Εθνική μπάσκετ: Τι έδειξε η ομάδα του Ιτούδη, στο… στίβο μάχης του «Ακρόπολις»
Τα φιλικά τελείωσαν, η εθνική ομάδα μπάσκετ… σηκώνει μανίκια για τα επίσημα παιχνίδια και τα τελικά του Eurobasket και ο Μαρίνος Πρίντεζης καταγράφει όσα είδαμε στο τριήμερο του τουρνουά «Ακρόπολις».
Το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί ήταν το 3/3 κόντρα σε Πολωνία, Γεωργία, Τουρκία. Ναι, οι νίκες πάντα βοηθούν στο «χτίσιμο» μιας νέας ομάδας που είναι μαζί κοντά στις 20 μέρες. Για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, λοιπόν, ήταν καλοδεχούμενες οι επιτυχίες. Όμως, οι εικόνες και στα τρία φιλικά έδειξαν πολλά πράγματα τα οποία είδε και ο Δημήτρης Ιτούδης.
Μέσα από τους αγώνες, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει διάφορα σχήματα, να κάνει αλχημείες, να προσαρμόσει τις πεντάδες του στις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα. Αλλωστε ο Ελληνας κόουτς είναι… μανούλα ώστε να ανακατεύει την τράπουλα και να σε πιάνει στον ύπνο. Δεν είναι τυχαία ο κορυφαίος Ελληνας προπονητής.
Η μπασκετική ενηλικίωση μερικών παικτών ήταν ένα σπουδαίο «κέρδος»!
Πάμε στο… ψητό. Είδαμε μια Εθνική να αγωνίζεται με τον πιο επιδραστικό της παίκτη (Γιάννη Αντετοκούνμπο) στο ματς με την Πολωνία. Είδαμε και μία Εθνική να αγωνίζεται χωρίς αυτόν στα δύο επόμενα φιλικά με Γεωργία και Τουρκία. Να το κάνουμε πιο… λιανά; Είδαμε παίκτες που ενηλικιώθηκαν περισσότερο στο μπασκετικό κομμάτι.
Για παράδειγμα, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν… παντού. Εβγαζε ενέργεια, βοηθούσε στην άμυνα (δεν είναι το πρώτο του στοιχείο), ήταν φαν του αλτρουισμού, δηλαδή δεν εκβίαζε τις προσπάθειες. Πάλευε τις χαμένες μπάλες, ανέβαζε το τέμπο της Ελλάδας όταν χρειαζόταν και άνοιγε διαδρόμους με την αθλητικότητά του.
Είδαμε τον Μιχάλη Λούντζη να κάνει σούπερ εμφανίσεις. Ένα εξαιρετικό τελευταίο δεκάλεπτο με την Πολωνία, ένα καθοριστικό δεύτερο ημίχρονο (αμυντικά, οργανωτικά και στο θέμα της εκτέλεσης) κόντρα στην Γεωργία και να βάζει τις… πινελιές του πάνω στον Λάρκιν όσο έπαιζε.
Είδαμε τον Κώστα Αντετοκούνμπο να βγάζει με εξυπνάδα παιχνίδι με το παιχνίδι την αστείρευτη αθλητικότητά του σε άμυνα και σε επίθεση. Να έχει καλύτερες τοποθετήσεις στο «ζωγραφιστό» και έξω από αυτό με αποκορύφωμα το σούπερ παιχνίδι με τους σαφώς ποιοτικούς ψηλούς της Τουρκίας.
Είδαμε μονάδες όπως ο Λαρεντζάκης, ο Κασελάκης και ο Γόντικας να βάζουν το κορμί τους στη φωτιά και να διψούν για το κάθε δευτερόλεπτο. Να φέρονται έξυπνα έστω και αν ο χρόνος συμμετοχής τους ήταν ελάχιστος. Δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.
Η Εθνική έβαζε δύσκολα στον εαυτό της, αλλά αντέδρασε και στα τρία φιλικά!
Η Ελλάδα δεν κέρδισε κανένα παιχνίδι στο… χαλαρό. Είχε τα σκαμπανεβάσματά της. Όμως μέσα από αυτά, έβρισκε λύσεις είτε με κοντά είτε με ψηλά σχήματα για να μπορέσει να «χτυπήσει» τις αδυναμίες των αντιπάλων της.
