ΑΕΚ: Οι ευθύνες για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κάζο στην ιστορία της Ένωσης

Κακές στελεχιακές επιλογές, αργός σχεδιασμός, κατώτεροι των προσδοκιών και η ΑΕΚ εκτός Ευρώπης Ιούλιο μήνα

Η ΑΕΚ σε κατάσταση ασφυξίας. Σε οριακό σημείο, βαδίζοντας πλέον σε τεντωμένο σχοινί. Ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Βελέζ Μόσταρ, αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τις ευρωπαϊκές μέρες της ΑΕΚ. Κυρίως όμως, αποτελεί μια τρανή απόδειξη πως έγιναν πολλά πράγματα λάθος για να φτάσει η ΑΕΚ στο σημείο μηδέν. Οσα συνέβησαν στα δύο ματς με τους Βόσνιους, αποτελούν ουσιαστικά τη συνέχεια της περυσινής άθλιας χρονιάς. 

Λογικό ως ένα σημείο, εάν αναλογιστεί κάποιος πως σε αυτά τα δύο παιχνίδια με τη Βελέζ, το βάρος κλήθηκαν να σηκώσουν κατά κύριο λόγο πρόσωπα φθαρμένα από πέρυσι. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και τους περιλαμβάνει όλους, με τον κόσμο της ΑΕΚ να είναι οργισμένος και απογοητευμένος και να ζητά ευθύνες. Ποιες και σε ποιον ανήκουν; Οι απαντήσεις είναι όλες εδώ, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικότητας στην ΑΕΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ 

Φταίει: Πάντα, το πρώτο και σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τη διοίκηση. Στην προκειμένη περίπτωση, κυρίως για την επιλογή των προσώπων που κλήθηκαν να αλλάξουν την ομάδα. Ο χρόνος που χάθηκε, οι επιλογές που έγιναν, η δυσλειτουργία πολλές φορές στη λήψη αποφάσεων, βάρυνε πολύ στη διαδικασία. 

Δεν φταίει: Είχε προαναγγείλει από πέρυσι πως θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές και φαινόταν αυτό στην πράξη. Η ΑΕΚ έκανε σημαντικές οικονομικές υπερβάσεις με μεταγραφές ποδοσφαιριστών όπως οι Αραούχο, Στάνκοβιτς, Τζαβέλλας και διαθέτοντας αρκετά χρήματα για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΕ 

Φταίνε: Οταν γνωρίζεις ποιες είναι οι θέσεις που θέλεις ενίσχυση από το ξεκίνημα της…περυσινής σεζόν και βγαίνει ο Ιούλιος, με την ΑΕΚ να μην έχει δεξί μπακ και αριστερό εξτρέμ (για να μην αναφερθούμε σε άλλα κενά), τότε τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Η ΑΕΚ έκανε αργοπορημένα τις κινήσεις της, έχει ακόμα πολλά κενά και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ανέφικτες και ακριβές περιπτώσεις. 

Δεν φταίνε: Η ΑΕΚ φέτος ήθελε παίκτες με προσωπικότητα, εμπειρία και ποιότητα. Στοιχεία δηλαδή που ακριβοπλήρωνονται στο διεθνές στερέωμα, καθώς αποτελούν ζητούμενο σχεδόν για όλες τις ομάδες. Η ΑΕΚ δεν ήθελε συμπληρώματα, αλλά παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά και αυτοί οι παίκτες δύσκολα θα δεσμεύονταν με τα ποσά που διαθέτει η ΑΕΚ στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου. 

ΤΜΗΜΑ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ 

Φταίει: Είναι ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της στη μεταγραφική αγορά. Συνεχώς ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια ονόματα, φαίνεται να στριφογυρίζει γύρω από την ουρά της, να πηγαίνει σε επιλογές παικτών που γνωρίζει από τη θητεία τους είτε στην Ενωση, είτε σε άλλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Δυσκολεύεται να δώσει εύρος επιλογών, που θα έδιναν λύσεις στα αδιέξοδα. 

Δεν φταίει: Το σημαντικό είναι πως σκάουτινγκ…υπάρχει παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις. Βέβαια, η δουλειά του σκάουτινγκ είναι να εντοπίσει κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεσαι σκάουτινγκ για να βρεις τον Αραούχο, αλλά χρειάζεται βούληση όταν βρίσκεις τον Εντομπελέ σε νεαρή ηλικία και πρέπει να αποφασίσεις την επένδυση για να τον πάρεις. Μπορεί να βρίσκονται παίκτες, αλλά να μην εγκρίνονται εκ του σχεδιασμού.

ΒΛΑΝΤΑΝ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ 

Φταίει: Είναι αλήθεια που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει, πως η ΑΕΚ εμφανίστηκε απροετοίμαστη στα δύο ματς με τους Βόσνιους. Κυρίως στο ματς στο Σεράγεβο, η Ενωση φάνηκε να μπαίνει με συντηρητική προσέγγιση, ενώ σε αμφότερα τα ματς δεν έδειξε πως είχε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για να δράσει. 

Δεν φταίει: Με τα περυσινά φθαρμένα «υλικά» και μάλιστα αποδυναμωμένα με σημαντικές αποχωρήσεις, δεν θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Ο Μιλόγεβιτς άλλη ομάδα δούλεψε στην προετοιμασία, με άλλη αναγκάστηκε να παίξει στα ματς με τη Βελέζ. 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Φταίνε: Οσες δικαιολογίες και αν ζητήσει κάποιος περί ανετοιμότητας, η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ αποκλείστηκε από μια ομάδα που η συνολική αξία της είναι όσο ένα από τα συμβόλαια των «κιτρινόμαυρων». Κατώτεροι των προσδοκιών, παραδομένοι και συμβιβασμένοι με την αποτυχία οι παλιοί, ανέτοιμοι για τέτοιες καταστάσεις οι νέοι. 

Δεν φταίει: Μια ομάδα που θέλει να αλλάξει, δεν μπορεί να χάνει χρόνο. Διαφορετική ομάδα έκανε προετοιμασία, διαφορετική κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βελέζ. Μια ομάδα που δεν είχε κάνει παρά ελάχιστες προπονήσεις, είχε θέματα συνοχής και έντασης μεταξύ της και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πίεση των Βόσνιων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News