Σαν σήμερα: Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, έγραψε για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τι ομάδα ήταν;
Βαγγέλης Περπινιάδης, ο υμνογράφος. Για τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό. Ποια ομάδα υποστήριζε όμως;
Σπάνια δημιουργός μπορεί να θεωρηθεί υμνογράφος,. Αν κάποιος μπορεί να έχει αυτόν τον άτυπο τίτλο είναι ο Βαγγέλης Περπινιάδης. Ο λόγος είναι ότι συνέθεσε δύο τραγούδια για τον Ολυμπιακό (1963 και 1965), ένα για τον Παναθηναϊκό και ένα για την ΑΕΚ.
Για το «Ολυμπικ-Ολυμπιακέ», στο βιβλίο του Ηρακλή Ευστρατιάδη (εκδόσεις Τoubi΄s), αναφέρεται: «Γράφτηκε με αφορμή τη νίκη του Ολυμπιακού επί της βουλγαρικής Λέφσκι, η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1963 (1-0 με γκολ του Στεφανάκου). Την ίδια νύχτα, 19 προς 20 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού μαζεύτηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθούν την ομάδα του Πειραιά που επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε διεξαχθεί ο τελικός.
Ανάμεσά τους ήταν και ο τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου με τον φίλο του Τάκη Λαζόπουλο. Μετά τους πανηγυρισμούς, αργά τη νύχτα, αποφάσισαν να πάνε στο σπίτι του κοινού φίλου τους Βαγγέλη Περπινιάδη για να συζητήσουν για τον θρίαμβο της αγαπημένης τους ομάδας.
Ο τελευταίος ξύπνησε τη γυναίκα του, εκείνη τους ετοίμασε καφέδες και πάνω στην κουβέντα ξεκρέμασε το μπουζούκι του και «σκάρωσε» τους πρώτους στίχους: «ΟλυμπίκΟλυμπίκ- Ολυμπιακέ/ Φλαμένζι, Λέφσκι νίκησες/ Σάντος και Ζαγκλεμπέ». Το ίδιο βράδυ, αφού έφυγαν οι φίλοι του, ολοκλήρωσε το τραγούδι και το έγραψε πρόχειρα σε ένα μαγνητόφωνο.
Την επομένη τηλεφώνησε στον Μίνωα Μάτσα, το αφεντικό της Μίνως, και του το έβαλε να το ακούσει από το ακουστικό….».
Ο ύμνος του Ολυμπιακού, τον οποίο γνωρίζουν σήμερα δεν είναι αυτός του Βαγγέλη Περπινιάδη. Γράφτηκε το 1980 από τους Σπύρο Βαλσαμάκη και Κωνσταντίνο Κιλιμάντζο και τον ερμήνευσε ο Χρήστος Βολιώτης.
Το τραγουδι του Βαγγέλη Περπινιάδη γράφτηκε το 1963. Υπάρχει σε 45άρι δίσκο. Στη μια πλευρά ακουγόταν το «Ολυμπιακός» (Βαγγελης Περπινιάδης, Ρία Νόρμα) και στην άλλη το τραγούδι «Να πας, να πας».
Το άλλο τραγούδι του Περπινιάδη για τον Ολυμπιακό είναι το «Ο Ολυμπιακός του Μπούκοβι» (Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα).
Οι στίχοι από το «Ολυμπιακός» του Βαγγέλη Περπινιάδη:
Ολυμπιακός / Ολυμπιακέ ομάδα δοξασμένη / Ομάδα μου γλυκιά, τρανή και δοξασμένη
Όσο αγαπώ τη μάνα τη δικιά μου / Τόσο σ’ αγαπώ και σ’ έχω στην καρδιά μου
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ / Φλαμένγκο, Λέφσκι νίκησες / Σάντος και Ζαγκλεμπιέ
Ολυμπιακέ τη δόξα τη δικιά σου που την τραγουδούν τα’ αμέτρητα παιδιά σου
Όλοι συζητούν και ακολουθούν εσένα / Που ξέρεις να νικάς στα γήπεδα τα ξένα
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ / Φλαμένγκο, Λέφσκι νίκησες / Σάντος και Ζαγκλεμπιέ
Ολυμπιακέ ποτέ σου δεν θα σβήσεις / και όσοι σε μισούν να τους συγχωρήσεις
Απ’ τη ζήλια τους φωνάζουν / Και πονάνε γιατί εκεί που πας εσύ δεν μπορούν να πάνε
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ / Φλαμένγκο, Λέφσκι νίκησες / Σάντος και Ζαγκλεμπιέ
Ολυμπιακέ μεγάλο το όνομα σου / Σεράγεβο, Πελέ τρέμουν στ’ άκουσμά σου
Στα Βαλκάνια τους πήρες με καμάρι / Ποιος άλλος κουραμπιές μπορεί για να σε πάρει
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ / Φλαμένγκο, Λέφσκι νίκησες / Σάντος και Ζαγκλεμπιέ.
Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει
Για την ΑΕΚ ο Βαγγέλης Περπινιάδης είχε γράψει το «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί». Η ιστορία αφορά αγώνα της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στις 10 Ιανουαριου 1960. Ο Νεστορίδης είχε προβλέψει ότι θα σκοράρει. Μάλιστα είχε πει στον αντίπαλο τερματοφύλακα Σάββα Θεοδωρίδη σε ποια γωνία και τα κατάφερε. Έτσι έγραψε το τραγούδι ο Περπινιάδης.
Το 1963 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Ο Παναθηναικός», στο οποίο ακούγινται ο Σπύρος και η Ζωή Ζαγοραίου.
Όταν ρωτήθηκε για την ομάδα που υποστήριζε
Η ενασχόλησή του με τους ύμνους άνοιξε κουβεντα για την ομάδα που υπστήριζε. Ο ίδιος , σε συνέντευξη – παρουσίαση του ύμνου του Ολυμπιακού που έγραψε ο ίδιος… στην Αθλητική Ηχώ του 1963 είχε πει ότι είναι Ολυμπιακός. «Ήμουν ανέκαθεν και μάλιστα φανατικός», λέει χαρακτηριστικά.
Στις 7 Αυγούστου 2002 δημοσιεύτηκε στα «Νέα» συνέντευξη του Βαγγέλη Περπινιάδη στον Πάνο Γεραμάνη. Ο τελευταίο των ρωτά: «Οπαδός της ΑΕΚ και «υμνογράφος» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Πώς συμπίπτει;».
Ο Περπινιάδης απαντά: «Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Για τον Ολυμπιακό έγραψα δύο ύμνους. Έναν το 1963, το «Ολυμπιακέ – Ολυμπιακέ», και έναν το 1965: «Ολυμπιακός του Μπούκοβι».
Αποκαλύπτει και τις πωλήσεις: «Οι δύο ύμνοι του Ολυμπιακού πούλησαν 350.000 δίσκους, της ΑΕΚ 25.000 και του Παναθηναϊκού 15.000 δίσκους».
Η συμπάθεια του Βαγγέλη Περπινιάδη για τις ομάδες είναι ξεκάθαρη σε όσα είπε κάποτε στον ερευνητή, Κώστα Μπαλαχούτη στο περιοδικό Μετρονόμος το 2001: «Τον πρώτο ύμνο τον έγραψα για την ΑΕΚ που συμπαθούσα γιατί τα κατοχικά χρόνια τα πέρασα κοντά στη Φιλαδέλφεια. Ύστερα έγραψα έναν άλλον για τον Παναθηναϊκό που τραγούδησε ο Ζαγοραίος. Τον Ολυμπιακό τον αγαπούσα γιατί ήμουνα Κοκκινιώτης».
Γεννημένος στη Νίκαια, την 1η Σεπτεμβρίου 1927, ο Βαγγέλης Περπινιάδης πέθανε στις 12 Μαΐου 2003 στο Χαϊδάρι.
Ιστορικό καλάθι
2010: Ο Ben Gordon των Detroit Pistons σημειώνει τον 10.000.000ο πόντο του ΝΒΑ (σε κανονική περίοδο) εναντίον της Philadelphia, 63 χρόνια μετά το πρώτο καλάθι που έβαλε ο Ossie Schectman των New York Knicks την 1/11/1946 εναντίον των Toronto Huskies.
2006: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ σκοράρει 101 πόντους εναντίον των Αμερικανών, που απαντούν με 95 και προκρίνεται στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας γράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της.
Είναι η πρώτη νίκη επί των Αμερικανών, είναι η πρώτη φορά, που η ελληνική ομάδα φτάνει τόσο ψηλά σε Μουντομπάσκετ (στην Αθήνα το 1998 ήταν τέταρτη) και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δηλώνει “είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής μου”.
