, Γουαδαλαχάρο και Κρους Ασούλ στην πατρίδα του έκανε πράματα και θάματα.
ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ*
Τώρα εμείς τον βάζουμε κι αν δεν κλείσει στον Παναθηναϊκό… αμαρτία δεν έχουμε. Μικρόσωμος (1.64 μ.), αλλά δαιμόνιος, ο 29χρονος Βραζιλιάνος διεθνής ακραίος μέσος επιστρέφει στην Ευρώπη, όπου έμεινε για οχτώ χρόνια φορώντας τη φανέλα των Σαχτάρ και Έβερτον.
* Η μεταγραφή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα.
O νεοφώτιστος Λεβαδειακός
Ο Λεβαδειακός πέρασε τρεις χρονιές στη δεύτερη κατηγορία και επέστρεψε πανηγυρικά τερματίζοντας πρώτος στο Νότιο όμιλο της Super League 2 και κερδίζοντας στα μπαράζ ανόδου και στα δύο παιχνίδια με 1-0, τη Βέροια.
Αρχιστράτηγος – ποιος άλλος; – ο Γιάννης Κομπότης, που αν και έχει βγει, τυπικά, από το προσκήνιο, εξακολουθεί να καθορίζει τη μοίρα της ομάδας της Βοιωτίας. Γιατί Λεβαδειακός χωρίς Κομπότη δεν υφίσταται…
Οι στρατηγοί τωνπάγκων
Είναι πραγματικό λυπηρό καμία από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πρωταθλήματος να μην εμπιστεύεται τους Έλληνες προπονητές. Όλες τους θα ξεκινήσουν με αλλοδαπούς τεχνικούς στο τιμόνι τους, με τους δύο από τους πέντε να πραγματοποιούν το ντεμπούτο τους.
Στον Ολυμπιακό έχουμε αλλαγή φρουράς με τον Ισπανό Κάρλο Κορμπεράν να διαδέχεται τον Πέδρο Μαρτίνς. Στην ΑΕΚ ο Αργεντινός Ματίας Αλμέιδα αναλαμβάνει και επίσημα στη θέση του υπηρεσιακού Σωκράτη Οφυρδόπουλο, ενώ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης συνεχίζουν με Λουτσέσκου, Γιοβάνοβιτς και Μπούργος αντίστοιχα.
Αλλαγή έχουμε σε τρεις ακόμα πάγκους, με τον Ηρακλή Μεταξά να αφήνει τον ΠΑΣ Γιάννινα για τις καλύτερες απολαβές και συνθήκες που του πρόσφερε ο Αστέρας Τρίπολης (ο οποίος έλυσε τη συνεργασία με τον Μίλαν Ράσταβατς), τους Γιαννιώτες να αντικαθιστούν τον γερμανο-αναθρεμμένο κόουτς με τον βοηθό του Θανάση Στάικο και τον Γάλλο Οσβάλντ Τανσό να παίρνει τη θέση του υπηρεσιακού Κωνσταντίνου Μπράτσου στον Βόλο.
Παραμένουν στις θέσεις τους οι Κόουλμαν (Ατρόμητος), Φέστα (Λαμία), Σπανός (Ιωνικός), Νιόπλιας (ΟΦΗ), Αναστασίου (ΟΦΗ) και Ταουσιάνης (Λεβαδειακός).
Έλληνες – Ξένοι 6-8, σημειώσατε «2».
Τι προβλέπουν οι στοιχηματικές
Καμία πρωτοτυπία. Οι στοιχηματικές εταιρίες δεν ρισκάρουν στις προβλέψεις τους, δεν θα δώσουν ένα αουτσάιντερ σε χαμηλή απόδοση ή το φαβορί σε υψηλή.
Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο με την απόδοση να είναι κατά μέσο όρο στο 1,75.
Η ΑΕΚ είναι δεύτερη με απόδοση 5,00, ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ακολουθούν με 7,00 και 8,50 αντίστοιχα.
Πιο πίσω ο Άρης με 15,00 και μετά το… χάος. Ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος δίνονται με απόδοση 1.500, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ με 2.000, Ιωνικός και Βόλος με 3.000, ενώ Παναιτωλικός, Λεβαδειακός και Λαμία με 4.000!
Ένα ποντάρισμα 50 ευρώ στη Λαμία δηλαδή θα σας δώσει πίσω του χρόνου το Μάιο 200.000 ευρώ, δηλαδή ένα καινούργιο άνετο σπίτι!
Γιατί ανυπομονούμε να ξεκινήσει!
Καλώς ήρθες Αγιά Σοφιά, καλώς ήρθες (ξανά) Νέα Φιλαδέλφεια!
Γιατί πραγματικά φέτος δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, όσο κι αν λέμε ότι ο Ολυμπιακός ξεκινά από την pole position.
Γιατί περιμένουμε να δούμε τους πολλούς νέους παίκτες, που κάνουν ντεμπούτο στην ελληνική λίγκα, να ανεβάσουν το πεσμένο ποιοτικά επίπεδο του πρωταθλήματος.
Γιατί φέτος προστίθεται ένα νέο σύγχρονο γήπεδο στο πρωτάθλημα, η Αγιά-Σοφιά, νέα έδρα της ΑΕΚ!
Γιατί σε ένα καλοκαίρι χωρίς μεγάλη διοργάνωση, το ποδόσφαιρο μάς έλειψε.
Γιατί, ό,τι και να λέμε για ελληνικό πρωτάθλημα, παραμένει η αγαπημένη συνήθεια που γεμίζει τα Σαββατοκύριακά μας.