ΤΟΚΙΟ 2020: Οι αφανείς ήρωες των οκτώ Εθνικών ομάδων του μπάσκετ πριν τους προημιτελικούς

Δεν είναι τα αστέρια των ομάδων τους, δεν πέφτει συχνά πάνω τους το μάτι, κάποιοι δεν είναι καν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Είναι όμως υπεραπαραίτητοι στις οκτώ εθνικές που συνεχίζουν.

Ωρα προημιτελικών στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, με την τιτανομαχία ΗΠΑ-Ισπανία να ξεχωρίζει. Αυστραλία-Αργεντινή (η νικήτρια «σταυρώνει» με την Team USA ή τη «ρόχα»), Γαλλία-Ιταλία και Σλοβενία-Γερμανία τα άλλα ζευγάρια. Σε όλα υπάρχει φαβορί. Είναι οι ομάδες που αναφέρονται πρώτες. Σε όλες τους, επίσης, υπάρχει κι από ένας παίκτης που δίχως να συγκαταλέγεται στους αστέρες της, παίζει σταθερά καλά στην Ιαπωνία και ήταν το «κλειδί» κατά τη φάση των ομίλων.

 

Τσάντσαρ, ο σουτέρ

Ενας από τους… άγνωστους ΝΒΑers. Θαμμένος στην άκρη του πάγκου των Νάγκετς, όταν βρίσκεται στο Ντένβερ και όχι στους θυγατρικούς Ερι Μπέιχοκς της G-League, ο 24χρονος Σλοβένος φόργουορντ κινείται στη σκιά του Λούκα Ντόντσιτς και «φωτίζεται» συχνά από τις ασίστ του κορυφαίου μπασκετμπολίστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Βλάτκο Τσάντσαρ ξεκινάει στο «4» και χτυπάει από μακριά, ως εξαιρετικός spot shooter που είναι. Ξεκίνησε με 12 ποντάκια κόντρα στην Αργεντινή, συνέχισε με 16 και 3/3 με τους Ιάπωνες και στην τρίτη νίκη επί της Ισπανίας είχε 22 και 4/7 σουτ έξω από τα 6,75 μ. Τεχνικός ψηλός, δεν έχει βέβαια και τις κινήσεις ώστε να χαρακτηριστεί… Τσαντσαρής, μα βοηθάει ποικιλοτρόπως και στα 27 λεπτά μέσης συμμετοχής έχει αξιολόγηση 16,3.

Ομπστ, ο «Βαυαρός»

Φρέσκια μεταγραφή της Μπάγερν, θα θαυμάζουμε το μουστάκι και το θανατηφόρο μακρινό σουτ του και στην Ευρωλίγκα. Ο Αντρέας Ομπστ είναι ένας 25χρονος σούτινγκ γκαρντ που έμαθε μπάσκετ στην Μπάμπεργκ στα χρόνια του Νίκου Ζήση, αλλά αναδείχθηκε στην Ουλμ του Γιάκα Λάκοβιτς μετά από μία χρονιά στην ισπανική Ομπραντόιρο. Μονοδιάστατος μεν, με τρομερό τρίποντο δε. Ο Γερμανός των 191 εκατοστών έχει έως τώρα 12/26 τέτοια και μόλις 1/7 δίποντα! Σουτάρει μέσα από την άρκτο μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο και επιτέλους «ξεμπουκώνει» σε μια μεγάλη διοργάνωση, διότι στο προπέρσινο Μουντομπάσκετ -παρ’ ότι και τότε προερχόταν από σούπερ εμφανίσεις στα φιλικά- δεν βρήκε ρυθμό. Ισως να έφταιγε κι ότι τότε μονοπωλούσε τις επιθέσεις και με κατάχρηση ντρίμπλας ο Ντένις Σρέντερ, που απουσιάζει φέτος. Στα 90 λεπτά του στην Ιαπωνία δεν έχει πάρει ριμπάουντ (!) κι έχει συνολικά μόλις 4 ασίστ και 2 κλεψίματα. Είπαμε, ένα πράγμα κάνει, αλλά το κάνει πολύ καλά.

 

Χόλιντεϊ, όχι σε διακοπές

Παρά το επώνυμό του, ο Τζρου (που προφέρεται Ντρου στην πραγματικότητα) δεν ήθελε να πάει… holidays. Πήρε το αεροπλάνο αμέσως μετά τον έκτο τελικό του ΝΒΑ και μαζί με τον Κρις Μίντλετον -αλλά και τον αντίπαλό τους στη σειρά, Ντέβιν Μπούκερ- ενισχύει την εθνική των ΗΠΑ. Ποια κούραση; Με κεκτημένη από τις τρομερές τέσσερις τελευταίες εμφανίσεις του στους ΝΒΑ finals, ο 31χρονος πόιντ γκαρντ διασώθηκε στην ήττα της πρεμιέρας από τη Γαλλία. Βασικά, με 13 συνεχείς πόντους γύρισε μονάχος πρόσκαιρα το ματς και σταμάτησε στους 18. Κυρίως βέβαια είναι τρομερός αμυντικός, όπως και καλός πασέρ. Είχε 8 πόντους και 3 ασίστ στον περίπατο με τον Ιράν, ξαναβγήκε μπροστά όταν χρειάστηκε: με την Τσεχία (που κέρδιζε στην πρώτη περίοδο), με αντίστοιχο 11-2 και 3 κλεψίματα. Σε περιφέρεια με Λίλαρντ και ΛαΒιν πλην των προαναφερθέντων, σε ομάδα με σκόρερ σαν τους Ντουράντ και Τέιτουμ, ο πρωταθλητής με το Μιλγουόκι αποτελεί την πιο σταθερή μονάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς, καταγράφοντας μέση αξιολόγηση 16,7 σε λιγότερα από 24 λεπτά.

 

Κλαβέρ, όνομα και πράγμα

Clave είναι το κλειδί στα ισπανικά, ωστόσο τον Βίκτορ Κλαβέρ δεν τον επιλέγουμε μόνο λόγω επιθέτου. Προερχόμενος από επιεικώς μέτρια χρονιά (και διάφορους τραυματισμούς τα προηγούμενα έτη), έμεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα και μετά από εννιά χρόνια επέστρεψε στη Βαλένθια. Το λες και πισωγύρισμα για την καριέρα του σε διασυλλογικό επίπεδο αυτό, εντούτοις ο κόμπο φόργουορντ δείχνει ξανανιωμένος στη Σαϊτάμα: 13 πόντοι με απόλυτη ευστοχία και ranking 22 στην πρεμιέρα με την Ιαπωνία, αντίστοιχο 9-12 με την Αργεντινή, απίστευτη άμυνα στον Ντόντσιτς με τη Σλοβενία. Μεγαλύτερο «παράσημό» του τα 12 ποντάκια του Λούκα με 2/7 σουτ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέδειξε κάποτε στο Κρασνοντάρ την πολυχρησιμότητα (sic) ενός παίκτη που είχε περάσει μια άχρωμη τριετία στο Πόρτλαντ και στα 33 του βαστάει μια χαρά. Μικρός άλλωστε είναι ακόμα, αν κρίνουμε από την ηλικία αρκετών συμπαικτών του!

 

Ενας και να… Κέι

Παρά ένα φωνήεν (γράφεται Kay), θα είχαμε κι άλλον «κλειδαρά». Ο Νικ Κέι δεν κάνει καριέρα στο ΝΒΑ όπως ο Αρον Μπέινς, δεν πρόκειται ποτέ του να παίξει εκεί όπως ελπίζει για τη νέα σεζόν ο Τζοκ Λάντεϊλ, δεν έχει καν εμφανιστεί στην Ευρωλίγκα όπως ο Ντούοπ Ριθ. Είναι όμως το σταθερότερο σε απόδοση μέλος της αυστραλιανής φροντ λάιν, η οποία αριθμούσε όλα κι όλα τέσσερα άτομα και πλέον τρία! Ο Μπέινς χτύπησε και μάλλον δεν θα εμφανιστεί ξανά, ο ρόλος του 29χρονου φόργουορντ-σέντερ καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός. Απίστευτα «οικονομικός», ο περσινός ψηλός της Μπέτις και τη νέα σεζόν κάποιας Σιμάνε Σούζανου Μάτζικ στην Ιαπωνία σουτάρει με ονειρικά ποσοστά: 70% δίποντα, 50% τρίποντα, 100% βολές (5/5)! Σημειώνει από 12 έως 16 πόντους (14,3), καταγράφει αξιολόγηση από 18 έως 24 (21,3) και ανήμερα του προημιτελικού με την Αργεντινή έχει γενέθλια. Συμβόλαιο βρήκε στη χώρα όπου παίζει κι αυτές τις ημέρες, τι άλλο μένει να του ευχηθούμε; Πολύχρονος!

 

Nτελία και παύλα

Ranking 13 στη συντριβή της πρεμιέρας από τη Σλοβενία παρ’ ότι πήρε μόλις τέσσερις προσπάθειες, ανέβασμα στο 19 στην αξιολόγηση στη νίκη-πρόκριση επί της Ιαπωνίας. Με 6/9 δίποντα και 2/2 βολές, με 7 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 5 επιθετικά, με ένα κλέψιμο κι ένα μπλοκ. Ενδιάμεσα πέρασε απαρατήρητος με δύο ποντάκια κόντρα στην Ισπανία, αλλά γενικά οι Ιβηρες δεν του πάνε, αν θυμηθούμε ότι και στον προπέρσινο τελικό του Μουντομπάσκετ (75-95), παρ’ ότι βασικός, είχε μείνει στα δύο. Ο Μάρκος Ντελία ξεκινάει δίπλα στον Λουίς Σκόλα στη φροντ λάιν της Αργεντινής και όταν κάνει το κάτι παραπάνω, συνήθως το κάνει και η ομάδα τους. Μετά από τρία χρόνια στην ACB (κυρίως Μούρθια, αλλά και Μπανταλόνα), την τελευταία διετία έπαιξε στην Ιταλία με Βίρτους Μπολόνια και Τριέστε. Τίμιος φόργουορντ-σέντερ, ο 29χρονος σπανίως εντυπωσιάζει με το παιχνίδι ή τα νούμερά του, πολύ συχνότερα ωστόσο αποδεικνύεται ρυθμιστής.

 

Ερτέλ, ο πιστός Θωμάς

Ακόμα κι αυτή η ίδια η παρουσία του στους Ολυμπιακούς τέθηκε εν αμφιβόλω λίγες ημέρες πριν την τελετή έναρξης, επειδή δεν έλεγε να ξεπεράσει έναν ύπουλο τραυματισμό. Πιστός στρατιώτης της εθνικής του, με μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια ήδη από το 2013 και το 2014, ο Τομά Ερτέλ ψάχνει και το πολυτιμότερο όλων. Ο 32χρονος Γάλλος πόιντ γκαρντ ταξίδεψε στην Ιαπωνία με τα ρεπορτάζ να λένε πως δύσκολα θα αγωνιζόταν στη φάση των ομίλων και τελικά παίζει και είναι σε κάθε ματς και καλύτερος: 5 πόντοι και 2 ασίστ στον θρίαμβο επί των ΗΠΑ, 11-7 σε εκείνον επί της Τσεχίας, 16 πόντοι με μόλις δύο χαμένα σουτ σε 15 λεπτάκια στην άνετη επικράτηση κι επί του Ιράν. Ερχεται από τον πάγκο και «στρώνει» το παιχνίδι της ομάδας του Βενσάν Κολέ, ο οποίος ξεκινάει δίχως κλασικό «άσο». Η αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα εξελίχθηκε σε σίριαλ, εν τέλει όντως θα μεταπηδήσει στη Ρεάλ, μέσω Βιλερμπάν στην οποία έκλεισε την τελευταία σεζόν.

 

Φοντέκιο, το καμάρι της μαμάς

Εβδομος σκόρερ του Ολυμπιακού τουρνουά με 18 πόντους μέσο όρο, ο Ιταλός σμολ φόργουορντ είχε βάλει… μηδέν τη σεζόν 2018-19 στην Ευρωλίγκα με την Αρμάνι. Ο Σιμόνε Φοντέκιο είχε απολαύσει τέσσερα ολόκληρα λεπτά συμμετοχής, ένα χρόνο αφότου τον είχαν βάλει μέσα για… δύο (και προτού τον δανείσουν στη Βανόλι Κρεμόνα). Το μεγάλο ταλέντο της Βίρτους Μπολόνια με την ελπιδοφόρα πρώτη σεζόν στο Μιλάνο το 2016-17 είχε βαλτώσει. Φαινόταν χαμένη υπόθεση, σήμερα όμως είναι ο πιο hot Ιταλός μπασκετμπολίστας: διψήφιος στο σκοράρισμα με την Αλμπα στην Ευρωλίγκα (10,6) και πρωταθλητής Γερμανίας, «ανάγκασε» την Μπασκόνια να καλύψει το buy out των 250.000 ευρώ και να του δώσει τριετές συμβόλαιο. Εβαλε 20 πόντους στη Γερμανία με 5/5 τρίποντα, 22 στην Αυστραλία με 9/13 δίποντα, 12 στη Νιγηρία με 4 ασίστ και 2 κλεψίματα. Σκοράρει με διάφορους τρόπους, κάνει διάφορα πράγματα – και τη μαμά περήφανη. Η Μαλί Πομίλιο είναι δις πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Βιτσέντζα, ο πατέρας της (και παππούς του) Βιτόριο έπαιξε σε δύο Ευρωμπάσκετ κι έχασε τους Αγώνες του 1960 επειδή δεν πήρε άδεια από την κατασκευαστική εταιρία στην οποία εργαζόταν. Συμμετείχε όμως σε Ολυμπιακούς και μάλιστα έφτασε στους ημιτελικούς ο εμποδιστής μπαμπάς Ντανιέλε, το 1984!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News