ΑΕΚ: Αυτή είναι η μπάλα της, αυτή η έδρα της και να δούμε ποιός θα αντέξει

Eurokinissi

Ο Αλμέιδα εφάρμοσε και με τον ΠΑΟΚ ακριβώς το ίδιο αγωνιστικό μοντέλο με το οποίο η ΑΕΚ έχει φτιάξει το νικηφόρο σερί και τον έδεσε κανονικά… κόμπο. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η ΑΕΚ πήρε το πρώτο ματς με χαρακτηριστικά ντέρμπι που έδωσε μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το πήρε πανεύκολα με 2-0. Και ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση σχετικά με την ευκολία με την οποία ήρθε η νίκη, καθότι η τελευταία τελική προσπάθεια που έκανε ο ΠΑΟΚ μέσα στο ματς, ήταν στο 8ο λεπτό. Από τότε ο Αθανασιάδης απολάμβανε με την ησυχία του την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα της Opap Arena.

Η ΑΕΚ προφανώς και μπήκε στο γήπεδο έτοιμη να διαχειριστεί συνθήκες παιχνιδιού με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όμως στην πραγματικότητα αυτό που έκανε, ήταν να παίξει το ποδόσφαιρο που σταθερά παίζει πλέον σ’ όλα τα ματς, από τότε που ο Αλμέιδα βρήκε το πιο λειτουργικό μοντέλο.

Η αλήθεια είναι πως απέναντι στον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό ως προς τις αρχές του παιχνιδιού της, σε σχέση με τα υπόλοιπα ματς αυτού του σερί των έξι νικών στο πρωτάθλημα συν μια στο κύπελλο.

Αυτό που έδειξε η ΑΕΚ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, είναι το ποδόσφαιρο που θέλει και που δουλεύει ο Αλμέιδα και που έχουν δείξει οι ποδοσφαιριστές του, πως μπορούν να το υπηρετήσουν. Πρέσινγκ σε βαθμό πνιξίματος του αντιπάλου, κυνήγι σ’ όλες τις μπάλες και γρήγορες και σωστές συνεργασίες.

Το έκανε και με τον Παναιτωλικό και με τον Άρη και με τον Λεβαδειακό εκτός έδρας, το έκανε και με τον Ιωνικό και με τον Ατρόμητο στη Φιλαδέλφεια. Κάποιες φορές της βγήκε καλά διότι βρήκε νωρίς τα γκολ που αντιστοιχούσαν στον τρόπο παιχνιδιού της, κάποιες άλλες απλώς το άργησε. Αλλά όπως και να έχει το αγωνιστικό μοντέλο, οι βασικοί αρχές, αυτό που έχει δουλέψει ο Αλμέιδα και που κάνουν οι παίκτες του στο γήπεδο, είναι ακριβώς το ίδιο και στα επτά ματς αυτού του νικηφόρου σερί. Και αυτό θα είναι το παιχνίδι της ΑΕΚ φέτος και να δούμε ποιος θα μπορέσει να αντέξει.

Τον έδεσε κόμπο και όλα τα υπόλοιπα είναι…

Είπε ο Λουτσέσκου πως επί της ουσίας τα λάθη που έκανε η ομάδα του στα γκολ και στις ευκαιρίες της ΑΕΚ, ήταν επειδή προσπάθησε να βάλει την μπάλα κάτω και να παίξει ποδόσφαιρο. Δηλαδή αν δεν είχαν κάνει οι παίκτες του αυτή την επιλογή, πως ακριβώς θα έβγαζαν την μπάλα από την περιοχή τους; Θα την έκρυβαν κάτω από την φανέλα τους και θα έτρεχαν; Ή μήπως θα την έστελναν στον Οδυσσέα να την βγάλει προς τα μπροστά πετώντας; Εκτός αν εννοούσε πως ίσως ήταν καλύτερο να δίνουν μια στην μπάλα με δύναμη και όπου πήγαινε.

