Έλληνες στη Super League: Οι μεγάλες ομάδες δίνουν το κακό παράδειγμα

Sportday.gr

Στην Ισπανία ο Τσάβι παρέταξε ολόκληρη Μπαρτσελόνα με οκτώ βασικούς Ισπανούς και άλλους εφτά στον πάγκο! Στη χώρα μας αναζητούμε βασικούς Έλληνες παίκτες στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας… με το σταγονόμετρο!

Στο πρόσφατο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Θέλτα, ο Τσάβι παρέταξε οχτώ Ισπανούς και είχε σε ετοιμότητα κι άλλους εφτά στον πάγκο.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες είναι ζήτημα αν χρησιμοποιούν ως βασικούς περισσότερους από έξι-εφτά ποδοσφαιριστές και οι πέντε μαζί.  Η ελληνική ομιλείται πια ελάχιστα στα αποδυτήρια και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι είδος προς εξαφάνιση δένοντας τα χέρια του εκάστοτε ομοσπονδιακού προπονητή, που περιπλανιέται σε όλη την Ευρώπη για να βρει ετοιμοπόλεμους διεθνείς.

Είναι γεγονός ότι οι ξένοι παίκτες, έστω και μέτριοι, αποτελούν μια καλή, φτηνή λύση, αφού οι ελληνικές ομάδες, ακόμα και οι μεγάλες, αδυνατούν να κρατήσουν τους διακεκριμένους Έλληνες παίκτες τους. Οι τελευταίοι δελεάζονται από προτάσεις ομάδων των εξωτερικού, που τους προσφέρουν πολύ καλύτερες απολαβές και προοπτικές και λένε εύκολα το «ναι».

Μετά τη συμπλήρωση 7 αγωνιστικών, δηλαδή περισσότερο από το 26% των αγώνων της κανονικής περιόδου και με τις μεταγραφές να έχουν κλείσει, κάνουμε μια καταγραφή της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι προπονητές των πέντε ισχυρότερων ομάδων μας στα Ελληνόπουλα και, όπως θα δείτε, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ενθαρρυντικά.

Σε εφτά αγώνες, το μάξιμουμ των συμμετοχών των βασικών παικτών είναι 77. Με 20/77 το καλύτερο ποσοστό έχει ο Ολυμπιακός με 26%, δηλαδή 2-3 Έλληνες παίζουν βασικοί σε κάθε παιχνίδι. Ποσοστό που σίγουρα δεν είναι για να πανηγυρίζεις.

Ο Άρης θυμίζει τη Λεγεώνα των Ξένων

Πρώτος και χειρότερος, όσον αφορά την ελληνική χροιά της ενδεκάδας του, ο Άρης. Στις 7 πρώτες αγωνιστικές της Super League έχει χρησιμοποιήσει μόνο έναν Έλληνα, τον 18χρονο επιθετικό Χρήστο Χατζηιωάννου κι αυτόν για 12 μόλις λεπτά σε παιχνίδια που είχε κριθεί.

Ελπίζουμε, μόνο ο νεαρός παίκτης να μιλά και να καταλαβαίνει τα αγγλικά, γιατί αλλιώς θα νιώθει ξένος στον ίδιο του τον τόπο, με το σκηνικό να θυμίζει έντονα την κινηματογραφική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Η Ρένα είναι Οφσάιντ».

Σύνολο Ελλήνων που έχουν χρησιμοποιηθεί: 1

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως βασικοί: 0 (0%)

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως αναπληρωματικοί: 2

Η προσπάθεια της ΑΕΚ έμεινε στη μέση

Πριν από χρόνια η ΑΕΚ έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να προωθήσει παιδιά από τις ακαδημίες της. Ο Αργύρης Γιαννίκης πέρυσι έδειξε εμπιστοσύνη στους Έλληνες, αλλά μόνο ο Λάζαρος Ρότα διατηρεί τη θέση του, έχοντας φέτος 7 συμμετοχές, τις 5 ως βασικός.

Ακόμα και ο Πέτρος Μάνταλος ξεκίνησε μόνο στα 2 από τα 7 παιχνίδια που έπαιξε. Ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν βασικός σε 5 ματς πριν αυτοτραυματιστεί και πριν ενσωματωθεί στην Ένωση ο Μουκουντί. Στο 4-4-2 ίσως δεν βρει θέση στην ενδεκάδα.

Σε 2 παιχνίδια για 15 λεπτά έπαιξε ο Κώστας Γαλανόπουλος, περισσότερο για να μπει ξανά στο κλίμα της ομάδας, μετά την περιπέτεια με τον τραυματισμό του. Ο Γιώργος Αθανασιάδης ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια στο «Κλεάνθης Βικελίδης» επειδή αδυνατούσε ο Στάνκοβιτς και ο Γεράσιμος Μήτογλου αγωνίστηκε για 7 λεπτά στην πρεμιέρα.

Για 3 λεπτά χρησιμοποιήθηκε ο Μιχάλης Κοσίδης στο πρώτο ματς στην Αγιά Σοφιά και για 8 λεπτά ο Χρήστος Αλμπάνης πριν φύγει για την Ανδόρρα.