Υπήρχαν στιγμές που η κυκλοφορία της μπάλας, έμπαινε στον… αυτόματο. Υπήρχαν στιγμές που το τρανζίσιον έκανε τη δουλειά του με το παραπάνω. Απόρροια της εξαιρετικής ταχύτητας στη σκέψη με τους Καλάθη-Σλούκα να αποτελούν το δίδυμο που θα εμφανίζεται στη τελική ευθεία των αγώνων.
Είδαμε μια Εθνική να τα… σπάει από τη περιφέρεια, να «χάνει» το μυαλό της, αλλά να καταφέρνει να αντιδράει και αυτό πιστώνεται στον Δημήτρη Ιτούδη που έβρισκε μέσα από σχήματα τους καλύτερους, αλλά και στους παίκτες που δεν το έβαζαν κάτω.
Μονάδες όπως ο Θανάσης ή ο Παπανικολάου στο «4» έδιναν λύσεις σε κοντά σχήματα, όπως συνέβη στο τελευταίο δεκάλεπτο κόντρα στην Τουρκία. Με τη πεντάδα Καλάθη-Σλούκα-Ντόρσεϊ-Παπανικολάου-Κώστα Αντετοκούνμπο να γυρίζει στο… άψε-σβήσε το παιχνίδι και να βγάζει περίσσεια ενέργεια και καθαρό μυαλό στη τελική ευθεία.
Ακόμα και το… ροντέο που έγινε με την Τουρκία θα χρησιμεύσει στη πορεία
Πολωνία, Γεωργία και Τουρκία έβαλαν δύσκολα στην Εθνική μας ομάδα. Ειδικά η Γεωργία του Ηλία Ζούρου ήταν αρκετά «διαβασμένη» και ανάγκασε το τεχνικό επιτελείο να αλλάξει ουκ ολίγες φορές πρόσωπα και καταστάσεις. Ακόμα και το ματς… ροντέο που έγινε με την Τουρκία, με τις επαφές, με τον τσαμπουκά, με τα νεύρα, με τα… όλα του, θα χρειαστούν για τη συνέχεια.
Τι νομίζετε δηλαδή; Αρχής γενομένης από το «παραθυράκι» με την Σερβία, έχουμε να δούμε φάσεις μπασκετικού… τσαμπουκά. Μέσα από αυτές τις φάσεις, αυτές τις αντιξοότητες, η Εθνική σκληραγωγείται. Διότι δεν αρκεί μόνο το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο, αλλά χρειάζεται και τσαγανό και σκληράδα και ψυχή για να πας μπροστά και η Εθνική το έβγαλε και στα τρία φιλικά.
Μέσα από αυτές τις φάσεις, αυτές τις αντιξοότητες, η Εθνική σκληραγωγείται.
Οι παίκτες κατάλαβαν πως η δύναμή τους ήταν, είναι και θα είναι η άμυνα!
Εν ολίγοις το τριήμερο στο ΟΑΚΑ έδωσε την ευκαιρία και στον Δημήτρη Ιτούδη να βγάλει μπόλικα συμπεράσματα, να δει μέσα σε δύσκολες καταστάσεις τι μπορεί να αλλάξει όταν έρθει η ώρα που η πίεση θα συνοδεύει τους παίκτες. Ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία και στους παίκτες να είναι σε… εγρήγορση και να αφομοιώνουν τους πολύπλευρους ρόλους τους στο παρκέ.
Δεν το συζητώ πως αν η Εθνική ήταν πλήρης, θα είχαμε ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο πλάνο. Για παράδειγμα αν ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν έτοιμος, τότε θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε πόσο απροσπέλαστη θα ήταν η φροντ λάιν. Όμως ακόμα και έτσι, ο Κώστας Αντετοκούνμπο άρπαξε την ευκαιρία για να βγει μπροστά.
Το τριήμερο στο ΟΑΚΑ έδωσε την ευκαιρία και στον Δημήτρη Ιτούδη να δει μέσα σε δύσκολες καταστάσεις τι μπορεί να αλλάξει όταν έρθει η ώρα που η πίεση θα συνοδεύει τους παίκτες.
Αντί επιλόγου, υπάρχει κάτι που δεν το ξεχνούν οι παίκτες και το ξέρουν καλά. Κάτι που μας έχει οδηγήσει σε πολλές διακρίσεις. Την άμυνα. Διότι όπως και να το κάνουμε αυτή η μαγική λέξη ήταν, είναι και θα είναι η δύναμή μας. Προς το παρόν χαμηλά τη μπάλα και βήμα-βήμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα