ΑΕΚ Μεταγραφές: Οι ασίστ και το «πόδι» του Ελίασον, που «τράβηξαν» τον Αλμέιδα

Η ΑΕΚ είχε “μαρκάρει” ξανά από τον Ιούνιο την περίπτωση του Ελίασον και ο Αλμέιδα έχει συγκεκριμένους λόγους που θέλει πολύ τον Σουηδό ακραίο επιθετικό.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να ισχυριστεί, πως ένας λόγος που η ΑΕΚ είναι διατεθειμένη να ξοδέψει πάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Νίκλας Ελίασον από τη Νιμ, είναι πως πρόκειται για μια διαχρονική… “καψούρα”. Από πέρυσι τέτοια εποχή η Ένωση το παλεύει για τον 27χρονο Σουηδό winger.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι η απολύτως θετική εισήγηση που έκανε ο Ματίας Αλμέιδα για τον Ελίασον, όταν τον περασμένο Ιούνη του τέθηκε υπόψιν η συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν μάλιστα, ήδη είχε αρχίσει ο Αργεντινός τεχνικός να σχηματίζει στο μυαλό του, το αγωνιστικό πλάνο που θέλει να εφαρμόσει με την ΑΕΚ.

Η μελέτη του Αλμέιδα

Βεβαίως με μια πρώτη ματιά, ο Ελίασον δεν είναι ακριβώς αυτό που κουμπώνει σε συστήματα με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, σαν αυτά που δουλεύει ο Αλμέιδα. Καθότι είναι ελάχιστες οι φορές που έχει παίξει σε τέτοιου είδους σχηματισμούς. Όμως στην μελέτη των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του Σουηδού εξτρέμ, το συμπέρασμα είναι πως ταιριάζει πολύ σ’ αυτό που θέλει να έχει στο γήπεδο ο Αργεντινός τεχνικός. Ακόμα και αν χρειαστεί να προσαρμοστεί σ’ έναν καινούργιο ρόλο.

Εκείνο που κυρίως έχει “τραβήξει” τον Αλμέιδα, είναι το τρομερό αριστερό πόδι του Ελίασον και οι ευχέρεια του να μοιράζει ασίστ. Ο Σουηδός winger έχει έναν εντυπωσιακό τρόπο να “βλέπει” γήπεδο όταν ανεβαίνει από την πτέρυγα. Είτε αριστερά, είτε δεξιά. Έχει σέντρα “διαβήτη”, που είναι και η πρώτη κίνηση που έχει στο μυαλό του. Όπως και εξαιρετικές εκτελέσεις σε στατικές φάσεις.

Ασίστ και στον… ύπνο του και δυο πτέρυγες

Ενώ οι ασίστ είναι πολύ περισσότερες από τα γκολ του. Σε Νιμ και Μπρίστολ Ρόβερς, ο Ελίασον έχει μοιράσει συνολικά 31 τελικές πάσες. Ενώ υπάρχουν και υπερτριπλάσιες φάσεις, που οι πάσες του Σουηδού ήταν “πάρε – βάλε” και απλώς ο παραλήπτης δεν κατάφερε να βρει δίχτυα και ως εκ τούτου δεν μετρήθηκαν στην στατιστική ως ασίστ. Βεβαίως ο Ελίασον σκοράρει κιόλας. Έχει 18 γκολ σε Νιμ και Μπρίστολ. Αλλά το μεγάλο του όπλο, είναι να “μοιράζει” γκολ.

Υπάρχει το ερώτημα αν μπορεί να παίξει δεξιά, με δεδομένο πως εκεί κυρίως ψάχνει η ΑΕΚ και ο ίδιος είναι αριστεροπόδαρος. Αυτό είναι ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του Ελίασον. Μπορεί να παίξει εξίσου καλά και στις δυο πτέρυγες. Στη Νιμ έπαιζε πολύ περισσότερο αριστερά. Όμως στην Μπρίστολ, αγωνιζόταν κυρίως δεξιά. Από τα 95 παιχνίδια που έκανε στον αγγλικό σύλλογο, τα 59 ήταν στα δεξιά.

Προφανώς και στην λογική του Αλμέιδα έχει μπει και αυτή η δυνατότητα του Ελίασον. Να παίξει εξίσου καλά και στις δυο πτέρυγες. Ο Αργεντινός τεχνικός θέλει να έχει ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου καλά σε περισσότερους από έναν ρόλους. Και ο Σουηδός winger είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Εξ ου και η ΑΕΚ σκοπεύει να δώσει ένα τόσο σημαντικό ποσό στη Νιμ, προκειμένου να τον αποκτήσει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News