ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ: «Έτσι πείστηκε ο Μίλτος να αφήσει το παρκούρ και να ασχοληθεί με το στίβο!»
Είναι ο προπονητής, που ανακάλυψε τον Τεντόγλου στα Γρεβενά, τον έφερε από το παρκούρ στον στίβο και πολύ γρήγορα τον έκανε να αγαπήσει το μήκος καλλιεργώντας το τεράστιο ταλέντο του.
Στο «Πάρκο των μανιταριών» στα Γρεβενά, έχουν στήσει μία γιγαντοοθόνη για τη μετάδοση του αγώνα του Μίλτου Τεντόγλου. Παρά την… άγρια, για την Ελλάδα, ώρα, συγκεντρώνονται για το live από τον τελικό του μήκους πολλοί κάτοικοι από την πόλη καταγωγής του «χρυσού» Ολυμπιονίκη. Εκατοντάδες ακόμη θα ξενυχτήσουν στα σπίτια τους για ν’ απολαύσουν το καμάρι της πόλης. Ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Παπανίκος, ο προπονητής, που ανακάλυψε τον Τεντόγλου, τον έφερε από το παρκούρ στον στίβο και πολύ γρήγορα τον έκανε να αγαπήσει το μήκος. Τον βρήκαμε άυπνο σχεδόν, αλλά έτσι πανευτυχής που ήταν από το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου έβαλε στην άκρη και την κούραση και με προθυμία μας μίλησε για την κορυφαία διάκριση, για τον χαρακτήρα του πρώην αθλητή του και θυμήθηκε στιγμές της συνεργασίας τους.
«Χαρά, συγκίνηση και αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό στιγμές από τα πρώτα του βήματα»
«Τα συναισθήματα είναι χαρά, συγκίνηση και μεγάλη τιμή, που συνεργάστηκα με τον Μίλτο και τον είχα αθλητή από μικρό. Πήρε από μένα τα πρώτα αθλητικά πατήματα, αλλά θεωρώ ότι συνέβαλα και σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του πράγμα εξίσου σημαντικό. Όταν τον είδα να κατακτά την πρωτιά αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό οι στιγμές εκείνες από τα πρώτα του βήματα. Που τον μάλωναν όλοι στο στάδιο γιατί έκανε παρκούρ και κινδύνευε να χτυπήσει και εξελίχτηκε σε Ολυμπιονίκη για να δει την απόλυτη επιβράβευση σε κόπους ετών», τονίζει στο Sportday.gr ο Βαγγέλης Παπανίκος κι επειδή μας φάνηκε παράξενο πώς έβρισκε κάποιος σημεία για παρκούρ σε ένα στάδιο εξήγησε: «Παλιά το δημοτικό στάδιο Γρεβενών, αυτό που πρόσφατα πήρε το όνομα του, διέφερε σημαντικά από τη σημερινή κατάσταση. Είχε παλιές κερκίδες, υδραγωγεία, τοίχους κι αυτά βοηθούσαν τα παιδιά να κάνουν παρκούρ. Έκαναν και προθέρμανση στην άμμο, χρησιμοποιούσαν και το στρώμα του ύψους και οι υπάλληλοι τα μάλωναν γιατί φοβόντουσαν κάποιον τραυματισμό. Μεταξύ μας δεν είχαμε επαφή όταν του πρότεινα ν’ ασχοληθεί με τον στίβο. Απλά τους λέγαμε να στρώνουν το κάλυμα στο στρώμα του ύψους για να μην βραχεί».
Ο επί σειρά ετών προπονητής της Γυμναστικής Ένωσης Γρεβενών (σε αυτό το σωματείο έκανε και ο Τεντόγλου το πρώτο του δελτίο) δεν προσέγγισε τον σημερινό Ολυμπιονίκη σε μικρή ηλικία, αλλά ευτυχώς αυτό δεν στοίχησε στον ελληνικό αθλητισμό. «Ήταν 15 ετών όταν παρατήρησε την αλτικότητα του, τον πλησίασε και τον προέτρεψε να δοκιμάσει τον στίβο. Έτυχε να μην τον δούμε νωρίτερα. Όπως μου αποκάλυψε μετά, όταν ήταν μαθητής της 6ης δημοτικού. είχε πάρει μέρος σε σχολικούς αγώνες στα 50 μέτρα σπριντ. Είχε βγει 5ος γιατί ο στίβος μας ήταν χωμάτινος και γλίστρησε στην εκκίνηση. Εμείς τότε ψάχναμε στους τρεις πρώτους να βρούμε ταλεντάκια για να έρθουν στον στίβο, δεν ασχοληθήκαμε με τη δική του περίπτωση με αποτέλεσμα να πάει στο παρκούρ».
Έστω και στην 3η Γυμνασίου πάντως, ο Τεντόγλου άρχισε τον στίβο, δούλεψε με τον Παπανίκο μέχρι τα 18 του και εξελίχτηκε γρήγορα. Ήταν μαζί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου νεαρούλης ο Τεντόγλου δεν διακρίθηκε, αλλά έζησε μία πολύτιμη εμπειρία, που τον βοήθησε μελλοντικά.
