ΑΕΚ μεταγραφές: Στις αγορές πάει καλά, στις πωλήσεις... θέλει δουλειά!
Ο Άκης Γεωργίου γράφει στη SportDay της Παρασκευής 19 Αυγούστου για την αδυναμία της ΑΕΚ να λειτουργήσει ως «selling club» και να πουλά τους παίκτες της σε τιμές που η ίδια θα ορίζει.
Κάθε καλοκαίρι τα φώτα είθισται να πέφτουν σε αυτούς που έρχονται. Στα χρήματα που δαπανώνται, στα εμφατικά πρωτοσέλιδα, στις αλληλεπιδράσεις κάτω από τις αναρτήσεις, στα όνειρα για τη νέα σεζόν που ξεκινά και στα νέα πρόσωπα. Σημαντικό, παραδοσιακό και αμιγώς ποδοσφαιρικό συναίσθημα όλο το παραπάνω, δε λέω.
Όμως ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, για να σταθεί στα πόδια του ένα club παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα τα οποία δεν είναι τόσο ενθουσιώδη, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικά για τη βιωσιμότητα ενός συλλόγου. Ένα από αυτά είναι οι πωλήσεις παικτών. Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν παίρνει καλό βαθμό σε αυτό το κομμάτι… Δυσκολεύεται όχι μόνο να δημιουργήσει υπεραξίες, αλλά ακόμα και να πουλήσει ποδοσφαιριστές στην πραγματική τους αξία.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και για να τους αναλύσουμε θα χρειαστούμε… τόμους. Οπότε με αφορμή τα παραπάνω, ας ρίξουμε μια ματιά στις ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία της «Ένωσης» ως μια απόδειξη του υπαρκτού πεδίου βελτίωσης στο κομμάτι του selling.
Παρόλα αυτά, είναι μια πραγματικότητα ότι η μεγαλύτερη πώληση που κατάφερε να κάνει η ΑΕΚ, έγινε πριν από ελάχιστα χρόνια.
Η πιο ακριβή πώληση σε ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ, λοιπόν, ήταν η μεταγραφή του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ. Η συγκεκριμένη ιστορία πιστώνεται 100% στον Δημήτρη Μελισσανίδη που πήγε κόντρα στα θέλω του Τιμούρ Κετσπάγια το καλοκαίρι του 2016, όταν ο τότε προπονητής ήθελε να φέρει τον Λόρια.
Ο Μελισσανίδης επέμεινε και τελικά δικαιώθηκε πλήρως καθώς η ΑΕΚ με τερματοφύλακα τον Μπάρκα και πρωταθλήτρια έγινε μετά από 24 χρόνια καταφέρνοντας το πιο συμφέρον deal πώλησης παίκτη στην ιστορία του συλλόγου. Πέντε ζεστά εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία της ΠΑΕ το καλοκαίρι του 2020, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω κορονοϊού.
Μετά τον Μπάρκα… ο Σωκράτης από την εποχή του Ντέμη
Η αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη πώληση μετά τον Μπάρκα στη Σέλτικ, ήταν επί εποχής Ντέμη Νικολαϊδη στην προεδρία του συλλόγου.
Η περίπτωση της ανάδειξης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και της πώλησής του μετά από μόλις δύο σεζόν στην ομάδα σε ηλικία 20 ετών, ήταν ένα από τα -όχι πολλά- ορθολογικά και αποτελεσματικά πρότζεκτ νεαρών που κατάφερε να τρέξει με επιτυχία η ΑΕΚ.
Προηγήθηκε ο δανεισμός του στη Νίκη Βόλου κατόπιν εισήγησης του Φερνάντο Σάντος προκειμένου ο παίκτης να «σκληρύνει» και μόλις ένα χρόνο μετά τη Β’ Εθνική ο Παπασταθόπουλος έπαιζε στο Champions League ως παρτενέρ του Δέλλα. Στην Ιταλία εκτιμούν τις περιπτώσεις ανερχόμενων αμυντικών και η Τζένοα δαπάνησε ένα ποσό της τάξης των 3.8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, χωρίς τη μεταπώληση που εξασφάλισε τότε η ΑΕΚ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»