AEK Μεταγραφές: Γιατί πήρε τον Σεπτέμβριο επιθετικό που μπορούσε να έρθει από τον Ιούλιο;

EUROKINISSI

Η ΑΕΚ απέκτησε τον πρώτο σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος, Τομ Φαν Βέερτ, κι όμως υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν, ίσως επειδή περίμεναν κάτι πιο αξιόλογο. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου δίνει την απαραίτητη εξήγηση.

Εύλογη η απορία πολλών: γιατί άραγε η ΑΕΚ απέκτησε λίγο πριν τα μισά του Σεπτέμβρη έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος θα μπορούσε να ενταχθεί στο ρόστερ της από τον περασμένο Ιούλιο; Και γιατί συνέβη αυτό από τη στιγμή που ο πήχης είχε ανέβει ψηλά και υπήρχε η προσδοκία για έναν παίκτη με θητεία σε σπουδαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ασφαλώς, περισσότερο αναγνωρισμένο από τον Ολλανδό Τομ Φαν Βέερτ. Ιδού οι απαντήσεις:

1. Το καλοκαίρι όντως από το ρεπορτάζ -με την επιβεβαίωση από την ΠΑΕ, προέκυπτε ότι η ομάδα αναζητούσε έναν φορ περιοχής με τα χαρακτηριστικά του Φαν Βέερτ, δηλαδή με διαφορετικά από εκείνα του Αραούχο. Ο Ολλανδός είχε προταθεί, όμως η ΑΕΚ έψαξε και ρώτησε για κάτι καλύτερο.

2. Ο στόχος ήταν να μεταβεί στην προετοιμασία ένας επιθετικός με δυνατό βιογραφικό, ένας που θα αμφισβητούσε τη θέση του Σέρχιο Αραούχο, ισάξιας ή και καλύτερης ποιότητας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς οι καλοί παίκτες που η ομάδα προσέγγισε, αφενός δεν βιάζονταν τον Ιούλιο και αφετέρου δεν κολακεύονταν ιδιαίτερα από μια ομάδα ελληνικού πρωταθλήματος δίχως ευρωπαϊκή περιπέτεια μπροστά της, έχοντας άλλες λύσεις για τους εαυτούς τους στο τραπέζι.

3. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ολλανδία, η προσέγγιση άλλαξε. Ο Αλμέιδα έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητος ένας φορ περιοχής καθώς θεωρούσε (και θεωρεί) ότι τέτοιος είναι ο Λιβάι Γκαρσία και στην κορυφή της επίθεσης σκοπεύει να τον αξιοποιήσει. Ξεκίνησε λοιπόν η αναζήτηση για κυνηγό διαφορετικού προφίλ. Δεν βρέθηκε κάτι τρομερά αξιόλογο, κάτι που να έπειθε τον προπονητή από τους παίκτες που του εμφάνισε το αρμόδιο επιτελείο.

4. Εκκινώντας τις επίσημες υποχρεώσεις της, ο προπονητής άρχισε να διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην επιθετική γραμμή. Ο Αραούχο κινείται -αρκετές φορές αναίτια- μακριά από αυτήν, ενώ ο Γκαρσία προφανώς και έχει ακόμα πράγματα να μάθει, στο νέο ρόλο που του ζητείται να ανταποκριθεί. Έτσι γεννήθηκε ξανά η επιθυμία για να έναν φορ του ‘κουτιού’. Βέβαια πλέον, τελείωνε ο Αύγουστος…

5. Η ΑΕΚ χτύπησε πολλές πόρτες, μίλησε με πολλούς εκπροσώπους ποδοσφαιριστών επιχειρώντας την υπέρβαση, όμως και πάλι δεν έφτασε καν στην πηγή. Ο Πογιάνπαλο για παράδειγμα, δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα κι εν τέλει μεταπήδησε στη Τζένοα.
Υπήρξαν και περιπτώσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, όμως υπήρχε η διάθεση για να δοθούν μεγάλα ποσά. Η Ένωση το προσπάθησε με τον Μπαλοτέλι, προσέγγισε τη Γαλατάσαραϊ για τον Σεφέροβιτς, έκανε κι άλλα δύσκολα ανοίγματα. Δεν τα κατάφερε.

6. Ο Φαν Βέερτ ήταν από την αρχή μέσα στη λίστα των ‘6’ που είχε παραδοθεί στον Αλμέιδα, όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει η SPORTDAY στην έντυπη έκδοσή της, στις 31 Αυγούστου. Δεν ήταν η τελευταία επιλογή, σίγουρα όμως δεν ήταν και η πρώτη. Ήταν δεδομένα η πιο εφικτή. Και από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατή η απόκτηση κάποιου άλλου, κι ενώ ταυτόχρονα προέκυπταν παρόμοιες επιλογές που για τον προπονητή θα συνιστούσαν ρίσκο, επελέγη ο Ολλανδός του Βόλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News