ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Ο Πεπ, ο Γκρίλις και ο τίτλος στην Premier League

Για τα μάτια του Τζακ Γκρίλις, η Μάντσεστερ Σίτι είναι διατεθειμένη να κάνει την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Γκουρδιόλα έχει ένα σωρό λόγους να τον θέλει διακαώς, αλλά για τον αρχηγό της Άστον Βίλα δεν είναι μια εύκολη απόφαση.

Ήταν αναμενόμενο πως το όνομα του θα βρεθεί στο επίκεντρο του μεταγραφικό παζαριού το φετινό καλοκαίρι. Ο Τζακ Γκρίλις είναι από τα πιο καυτά πρότζεκτ του αγγλικού ποδοσφαίρου και δεν εξεπλάγην κανείς στο άκουσμα της είδησης πως η Μάντσεστερ Σίτι κατέθεσε επίσημη πρόταση 100 εκατομμυρίων λιρών στην Άστον Βίλα για να τον κάνει δικό της.  Ένα deal που αν ολοκληρωθεί θα το κάνει το ακριβότερο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας αυτό που είχε κάνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Γιουβέντους για τον Πογκμπά.

Είναι μάλλον απίθανο οι υπόλοιπες διεκδικήτριες του τίτλου να είναι χειρότερες από πέρσι και οι “Πολίτες” θέλουν πρωτίστως να στείλουν ένα μήνυμα υπεράσπισης των πρωτείων τους, αλλά και να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για το πολυπόθητο κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι που θέλουν περισσότερο από κάθε τι και πέρσι έφτασαν μια ανάσα. 

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως η θέση που έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενίσχυση η Μάντσεστερ Σίτι είναι αυτή του σέντερ φορ, ωστόσο ο Πέπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να δώσει τα πολλά χρήματα για έναν μεσοεπιθετικό. Η αλήθεια είναι πως στις θέσεις που αγωνίζεται ο Γκρίλις, ο Καταλανός έχει πληθώρα επιλογών αλλά κανένας δεν συνδυάζει σε τόσο υψηλό βαθμό τα χαρακτηριστικά του 25χρονου διεθνή άσου. Αν και έχασε το 1/3 της περσινής σεζόν λόγω τραυματισμού, ο αρχηγός της Άστον Βίλα ξεχώρισε σε πολλές στατιστικές κατηγορίες στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως για παράδειγμα στην κατηγορία “κερδισμένα φάουλ”. Ο Γκρίλις κέρδισε πέρσι 110 φάουλ, 22 περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχοντας χάσει περίπου ένα τρίμηνο από τη σεζόν. Αυτή η ικανότητα και μόνο μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για μια ομάδα που έχει έναν εκτελεστή σαν τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Παράλληλα, ο Βέλγος ήταν ο μοναδικός που είχε καλύτερη αναλογία ασίστ ανά λεπτά αγώνα στο περσινό πρωτάθλημα από τον Τζακ Γκρίλις. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της Βίλα είναι μέσα στους κορυφαίους σε δημιουργία ευκαιριών και σε κουβάλημα της μπάλας στο τελευταίο τρίτο.

Ο Στέρλιγκ προσφέρει μεγαλύτερη απειλή, ο Ντε Μπρόινε είναι αναμφίβολα ο καλύτερος πασέρ του πρωταθλήματος, ο Μάχρεζ από τους κορυφαίους ντριμπλερ, αλλά ο Γκρίλις είναι πολύ κοντά και στους τρεις και κάνει και μερικά ακόμα πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν κομβικά. Παρά την τεράστια ποιότητα του, δεν φοβάται να βάλει τα πόδια του στη φωτιά, μάχεται για κάθε μπάλα και μπορεί να απειλήσει από παντού. Δε μπορεί παρά να μην εξάπτει τη φαντασία το τι θα μπορούσε να κάνει μέσα στην καλοδουλεμένη μηχανή του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει αν και εφόσον ολοκληρωθεί η μεταγραφή είναι η θέση του Γκρίλις. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται κυρίως ως αριστερός εξτρέμ, εκεί δηλαδή που παίζει ως επί το πλείστον ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Ο Γκρίλις έχει αρκετά ματς στην καριέρα του και ως “δεκάρι”, ενώ και ο Στέρλινγκ έχει…. χιλιόμετρα παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης. Οπότε μπορεί να βρεθούν να λύσεις για να βρίσκονται και οι δύο στην ενδεκάδα.

Στα της μεταγραφής τώρα, τα πάντα φαίνεται πως εξαρτώνται από τον ίδιο τον Γκρίλις. Η Άστον Βίλα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας της, δεν έχει καμία ανάγκη τα 100 εκατομμύρια που προσφέρει η Σίτι και στόχος της είναι να μπει σφήνα στους μεγάλους και να διεκδικήσει τίτλους και ευρωπαϊκές συμμετοχές. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η μεταγραφή στη Σίτι θα δώσει τη δυνατότητα στον Γκρίλις να κερδίσει τίτλους και να φτιάξει το παλμαρέ του, όμως την ίδια ώρα δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό για ένα παιδί από το να τα καταφέρει με την ομάδα που αγαπάει και στην οποία αγωνίζεται όλη του τη ζωή. Ο Γκρίλις, 25 πια, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια στην ομάδα του Μπέρμιγχαμ, αλλά ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε η Άστον Βίλα ήταν όταν ο τωρινός αρχηγός ήταν έξι μηνών. Καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι μια εύκολη απόφαση για τον Τζακ Γκρίλις. Από αυτή θα κριθεί το μέλλον του, το μέλλον της ομάδας της καρδιάς του και ίσως και το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News