2002: Ανακοινώνεται η μεταγραφή του Ronaldo από την Ίντερ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 47 εκατομμυρίων ευρώ
2001: Η Αγγλία συντρίβει 5-1 την Γερμανία μέσα στο Μόναχο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Είναι η πρώτη ήττα της Γερμανίας εντός έδρας μετά 16 χρόνια (από τις 16/10/1985 στον αγώνα εναντίον της Πορτογαλίας). Για τους Άγγλους είναι η δεύτερη μεγάλη νίκη μετά το μακρινό 3-6 στο Βερολίνο το 1938, όταν είχαν υποχρεωθεί να χαιρετήσουν τον Χίτλερ με τον φασιστικό τρόπο.
1989: Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Manchester City και 102 φορές διεθνής με την Eθνική Πολωνίας Kazimerz “Kaz” Deyna σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 41 ετών.
Πνίγεται ο Τάκης Μιχαηλίδης
1989: Πνίγεται στο Λουτράκι ο Τάκης Μιχαηλίδης, ιδρυτικό μέλος του ΣΑΤ, μετέπειτα ΠΣΑΤ, παλιός πρωταθλητής σε δρόμους ημιαντοχής και αθλητικός συντάκτης σε διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες.
1989: Η 34χρονη Chris Evert γίνεται η πρώτη τενίστρια που σημειώνει 100 νίκες στα 108 χρόνια του US tennis championships όταν κερδίζει στον τελικό του US Open την Patricia Tarabini 6-2, 6-4.
1987: Ο 15χρονος Michael Chang γίνεται ο νεαρότερος τενίστας που κερδίζει αγώνα του US Open.
1973: Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Βελιγράδι.
1972: Ο Bobby Fisher ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι νικώντας τον Boris Spassky 12.5-8.5 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Ο αγώνας άρχισε την 1η Ιουλίου και τελειώνει μετά από 21 παρτίδες. Ο Fisher ήταν ο πρώτος που έσπασε ένα σερί 25ετίας σοβιετικού μονοπωλίου από το 1948 όταν ο Mikhail Botvinnik πήρε τον πρώτο μεταπολεμικό τίτλο.
Από το 1937 παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ο Alexander Alekhine, Ρώσος και αυτός αλλά πολιτογραφημένος Γάλλος, ο οποίος πέθανε το 1946.
1969: Μία μικρή ομάδα αξιωματικών με επικεφαλής τον Μοαμάρ Καντάφι ανατρέπουν τον Βασιλιά Ιντρίς της Λιβύης, που εξορίζεται στην Αίγυπτο. Οι Έλληνες επιχειρηματίες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα.
Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Μαστρανδρέας που από το 1950 δραστηριοποιείται στον αθλητικό χώρο, ερχόμενος στην Ελλάδα θα διατελέσει πρόεδρος της ΕΟΠΕ, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (CEV), Γ. Γ. Μεσογειακών Αγώνων, κλπ.
Καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας
1959: Στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζεται η καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-1960) θα συμμετέχουν 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη να έχουν από 4 εκπροσώπους ενώ οι υπόλοιπες 6 θα προέρχονται από την επαρχία.
1945: Ξεκινά το “USA vs USSR radio chess match 1945”, που διεξάγεται μέσω ραδιοφώνου και θα τελειώσει 2 ημέρες μετά, στις 4/9. Οι δέκα καλύτεροι masters σκακιστές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους αντίστοιχους Σοβιετικούς (εκτός του Paul Keres).
Δύο αγώνες παίζονται από κάθε ζευγάρι και οι κινήσεις μεταδίδονται μέσω του Κώδικα Uedermann, ενώ χρειάζονται 5 λεπτά περίπου ανά κίνηση. Οι Σοβιετικοί, που θα κερδίσουν με 15 ½ – 4 ½ (15,5 – 4,5) έχουν 4 παίκτες Εβραϊκής καταγωγής ενώ οι Αμερικανοί 9.
1945: Ο αγώνας σκάκι μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης 4.5 – 15.5 αποτελεί το πρώτο αθλητικό γεγονός μετά τον πόλεμο.
1892: Η Λίβερπουλ με προπονητή τον John McKenna δίνει τον πρώτο της αγώνα -φιλικό- εναντίον της Ρόδεραμ Τάουν.
1890: Παίζεται το πρώτο και τελευταίο tripleheader στο μπέιζμπολ. Boston – Pittsburgh 10-9, 3-2, 8-4.
1661: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Yacht, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος ο Β’ εναντίον του αδελφού του, Ιακώβου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα