Σαν Σήμερα: Μπουγκέρα Ελ Ουαφί - Ο δολοφονημένος Ολυμπιονίκης που διέγραψε αλλά... κήδεψε η ΔΟΕ
Η ΔΟΕ διέγραψε τον Ολυμπιονίκη, Μπουγκέρα Ελ Ουαφί, πάμφτωχος και ξεχασμένος δολοφονήθηκε και κηδεύτηκε με χρήματα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Σπάνια ένας πρωταθλητής, όπως συμβαίνει με τον Μπουγκέρα Ελ Ουαφί, έχει περάσει τόσο στη λήθη. Αυτός ο Ολυμπιονίκης με το τραγικό τέλος είναι τόσο ξεχασμένος που ακόμα και σήμερα είναι ασαφής η αιτία της δολοφονίας του ή ακόμα και το ακριβές όνομά του. Αν δηλαδή το μικρό του όνομα είναι Ελ Ουαφί -μάλλον Λουαφί- και Μπουγκέρα το επώνυμό του ή το αντίθετο.
Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για τον γεννημένο στις 15 Οκτωβρίου 1898 στο Σετίφ της Αλγερίας, νικητή του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακού Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928 ενώ ήταν 7ος στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.
Ας δούμε την ιστορία αυτού του ξεχασμένου Ολυμπιονίκη. Αλγερινός τυφεκιοφόρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα στην Κατάληψη του Ρουρ από τις Γαλλικές δυνάμεις (1923-1924), ο υπολοχαγός του διακρίνει τις αθλητικές αρετές του -εκτιμούσε επίσης τη γενναιότητά του- τον στέλνει σε στρατιωτικού αγώνες, είναι εξαιρετικός και φτάνει στις συμμετοχές του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου το 1924 και του Άμστερνταμ το 1928. Εκτός γηπέδων γίνεται αργότερα εργάτης στη Renault.
Πάμφτωχος, αλλά επαγγελματίας για τη ΔΟΕ
Λογικά ένας Ολυμπιονίκης δεν θα είχε την ανάγκη να γίνει εργάτης. Όμως ο πάμφτωχος Αχμέντ Μπουγκέρα Ελ Oυαφί μετά τον θρίαμβο στο Άμστερνταμ βρέθηκε στις ΗΠΑ προσκεκλημένος των Αμερικανών. Έτρεξε με αντίτιμο σε κάποιους αγώνες, θεωρήθηκε επαγγελματίας από την ΔΟΕ, η οποία δεν του έδωσε… φράγκο -Γαλλικό εν προκειμένω- και τον διέγραψε από τα μητρώα της. Στα 30του, με ότι είχε μαζέψει στην Αμερική άνοιξε ένα καφέ και όλοι τον ξέχασαν.
Το ξαναθυμήθηκαν μετά από 28 χρόνια. Τον ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι ψάχνοντας περιπτώσεις ανάλογες του Γαλλοαλγερινού, Αλέν Μιμούν που το 1956 στους Ολυμπιακού Αγώνες της Μελβούρνης, είχε νικήσει στον Μαραθώνιο.
Η δολοφονία του και οι εκδοχές
Τον βρήκαν να ζει σε ένα μικρό δωμάτιο πάνω από ένα καφέ, όχι δικό του αλλά μελών της οικογένειάς του. Τον συντηρούσαν φίλοι και γνωστοί. Λίγα δημοσιεύματα κι αυτό ήταν όλο. Τον ξέχασαν άπαντες μέχρι που, τρία χρόνια αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 1959 έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε σ’ ένα καφέ του Σεντ Ντενί στο Παρίσι. Γιατί είναι κάτι που παραμένει ασαφές ακόμα και σήμερα.
Τα ΜΜΕ της εποχής ανέφεραν ότι μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, το απελευθερωτικό κίνημα της Αλγερίας είχαν πυροβολήσει με πολυβόλα εναντίον πελατών του καφέ στο οποίο βρισκόταν και ο Μπουγκέρα Ελ Ουαφί. Σύμφωνα με μια ανιψιά του ήτα απλά ένα παράπλευρο θύμα καθώς ο στόχος ήταν ο πατέρας της.
Ο Αλέν Μιμούν είχε πει ότι ο Μπουγκέρα Ελ Ουαφί σκοτώθηκε όταν μπήκε μπροστά για να σώσει την αδερφή του. Τα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ήθελαν να την σκοτώσουν διότι ο σύζυγός της είχε αρνηθεί να πληρώσει τον επαναστατικό φόρο.
