Νίκος Ζέρβας: Σωστός ο έβδομος ξένος, αλλά...

EUROKINISSI

Ο Νίκος Ζέρβας σχολιάζει την απόφαση για αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών που θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν οι ομάδες της Basket League και έχει… ανάψει φωτιές! Στη SportDay της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες πριν το τζάμπολ του πρωταθλήματος, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει βρει ακόμα επίσημα τηλεοπτικό πάροχο και κεντρικό χορηγό, αρκετό φως στο τούνελ φάνηκε στην τηλεδιάσκεψη ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ την Τρίτη.

Εκεί, παρουσία των ΚΑΕ οι δύο πλευρές με αμοιβαίες υποχωρήσεις γεφύρωσαν το χάσμα που δημιουργήθηκε -με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής που άλλα ψήφισε και άλλα έπραξε στο θέμα των αδειοδοτήσεων- τρεις μήνες πριν, με αποτέλεσμα να μπει μια σειρά για να έχουμε τελικά τζάμπολ.

Το θέμα των δελτίων θα υπάγεται πλέον στο καταστατικό της ΦΙΜΠΑ, οπότε όποιος έχει ban απλά δεν θα χρησιμοποιεί τους παίκτες του, το πλάνο για την ανάπτυξη των νεαρών παικτών και της αξιοποίησης των Ελλήνων εγκρίθηκε και η διμερής ομάδα εργασίας θα δουλέψει για το καλό του αθλήματος.

Η… καυτή πατάτα της διαιτησίας και οι όποιες αλλαγές-προσχώρησή τους στον ΕΣΑΚΕ μετατέθηκε για τη νέα σεζόν, με τον Παναθηναϊκό να εναρμονίζεται πλήρως τρία χρόνια μετά με τις θέσεις του Ολυμπιακού για δημιουργία επαγγελματικής διαιτησίας.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος, αν… απαλλαγεί από το κυριότερο θέμα τριβής (σ.σ. πράγμα δύσκολο διότι που θα βρεθούν οι πόροι για επαγγελματίες διαιτητές, όταν δεν υπάρχει καλά-καλά κεντρικός χορηγός;) των μεγάλων, θα έχει για… χρόνια το κεφάλι του ήσυχο για να ολοκληρώσει το έργο και το όραμά του. «Σας την… χαρίζω» ήταν η ατάκα του, για του λόγου το αληθές.

Η τηλεδιάσκεψη πάντως ήταν ιστορική λόγω της σύγκλησης απόψεων στο θέμα των ξένων. Μέχρι πέρυσι, το ελληνικό πρωτάθλημα χρησιμοποιούσε τον αναχρονιστικό κανόνα των αλλαγών, με τα έξι επιτρεπόμενα συμβόλαια. Αυτό, εκτός του ότι διέλυε τον προγραμματισμό των ομάδων σε περίπτωση τραυματισμού ξένου, δεν ωφελούσε στην πραγματικότητα σε τίποτα τους Έλληνες παίκτες.

Έξι ήταν, έξι θα παραμείνουν και απλά οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν rotation στον ξένο τους, ανάλογα με τις ανάγκες. Κανένας προπονητής δεν θα αδικούσε άλλωστε έναν Έλληνα αν ήταν πραγματικά καλός και άξιζε να παίζει.

Το πρόβλημα λοιπόν σε αυτό το κομμάτι λύθηκε με -ίσως και αναγκαία, αλλά καλοδεχούμενη- σύγκλιση απόψεων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Όμως ακόμα υπάρχει μακρύς και δύσβατος δρόμος για το ταλαιπωρημένο και γεμάτο «κενά» ελληνικό μπάσκετ…

Έξι ήταν οι ξένοι, έξι θα παραμείνουν και απλά οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν rotation στον ξένο τους, ανάλογα με τις ανάγκες

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News