Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1: Άσος πρωταθλητισμού από το Τριφύλλι, φωνάζει για τη διαιτησία η Ένωση

Eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός πήρε νίκη πρωταθλητισμού στη Λεωφόρο, επικρατώντας 2-1 της ΑΕΚ. Η Ένωση προηγήθηκε με τον Πινέδα και διαμαρτύρεται για τις υποδείξεις του Καμπάκοφ, αφού με δύο πέναλτι του Βούλγαρου οι «πράσινοι» βρήκαν τα γκολ των Αϊτόρ και Σπόραρ. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Η αναπάντεχη ισοπαλία του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εξαρχής επηρέασε την ατμόσφαιρα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», πριν τη σέντρα στο αθηναϊκό ντέρμπι. Γιατί ο διακηρυγμένος φετινός στόχος του Παναθηναϊκού είναι ο πρωταθλητισμός, ενώ τη χρονιά που η ΑΕΚ επιστρέφει στη φυσική έδρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχει υψηλές βλέψεις.

Συνεπώς, η απώλεια βαθμών του πρωταθλητή, δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη. Και να μετατρέψει σε υποχρέωση την επικράτηση στο παιχνίδι που ακολουθεί. Διότι το Τριφύλλι μπορούσε να αυξήσει τη διαφορά στο +4 από τον Ολυμπιακό και η Ένωση να προσπεράσει έστω και οριακά, στη βαθμολογία.

Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που αξιοποίησε την περίσταση και επιβλήθηκε 2-1 στο αθηναϊκό ντέρμπι. Η επικράτηση του πέρασε δια… πυρός και σιδήρου, αφού η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ και φωνάζει εντόνως για τις αποφάσεις του Καμπάκοφ. Τα δύο πέναλτι που σφύριξε ο Βούλγαρος και τα οποία αξιοποίησαν ο Αϊτόρ και ο Σπόραρ.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το 4Χ4, αξιοποίησε το πλεονέκτημα της έδρας και ξέφυγε έξι βαθμούς από την ΑΕΚ. Παράλληλα, παρέμεινε μόνος πρώτος για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, κάτι που έχει χρόνια να συμβεί στο Τριφύλλι…

Η εικόνα στο τερέν στο πρώτο ημίχρονο ήταν αντίστοιχη του τάιμινγκ που διανύουν οι δύο μεγάλοι της Αθήνας. Ο Παναθηναϊκός έχοντας προίκα την ενός έτους δουλειά του Γιοβάνοβιτς, προσπάθησε να κρατήσει την κατοχή, να επιβάλλει το τέμπο του και να επιτεθεί. Ο Ματίας Αλμέιδα που τώρα «οικοδομεί» την ΑΕΚ, είχε ένα πιο συντηρητικό πλάνο για να απενεργοποιήσει τον Ρούμπεν και να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους ή ένα λάθος στο «μισό» του Μπρινιόλι.

Η Ένωση απέφυγε το γκολ στις ευκαιρίες των Σπόραρ, Κουρμπέλη και στο μακρινό σουτ του Παλάσιος και μετά είδε το σχέδιο του προπονητή της να δικαιώνεται. Ο Ρούμπεν υπέπεσε σε ένα σπάνιο σφάλμα για τις ικανότητες του, ο Γκατσίνοβιτς έκλεψε τη μπάλα (σε ένα περιβάλλον που πέρυσι διακρίθηκε σε αυτό τον τομέα), έδωσε στον Αραούχο, εκείνος βρήκε τον Πινέδα που εξ’ επαφής με τον Μπρινιόλι, άνοιξε το σκορ.

Ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το σκορ με δύο φάσεις που θα προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση. Στο 36’, ο Τσέριν εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, στο δεύτερο δοκάρι ο Σπόραρ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα χτύπησε στα χέρια του Χατζησαφί. Ο Καμπάκοφ υπέδειξε πέναλτι και οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ (σπρώξιμο) του Σλοβένου στον Ιρανό αμυντικό. Το VAR συμφώνησε με τον Καμπάκοφ, η παράβαση δεν αναιρέθηκε και ο Αϊτόρ ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση.

Με τον ίδιο τρόπο ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε. Ο Αϊτόρ πάσαρε στον κενό χώρο στον Γκάνεα, αυτός τοποθετήθηκε με το σώμα του μπροστά από τον Λιβάι, ο άσος της Ένωσης τον ανέτρεψε και ο Καμπάκοφ σφύριξε δεύτερο πέναλτι. Το VAR δεν έφερε αντίρρηση και από την άσπρη βούλα ήταν ο Σπόραρ που πέτυχε το δεύτερο γκολ του Τριφυλλιού στη βραδιά.

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχτηκε σε ροντέο, με τη διαφορά να φαίνεται για το σύνολο που έχει περισσότερους μήνες δουλειάς πίσω του. Η ΑΕΚ είχε δύο ευκαιρίες να ισοφαρίσει με τον Αραούχο, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν πιο ψύχραιμος και έφτασε πιο κοντά στο τρίτο γκολ. Ο Αϊτόρ πλάσαρε στο δοκάρι, μία «βολίδα» του Παλάσιος τράνταξε το οριζόντιο του Στάνκοβιτς, ενώ πάλι ο Αργεντινός στο 90′ μόνος του πλάσαρε πάνω στον «κιτρινόμαυρο» τερματοφύλακα.

Όπως και να έχει, όσο αποτελεσματικά λειτούργησε το πλάνο του Αλμέιδα στο πρώτο μέρος, τόσο δεν δικαιώθηκαν οι αποφάσεις του Αργεντινού προπονητή στο δεύτερο ημίχρονο. Ειδικά η τετραπλή αλλαγή στο 57′ ξένισε, αν και τα δείγματα γραφής του Αλμέιδα στη χώρα μας είναι μικρά. Οπότε και οι αιφνιδιασμοί, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα το ματς δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται απεγνωσμένα ενίσχυση στη μεσαία γραμμή, όμως όσο νικάει, κερδίζει χρόνο για να βελτιωθεί και να λύσει τα προβλήματα της. Η ΑΕΚ στο πρώτο μεγάλο ραντεβού της σεζόν έδειξε ότι έχει προοπτική και δεν υστερεί ποιοτικά από τους ανταγωνιστές της, αλλά σίγουρα έχει ανάγκη από χρόνο για να αποκτήσει ομοιογένεια.

Όσο για τον διαιτητή Καμπάκοφ, ήρθε για να διασφαλίσει την ισονομία και όχι τον ξεσηκωμό που ξέσπασε λόγω του Σιδηρόπουλου. Εν τέλει, όμως κύλησε το ματς, ο Βούλγαρος θα πρωταγωνιστήσει στην κριτική της Ένωσης. Δικαιολογημένα ή όχι, αυτό εναπόκειται στην κρίση του καθενός…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News