Σύνολο Ελλήνων που έχουν χρησιμοποιηθεί: 8

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως βασικοί: 13 (17%)

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως αναπληρωματικοί: 12

Ο Πέτρος Μάνταλος έχει ξεκινήσει βασικός σε μόλις 2 ματς

Μια χούφτα Έλληνες απέμειναν στον Παναθηναϊκό

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έχει χρησιμοποιήσει έξι Έλληνες, τους εξής πέντε: τον αρχηγό και αναντικατάστατο Δημήτρη Κουρμπέλη, τον Αχιλλέα Πούγγουρα και τον Γιάννη Κώτσιρα που ξεκίνησαν σε 4 ματς, τον Φώτη Ιωαννίδη με τις 7 συμμετοχές, αλλά μόνο μία ως βασικός και τον Γιώργο Βαγιαννίδη των 18 λεπτών σε 3 αγώνες.

Ο έκτος είναι ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, που πρόλαβε να παίξει για 6 λεπτά με την πράσινη φανέλα, πριν μεταναστεύσει για τη Λισαβόνα.

Πολύ χαμηλά νούμερα για μια ομάδα που ήταν κάποτε η βάση της Εθνικής που κατέκτησε το Euro με παιδιά και από τις ακαδημίες της και στηρίχτηκε πάλι πρόσφατα στους Έλληνες, στα χρόνια του Γιώργου Δώνη, όταν έγινε το μεγάλο restart.

Σύνολο Ελλήνων που έχουν χρησιμοποιηθεί: 6

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως βασικοί: 16 (21%)

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως αναπληρωματικοί: 11

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Κουρμπέλης

Οι πιτσιρικάδες παίρνουν ευκαιρίες στον ΠΑΟΚ, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης

Ο ΠΑΟΚ φέτος έριξε το μπάτζετ, αλλά και πάλι οι Έλληνες είναι οριακά μισή ντουζίνα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τη Β’ ομάδα. Για να μην αδικούμε τους Θεσσαλονικείς, η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο προωθούν δικά τους παιδιά στην πρώτη ομάδα, αλλά είτε η εμπιστοσύνη που τους δείχνουν δεν βαστά πολύ καιρό, λόγω της πίεσης του πρωταθλητισμού, είτε τους πουλά στην πρώτη καλή πρόταση από το εξωτερικό.

Φέτος, ο 22χρονος Λευτέρης Λύρατζης κρατά σταθερά τη θέση του με 6 παιχνίδια ως βασικός, ενώ η νέα είσοδος στην ενδεκάδα είναι ο 19χρονος Κώστας Κουλιεράκης που ξεκίνησε σε 5 ματς, πριν τραυματιστεί. Παίζει δεν παίζει βασικός ο 22χρονος Μάριος Τσαούσης, που ναι μεν συμμετείχε σε όλα τα παιχνίδια, αλλά βασικός ήταν σε 4.

Ο Γιάννης Κάργας συμμετείχε μόνο την 7η αγωνιστική στη Λειβαδιά και ο 19χρονος Γιάννης Κωνσταντέλιας έπαιξε σε 3 αγώνες και 31 λεπτά συνολικά.

Τέλος, ο 20χρονος Βασίλης Γκορντεζιάνι, πάτησε χορτάρι για 65 λεπτά σε 2 ματς (στο ένα βασικός). Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης (22 ετών) είναι τραυματίας.

Σύνολο Ελλήνων που έχουν χρησιμοποιηθεί: 6

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως βασικοί: 17 (22%)

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως αναπληρωματικοί: 7

Λίρα-εκατό για το γόητρο των Ελλήνων παικτών στον ΠΑΟΚ ο Λευτέρης Λύρατζης

Περισσότεροι Έλληνες λίγες συμμετοχές στον Ολυμπιακό

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός με το ρόστερ των 30… φεύγα παικτών έχει στο δυναμικό του τους περισσότερους Έλληνες, εννέα τον αριθμό, που έχουν γράψει έστω μία συμμετοχή. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ο Γιώργος Μασούρας λογίζεται ως βασικός με 6 συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα, ενώ μία φορά μπήκε ως αλλαγή.

Κανείς από τους υπόλοιπους δεν έχει παίξει έστω σε τέσσερα παιχνίδια, κάτι, όμως, που ισχύει πάνω-κάτω και με τους ξένους παίκτες της ομάδας!

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε 3 ματς – όλα βασικός. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης σε 2, όπως και ο Κώστας Τζολάκης, που βρήκε θέση βασικού, αφού τραυματίστηκε ο Βατσλίκ. Εσχάτως χρησιμοποιήθηκε και ο Μάριος Βρουσάι σε 2 ματς, το ένα την ενδεκάδα.

Σε ένα 90λεπτο έπαιξε ο Λεονάρντο Κούτρης ενάντια στην παλιά του ομάδα, τον ΠΑΣ και σε ένα ημίχρονο, ξεκινώντας στην ενδεκάδα, ο Θανάσης Ανδρούτσος, κι αυτός κόντρα στον ΠΑΣ και ο Ανδρέας Ντόι στο τελευταίο παιχνίδι στο Ηράκλειο. Για 24 λεπτά πάτησε χορτάρι ο Παναγιώτης Ρέτσος πριν τραυματιστεί.

O Κώστας Μανωλάς είχε 3 στα 3, θα ήταν ο δέκατος αλλά παραχωρήθηκε στη Σάρτζα.

Σύνολο Ελλήνων που έχουν χρησιμοποιηθεί: 10

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως βασικοί: 20 (26%)

Σύνολο αγώνων Ελλήνων ως αναπληρωματικοί: 8

Μοναδικός Έλληνας σταθερά στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Γιώργος Μασούρας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News