Απλώς αυτό που δεν ήθελε να παραδεχθεί ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ήταν πως η ΑΕΚ, πως ο Αλμέιδα, του έδεσε κόμπο το παιχνίδι του. Τον έπνιξε και δεν πήρε ανάσα. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι κακό να το βλέπεις και να το παραδέχεσαι. Μάλιστα για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Λουτσέσκου το είχε δει το έργο να έρχεται. Και γι αυτό επέλεξε αυτή την φορά να κάνει κάτι που ούτε ο ίδιος έχει ξανακάνει ποτέ, ούτε έχω δει άλλον προπονητή να το κάνει. Προσπάθησε από το πρώτο λεπτό που πάτησε στο γήπεδο να κάνει την ένταση κυρίαρχο παράγοντα του παιχνιδιού. Αυτό το κάνεις μόνο όταν ξέρεις πως δεν έχει κάτι άλλο καλύτερο να ρίξεις απέναντι στον αντίπαλό σου. Ευτυχώς κανείς δεν του έκανε το χατίρι.

Η ΑΕΚ με το πλάνο που είχε σχεδιάσει ο Αλμέιδα, που δεν έχει καμία διαφορά απ’ αυτό των προηγούμενων νικών σ’ αυτό το σερί, έβαλε (ποδοσφαιρική) θηλιά στον λαιμό του ΠΑΟΚ και τον έπνιξε. Και σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν βρήκε ο ΠΑΟΚ τρόπο να πάρει ανάσα. Μάλιστα αν μετά το πρώτο γκολ, η ΑΕΚ είχε σκοράρει στις καθαρές ευκαιρίες που ακολούθησαν και δεν έσωσε τα… άσωστα ο Κοτάρσκι, θα μιλάγαμε και για άλλο έργο ως προς το σκορ. Διότι τότε είχε μπει για τα καλά στην εξίσωση και η εξέδρα. Αλλά όπως αυτό είναι το ποδόσφαιρο που παίζει και θα παίζει η ΑΕΚ, αυτή θα είναι και η έδρα της. Με επίδραση τεράστια σε στιγμές των παιχνιδιών. Και επίσης να δούμε και σ’ αυτή την συνθήκη ποιος θα αντέξει.

Όλα όσα άλλαξε, δικαιώνουν 100% τον Αλμέιδα

Και κάτι τελευταίο. Σε κάθε ματς που περνάει, αποδεικνύεται μέσα στο γήπεδο, πως όσες αποφάσεις έχει πάρει ο Αλμέιδα που ίσως ξένιζαν, δικαιώνονται 100% όλες μια προς μια. Έκανε τον Γκαρσία σέντερ φορ και έχει πετύχει έξι γκολ, σκοράροντας και με τον ΠΑΟΚ. Έστειλε τον Γκατσίνοβιτς να ξεκινά τις προσπάθειες του από το αριστερό άκρο, έχει πετύχει τρία γκολ και έχει δώσει δυο ασίστ και σκόραρε και με τον ΠΑΟΚ. Έχει στείλει τον Πινέδα δεύτερο αμυντικό χαφ ουσιαστικά και ο Μεξικανός μαζί με τον Σιμάνσκι κάνουν πάρτι στο κέντρο ακόμα και απέναντι στον ΠΑΟΚ που έπαιζε με Κούρτιτς, Ντάντας και Αουγκούστο.

Έβγαλε τον Αραούχο από την περιοχή και του έδωσε έναν ρόλο ελεύθερο και ο Αργεντινός οργιάζει. Ναι, ούτε με τον ΠΑΟΚ σκόραρε, αλλά ήταν μακράν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του ματς. Όπως πάντα πλέον σ’ αυτό το μοντέλο του Αλμέιδα. Διότι ο Αραούχο κάνει εξωπραγματικά και εξωποδοσφαιρικά πράγματα στο γήπεδο, που μόνο αυτός θα μπορούσε να κάνει και ουδείς άλλο. Είναι μοναδικός. Και ο Αλμέιδα το ήξερε αυτό θα γίνει, από την πρώτη στιγμή που είδε βίντεο με τον Αραούχο, πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News