«Ο Μίλτος τα κάνει όλα διαφορετικά από τους άλλους»
«Στην αρχή δοκίμασε το ύψος και στη συνέχεια καταλήξαμε στο μήκος. Το πρώτο του μετάλλιο το πήρε σε σύνθετα αγωνίσματα, συγκεκριμένα σε αγώνες εξάθλου. Ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας του στην κατηγορία παμπαίδων στα Γιάννενα και είχε αναδειχτεί νικητής. Πέρα από το ταλέντο του φάνηκε πολύ γρήγορα και τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει σαν χαρακτήρας. Δικαιολογημένα αποκαλείται “φαινόμενο” αφού έφτασε στην κορυφή του κόσμου με μικρή προπονητική διαδρομή. Διότι το να ξεκινήσεις στα 15 σου θεωρείται πλέον μεγάλη ηλικία στον στίβο», θα πει ο έμπειρος προπονητής και θα συνεχίσει: «Ο Μίλτος τα κάνει όλα διαφορετικά από τους άλλους. Σε μεγάλη ηλικία άρχισε, γρήγορα προόδευσε, στο τελευταίο του άλμα πήρε το χρυσό μετάλλιο και απόλυτα ήρεμα διαχειρίστηκε την επιτυχία. Αυτό εννοώ. Έχει μεγάλη ψυχραιμία. Είναι κρύο αίμα, το έχει πει και ο ίδιος. Είναι εύστροφος έχει κι άλλα πολλά προτερήματα. Παίζει μουσική. Έχει σπουδάσει κιθάρα και πιάνο, τελευταία έχει δοκιμάσει και βιολί, επίσης ζωγραφίζει, τον κάνουν ξεχωριστό και αυτά τα στοιχεία. Ξέρετε γιατί δεν είχε έντονο πανηγυρισμό; Γιατί, όπως είπε και στις δηλώσεις του, αισθάνθηκε τυχερός. Όχι, δεν ήταν τυχερός. Εγώ θα πω ότι ήταν ικανός. Επιβεβαίωσε ότι είναι αθλητής αγώνων. Στα πρώτα άλματα πράγματι φάνηκε σαν να μην είναι σε καλή μέρα και είδατε στο τέλος με την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση πόσο καλό άλμα έκανε».
«Κόουτς μην ανησυχείς, το έχω»
Ο Βαγγέλης Παπανίκος θυμήθηκε κι ένα περιστατικό, που υπογραμμίζει την καλή ψυχολογία και την ηρεμία του Τεντόγλου: «Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα στιγμιότυπο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων στη Λάρισα όταν ο Μίλτος πήγαινε στο Λύκειο. Δεν τον ήξερε κανένας γιατί την προηγούμενη χρονιά απλά είχε πάρει τη 2η θέση στους παμπαίδες, ωστόσο πήγε και τους κέρδισε με άλμα 7.13. Το αναφέρω γιατί μετά από κάθε προσπάθεια πήγαινε και ξάπλωνε στο χόρτο. Εγώ του ζητούσα να κάνει καλό ζέσταμα και σπριντάκια για να είναι σε εγρήγορση κι αυτός μου έλεγε “κόουτς μην ανησυχείς, το έχω”. Κι όντως έκανε το καλύτερο κι έψαχναν όλοι να βρουν ποιος είναι ο άγνωστος, που πήγε και πήρε το χρυσό. Την επόμενη χρονιά έκανε με 8.19 το Πανελλήνιο ρεκόρ στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των εφήβων κι έπιασε το όριο για το Ρίο».
Μετά το Λύκειο ο Τεντόγλου έπρεπε να σπουδάσει, παράλληλα κρίθηκε απαραίτητο ν’ αφήσει τα Γρεβενά και να κατέβει στο κέντρο υψηλού αθλητισμού στο ΟΑΚΑ και σε συνεννόηση με τον ΣΕΓΑΣ πέρασε σε χέρια του Γιώργου Πομάσκι. Μέχρι τη στιγμή της συνομιλίας μας ο Βαγγέλης Παπανίκος δεν είχε επικοινωνήσει ακόμα με τον πρώην αθλητή του, αλλά του έστειλε μήνυμα για συγχαρητήρια. Τον περιμένει στην πόλη, είναι προγραμματισμένο να πάει μετά το Τόκιο και να δώσει το έναυσμα για νέα εκδηλώσεις χαράς και στο μεταξύ, ο πρώτος του προπονητής τονίζει: «Να ευχηθούμε να είναι υγιής και σίγουρα θα μας χαρίσει κι άλλες περήφανες στιγμές, σίγουρα μπορεί να φέρει μετάλλιο κι από Παγκόσμιο πρωτάθλημα για να κλείσει έναν κύκλο στις επιτυχίες του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»