Τέλος, μια άλλη εκδοχή τοποθετεί τον θάνατο του Ελ Ουαφί στο πλαίσιο μιας οικογενειακής διαμάχης για την κληρονομιά του ανιψιού του, ιδιοκτήτη τριών μικρών ξενοδοχείων στο Σεντ Ντενίς, μια διαμάχη που είχε άσχημη εξέλιξη και οδήγησε στο θάνατο τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ολυμπιονίκη
Ο Boughéra El Ouafi είναι θαμμένος στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Bobigny, ενώ η κηδεία του χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία κάποτε τον είχε διαγράψει…
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Οκτωβρίου
2006: Ο Παναγιώτης Φασούλας, που διετέλεσε βουλευτής Α’ Πειραιά την περίοδο 2000-2004, εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά και ο πρώην πολίστας του Εθνικού και του Ολυμπιακού, Αντώνης Αρώνης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.
2000: Ο ποδοσφαιριστής της ερασιτεχνικής Κρος Φαρμ Παρκ Σέλτικ Lee Tod αποβάλλεται μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Τάουντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς δημιουργώντας το ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής όταν βρίζει τον διαιτητή επειδή σφύριξε την σέντρα του αγώνα δίπλα στο αυτί του.
Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Kevin Pressman, τερματοφύλακα της Σέφιλντ Γουένσντεη που είχε αποβληθεί στο 13ο δευτερόλεπτο. Ο Tod θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και αποκλεισμό 35 ημερών από τους αγώνες της ομάδας του.
1997: Ο πιλότος της RAF Andy Greene σπάει στο Black Rock Desert το φράγμα του ήχου, ορίζοντας για πρώτη φορά παγκόσμιο υπερηχητικό ρεκόρ με 763.035 μίλια την ώρα (ήχος = 751.251).
1990: Ο 50χρονος Pele ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει την πρόεδρία της χώρας της Βραζιλίας.
1983: Οι Chicago Black Hawks και οι Toronto Maple Leafs σκοράρουν 5 γκολ σε 1:24 σημειώνοντας ρεκόρ του NHL για τα 5 πιο γρήγορα γκολ από 2 ομάδες.
Όταν γνωρίσαμε το «Φάντομ»
1980: Η Ελλάδα νικά τη Δανία 1-0 (Κούης) στην Κοπεγχάγη. Οι εκπληκτικές αποκρούσεις του τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη στον αγώνα εκείνο του χαρίζουν το προσωνύμιο “Φάντομ”.
1980: Πεθαίνει ο Απόστολος Νικολαϊδης, που διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, της ΕΛΠΑ και του Παναθηναϊκού. Σαν αθλητής του δεκάθλου είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα. Είχε έρθει στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1914 από την Κωνσταντινούπολη. Την κενή θέση στο ΔΣ του ΠΑΟ παίρνει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στις 23/10.
1969: Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ελληνικό έδαφος γίνεται από την ΕΡΤ από το Καυτανζόγλειο Στάδιο στον αγώνα Ελλάδα – Ελβετία (4-1) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού, με γκολ των Κούδα, Μποτίνου (2) και Σιδέρη- και περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
1968: Ο δισκοβόλος Al Oerter κάνει το εκπληκτικό ρεκόρ των τεσσάρων χρυσών σε ισάριθμες Ολυμπιάδες με βολή 64.78μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.
1967: Η Βίκυ Μοσχολιού φέρνει στον κόσμο την κόρη του Μίμη Δομάζου ενώ ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον Άρη με 2-1 στο Χαριλάου.
Σκοτώνεται ο Gigi Meroni, ο Ιταλός “George Best” της Τορίνο.
1967: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Gigi Meroni, ο Ιταλός “George Best” της Τορίνο.
1924: Το πηδαλιούχο αερόστατο “ΖΕΠΕΛΙΝ 126” με πιλότο τον ταγματάρχη Hugo Hekner προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό σε 81 ώρες και 17 λεπτά, με αφετηρία το Φριντριχσχάφεν.
1919: Δεκατέσσερα άλογα ξεκινούν ένα αγώνα 300 μιλίων από το Βερμόντ στη Μασσαχουσέτη με έπαθλο 1.000 δολάρια.
1887: Η Preston κερδίζει την Hyde United με 26-0 σημειώνοντας ρεκόρ στα βρετανικά γήπεδα.
1881: Κυκλοφορεί το ”American Angler”, το πρώτο περιοδικό για ψάρεμα στην Αμερική.
1520: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος VIII διατυπώνει κανόνες του μπόουλινγκ στο Whitehead.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα