Παναθηναϊκός: Μπορεί να εξελιχθεί ο Παπαγιάννης σε Ευρωπαίο... Μπρουκ Λόπεζ;

Sportday.gr

Το μυστικό της μεταμόρφωσης του Γιώργου Παπαγιάννη σε έναν αξιόπιστο σουτέρ τριών πόντων και τα βήματα του… Μπρουκ Λόπεζ που ακολουθεί ο διεθνής σέντερ του Παναθηναϊκού!

«Γιώργος Παπαγιάννης για… τρεις και είναι εύστοχος!». Αλήθεια ποιος θα το φανταζόταν. Ο ίδιος σίγουρα! Ο Ελληνας σέντερ έχει βάλει για τα καλά στο προσωπικό του ρεπερτόριο και το σουτ από τη περιφέρεια και πλέον δεν αποτελεί είδηση το γεγονός πως ευστοχεί και μάλιστα έχει και το απόλυτο φέτος με 5/5.

Για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, γιατί όλα είναι μια… αλυσίδα. Ο Ελληνας σέντερ δεν «ανακάλυψε» τώρα το τρίποντο. Στο παρελθόν επιχειρούσε είτε στις προπονήσεις είτε και στους αγώνες να εκτελέσει από τη περιφέρεια. Βέβαια δεν το είχε δουλέψει ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε 0/9 τρίποντα σε 150 ματς ελληνικό πρωτάθλημα πριν το 4/4, 2 άστοχες προσπάθειες στο ΝΒΑ και 0/9 τρίποντα στην Ευρωλίγκα.

Το πρώτο του τρίποντο το σημείωσε στις 13/11/2020 στην 65η του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα κόντρα στην Εφές. Με «όπλο» την οξυδέρκειά του και την ταχύτητά του δεν δίστασε και το… μπουμπούνισε από τη κορυφή κάνοντας το 79-74 κόντρα στους Τούρκους. Ηταν το πρώτο του μήνυμα.

Την περίοδο της καραντίνας ο Παπαγιάννης δούλεψε αρχικά καλά το σώμα του

Για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά. Πάντα άρεσε στον 25χρονο σέντερ η ιδέα να βοηθήσει την εκάστοτε ομάδα του από την περιφέρεια. Να βγαίνει έξω και να «χτυπάει». Την περίοδο της καραντίνας (το 2020) και ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε επιστρέψει από το 2018 στο ΟΑΚΑ, δούλεψε σκληρά. Κάθε μέρα.

Εχασε αρκετά κιλά (16 στο σύνολο) και τα πήρε σε μϋική μάζα. Εγινε ακόμα πιο γρήγορος, πιο αθλητικός. Διότι ήξερε καλά πως οι σύγχρονοι ψηλοί θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα στο παρκέ εκτός από το να κυριαρχούν κάτω από το καλάθι. Ο Παπαγιάννης έγινε άλλος… άνθρωπος μέσα στην καραντίνα.

Βελτίωσε τις τεχνικές του, τη μηχανική του σουτ, τις κινήσεις του στο παρκέ χωρίς τη μπάλα και φυσικά μέσα σε όλα αυτά έβαλε στο ρεπερτόριό του και το mid range παιχνίδι. Εν ολίγοις το σουτ από μέση απόσταση ούτως ώστε να γίνει πιο επικίνδυνος στο επιθετικό κομμάτι και να εκμεταλλεύεται πολλές φορές τα πιο «βαριά» 5άρια.

Εχασε αρκετά κιλά (16 στο σύνολο) και τα πήρε σε μϋική μάζα. Εγινε ακόμα πιο γρήγορος, πιο αθλητικός.

Εβαλε στο ρεπερτόριό του το mid range παιχνίδι και σταδιακά έβαζε και το τρίποντο

Δούλεψε αμέτρητες ώρες και μέρες για να μπορέσει να βελτιώσει τις κινήσεις του και τη μηχανική του σουτ από μέση απόσταση. Μέσα από τις mid range καταστάσεις, πήρε τα πάνω του. Θέλησε να βελτιώσει και το τρίποντό του. Να γίνει ένας άλλος… Μπρουκ Λόπεζ. Πάνω από όλα είχε εμπιστοσύνη και υπομονή πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει πλέον στο μυαλό του (χωρίς να κάνει κατάχρηση των προσπαθειών) το σουτ από την περιφέρεια από τη κορυφή μετά από pop out καταστάσεις. Θεωρεί – και καλά κάνει – πως έχει την ικανότητα, τα εφόδια για να μπορέσει να το προσθέσει. Μέσα από τις πολύωρες ατομικές προπονήσεις και μέσα από τα συστήματα της ομάδας το έβαλε για τα καλά.

Όλα είναι θέμα μυαλού, όπως είχε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν. Ο 25χρονος αρχηγός του Παναθηναϊκού ξέρει καλά πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ακόμα πιο μοντέρνο ψηλό κάτι που ίσως του ανοίξει ξανά και την πόρτα του ΝΒΑ στο μέλλον, αλλά κυρίως θα του δώσει την δυνατότητα να ξεχωρίσει μέσα από τον σκληρό ανταγωνισμό της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει πλέον στο μυαλό του (χωρίς να κάνει κατάχρηση των προσπαθειών) το σουτ από την περιφέρεια από τη κορυφή μετά από pop out καταστάσεις.

Τα 5 εύστοχα τρίποντα που έχει σημειώσει μέχρι τώρα (2/2 με το Λαύριο, 1/1 με τον Ιωνικό, 1/1 με την Μακάμπι και 1/1 με τον Κολοσσό) δεν ήταν τυχαίες επιλογές. Ηταν δουλεμένες είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο συνεργασίας με τους συμπαίκτες του. Οι εκτελέσεις μετά από pop out καταστάσεις θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τον Ελληνα σέντερ και κατά συνέπεια θα δίνει τη δυνατότητα να ανοίγει και τους χώρους.

Από τη σεζόν 2016-2017 μέχρι και φέτος ο Αμερικανός σέντερ Μπρουκ Λόπεζ των Μπακς έχει ένα ποσοστό στο 35% κατά μέσο όρο. Προφανώς και δεν συγκρίνουμε πρόσωπα, καταστάσεις. Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήδη νιώθει ότι έχει πατήσει καλά πάνω σε αυτό που έχει ξεκινήσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχει εξελιχθεί και σε έναν ψηλό… πλέι μέικερ με προσωπικές φάσεις.

Ο Παπαγιάννης βελτιώνει καθημερινά τη τεχνική του μακρινού σουτ και μπορεί να γίνει “κομβικός”

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Ελληνα… «μπόμπερ»; Το βέβαιο είναι πως θα συνεχίζει να δουλεύει πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ούτως ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστος σουτέρ και κατά συνέπεια να «χτυπάει» αρκετά από την περιφέρεια. Εχει τη σωστή μηχανική του περιφερειακού σουτ κάτι που φαίνεται από το σουτ από τα πέντε μέτρα.

Εχει την αυτοπεποίθηση και την ταχύτητα της σκέψης. Μπορεί μέσα από τη καθημερινή εξάσκηση (αυτό είναι το μυστικό), αλλά και μέσα από τα plays της ομάδας να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες ακόμα και μέσα σε κρίσιμα σημεία από τη περιφέρεια. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει «εκτοξευθεί» και είναι στο χέρι του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να δρα με «κομβικά» τρίποντα από τη κορυφή.

Εχει τη σωστή μηχανική του περιφερειακού σουτ κάτι που φαίνεται από το σουτ από τα πέντε μέτρα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News