Εθνική μπάσκετ: Ωρα βολών, αλλά όχι ώρα του… κουβά!

EUROKINISSI

Η Ελλάδα έχει δείξει και στη φετινή προετοιμασία πως έχει ένα «μελανό» σημείο που οφείλει να περιορίσει. Την αστοχία στις βολές. Διαφορετικά θα έχει πρόβλημα ενόψει Ευρωμπάσκετ.

Όταν ακούς τη λέξη βολές, τότε το μυαλό σου πηγαίνει στο μακρινό 1987. Στις βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου που έστειλαν το ματς στην παράταση κόντρα στην Σοβετική Ενωση και στις βολές του Αργύρη Καμπούρη για το 103-101 της καρδιάς μας.

Όταν ακούς τη λέξη βολές, τότε το μυαλό σου πηγαίνει στο 2005. Στις βολές του Νίκου Ζήση και του Θοδωρή Παπαλουκά που έβαλαν την πινελιά τους ώστε η Ελλάδα να κάνει την επική ανατροπή στον ημιτελικό… τελικό κόντρα στην Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ (67-66).

Όχι δεν συγκρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Η Εθνική – όμως – ξέρει πως για να μπορέσει να πάει μπροστά στο Ευρωμπάσκετ που μετράει αντίστροφα (1-18/9) θα πρέπει να έχει «ολύμπια» ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών. Διότι στα κλειστά παιχνίδια θα οδηγήσουν σε σκληρά φάουλ και θα κρίνονται στο… νήμα.

Κατά συνέπεια θα χρειαστεί συγκέντρωση και συνεχόμενη πρακτική εξάσκηση από τους διεθνείς ώστε όταν έρθει η ώρα να εμφανιστούν πανέτοιμοι και όχι… φιλάνθρωποι από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Κόντρα σε Ρωσία και Τσεχία έχασε προκρίσεις γιατί τα… έσπασε στις βολές!

Θέλετε μερικά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν; Στο κρίσιμο νοκ άουτ ματς του Ευρωμπάσκετ του 2017 η Εθνική έχασε 74-69 από την Ρωσία έχοντας 10 πεταμένες βολές σε 20 προσπάθειες και την 23η(!) θέση της σχετικής λίστας με το πενιχρό ποσοστό του 64%.

Στο Παγκόσμιο του 2019 που έγινε στην Κίνα, η Εθνική ναι μεν επικράτησε 84-77 της Τσεχίας σε ένα κλειστό παιχνίδι, αλλά δεν κάλυψε την διαφορά του -12 για να πάρει την πρόκριση στα νοκ άουτ. Γιατί; Πολύ απλά επειδή είχε 10/18 βολές εκείνο το απόγευμα και 72% στη διοργάνωση.

Ο Ελληνας πόιντ-φόργουορντ είχε 12/19 βολές με την Πολωνία.

Οι 49(!) χαμένες βολές στα φιλικά και το… τρικ του Δημήτρη Ιτούδη στη προπόνηση

Πάμε στο παρόν. Η Εθνική έχει έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες που έχουν φάει με το… κουτάλι τα μεγάλα παιχνίδια. Όμως στα φιλικά προετοιμασίας (εντός-εντός με Ισπανία και στο τριήμερο τουρνουά «Ακρόπολις») υπάρχει πρόβλημα. Εχει 49 πεταμένες βολές (74/123) ήτοι το χαμηλό ποσοστό του 60%.

Κόντρα στην Ισπανία, η Ελλάδα είχε 15/26 βολές στο ΟΑΚΑ και 17/29 βολές στην Ισπανία. Κόντρα στην Πολωνία, οι διεθνείς είχαν 21/32 βολές (65%), απέναντι στην Γεωργία έχασαν 6 βολές (12/18, 66%) ενώ απέναντι στην Τουρκία είχαν 9/18 (50%). Αυτές οι βολές δεν κοστίζουν, αλλά στο Ευρωμπάσκετ όταν θα πέφτουν κορμιά και τα φάουλ θα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, η Εθνική καλείται να είναι πιο ψύχραιμη.

Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα. «Οι βολές δεν είναι πρόβλημα που λύνεται σε έναν μήνα. Η λύση είναι να σουτάρουμε 1000 βολές κάθε μέρα. Μας παίρνει όμως; Η προπόνησή μας είναι έτσι, έχουμε κομμάτια που σουτάρουμε βολές και έχουμε επαναφέρει το ‘μία συν μία’ για να είναι πιο συγκεντρωμένοι στην εκτέλεση οι παίκτες».

Η προπόνησή μας είναι έτσι, έχουμε κομμάτια που σουτάρουμε βολές και έχουμε επαναφέρει το ‘μία συν μία’ για να είναι πιο συγκεντρωμένοι στην εκτέλεση οι παίκτες».

Το σύστημα «μία συν μία», προφανώς και αποτελεί ένα ωραίο… τρικ ώστε να είναι πιο συγκεντρωμένοι, πιο ψύχραιμοι οι διεθνείς και να είναι σε… εγρήγορση. Οι βολές δεν είναι μόνο αποτέλεσμα δουλειάς, αλλά κυρίως καθαρού μυαλού τη δεδομένη χρονική στιγμή και συγκέντρωσης.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα γνωρίζει καλά πως έχει αυτό τον «πονοκέφαλο» που οφείλει να τον διαχειριστεί, να τον περιορίσει ώστε να μην ανοίξει «πληγές» του πρόσφατου παρελθόντος.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News