Μπρούκλιν Νετς: Η σαπουνόπερα σε νέο κύκλο επεισοδίων
Ο Στιβ Νας «φαγώθηκε», ο Ιμε Ουντόκα έρχεται να προσδώσει κι άλλη ίντριγκα, τίποτα δεν δείχνει πως ο πολύπαθος οργανισμός των σούπερ σταρ μαθαίνει από τα λάθη του.
Αν υπήρχε ένας σύλλογος του ΝΒΑ που έδειχνε να τα έχει όλα τη σεζόν 2019-20, αυτός ήταν οι Νετς. Και δύο από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη και πολλούς άλλους ταλαντούχους και εξελίξιμους και μια χαρά προπονητή και πορεία καλύτερη του αναμενόμενου…
Παρ’ ότι ο Κέβιν Ντουράντ είχε αποκτηθεί τραυματίας και δεν θα έπαιζε καθόλου εκείνη τη χρονιά, παρ’ ότι ο επίσης νεοαποκτηθείς Κάιρι Ερβινγκ περιορίστηκε στις 20 εμφανίσεις εξαιτίας τραυματισμών στον ώμο, το Μπρούκλιν μπήκε στα πλέι οφ χάρη στην πιτσιρικαρία του.
Περιέργως, όμως, πριν από αυτά είχε έρθει το απρόσμενο διαζύγιο με τον κόουτς Κένι Ατκινσον. Με υπηρεσιακό τον Ζακ Βον, όπως και σήμερα δηλαδή, συνέχισε με επτά νίκες σε δέκα αγώνες και στον πρώτο γύρο της «φούσκας» αποκλείστηκε από τους πρωταθλητές του 2019, Ράπτορς.
Αντί να «χτίσουν» πάνω στην εξαιρετική σεζόν, ενσωματώνοντας δίπλα στους διάφορους Τζάρετ Αλεν, Κάρις ΛεΒερτ, Σπένσερ Ντινγουίντι και Τόριαν Πρινς τους δύο Ολ Σταρ παίκτες τους, ήθελαν πιο πολλά. Πιο πολλή χρυσόσκονη, εν τέλει πιο πολύ δράμα.
Οι περισσότερες από τις νεαρές μονάδες τους, που εξελίχθηκαν άλλωστε σε μια χαρά παίκτες, έφυγαν για να έρθει ένας ακόμα βετεράνος σταρ, ο Τζέιμς Χάρντεν. Που δεν έπιασε, που ούτως ή άλλως ελάχιστες φορές συνυπήρξε με τους άλλους δύο, που κι αυτός στάλθηκε στη Φιλαδέλφεια για τον Μπεν Σίμονς.
Άλλο δράμα κι αυτό με τον Αυστραλό… Όλα αυτά, με προπονητή από το 2020 τον Στιβ Νας – που αποδείχθηκε «λίγος» με τη συγκεκριμένη ιδιότητα και ελάχιστος ως προς τη διαχείριση των κακομαθημένων αστέρων του. Εκείνων που επεδίωξαν και τελικά πέτυχαν την απομάκρυνσή του.
«Ξύπνησα από έναν μεσημεριανό υπνάκο και άκουσα στην τηλεόραση ότι απολύθηκε ο Στιβ», βρήκε να πει ανερυθρίαστα ο Ντουράντ. Ο Νας στάλθηκε σπίτι του και μάλλον είναι ο μόνος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη.
Δεν θα έχει άλλο να κάνει με τον KD που είχε διαμηνύσει το καλοκαίρι ότι δεν ξαναπαίζει με αυτόν προπονητή, δεν θα έχει να αντιμετωπίζει τις παλαβομάρες του αρνητή της επιστήμης, του κορωνοϊού, της… λογικής εν τέλει, Ερβινγκ. Οι δυο τους ως γνωστόν ζήτησαν να φύγουν στην off-season, μα δεν βρέθηκαν ανταλλάγματα ανάλογα της (καθαρά) αγωνιστικής αξίας τους.
Γιατί Ουντόκα; Για το παρελθόν, για το μέλλον, για τον… Σίμονς
Ο γεννηθείς στην Ταϊβάν, Καναδός με καταγωγή από το Χονγκ-Κονγκ ιδιοκτήτης Τζόζεφ Τσάι δεν μαθαίνει από τα λάθη του προκατόχου του, Μιχαήλ Προχόροφ. Επί του Ρώσου μεγιστάνα είχε γίνει το 2013 το περίφημο blockbuster trade με τη Βοστώνη για τους βετεράνους σταρ Πολ Πιρς και Κέβιν Γκαρνέτ.
Οι Νετς υποθήκευσαν το μέλλον τους δίνοντας ένα σωρό ντραφτ πικ, δίχως να γίνουν καλύτεροι. Πάνω που άρχισαν πάλι να μαζεύουν καλούς νεαρούς (σ.σ: το 2019-20 ήταν ρούκι ο σημερινός βασικός σέντερ Νικ Κλάξτον, χώρια οι διάφοροι Ντόντα Χολ και Τζανάν Μούσα, που ανθίζουν στην Ευρωλίγκα κι ίσως γυρίσουν στο ΝΒΑ), τα διέλυσαν όλα κυνηγώντας κι άλλους Ολ Σταρ παίκτες.
Ο Ζακ Βον επανήλθε στην άκρη του πάγκου για μια βραδιά και οι ελλιπείς Μπουλς πέρασαν με 108-99 από το «Μπάρκλεϊς Σέντερ», καθηλώνοντας το Μπρούκλιν στην προτελευταία θέση της Ανατολής με ρεκόρ 2-6 και παρά το ότι έχει αγωνιστεί μονάχα δύο φορές εκτός έδρας.
Νέος χεντ κόουτς εκτός απροόπτου θα είναι ο Ιμε Ουντόκα, που παύθηκε από τα καθήκοντά του στους Σέλτικς το καλοκαίρι, επειδή σύναψε ανάρμοστη (για τον οργανισμό της Βοστώνης τουλάχιστον…) σχέση με υπάλληλό τους.
Απαγορεύουν τέτοιες μεταξύ μελών τους, ο Ουντόκα είναι παντρεμένος, τον κράτησαν τύποις στο payroll τους, μέχρι ουσιαστικά να βρεθεί κάποιος (μεταφορικά εδώ) μνηστήρας του, ώστε να αποφύγουν την παχυλή αποζημίωση. Και… βρίσκεται χάρη στους Νετς, που δεν λένε να μείνουν μακριά από κάθε είδους drama.
Ως ρούκι πρώτος προπονητής, ο Αμερικανονιγηριανός οδήγησε βέβαια τους «Κέλτες» στους NBA finals και η αξία του δεν αμφισβητείται. Για την επικείμενη πρόσληψή του αποτελεί «συν» και η προπέρσινη θητεία του στο Μπρούκλιν ως βοηθός του Νας.
Μία χρονιά νωρίτερα, ο Ουντόκα ήταν ασίσταντ στη Φιλαδέλφεια. Στην τότε ομάδα δηλαδή του Σίμονς, προτού για τον τελευταίο αρχίσουν τα ψυχολογικά του, οι τραυματισμοί, η απόσυρση της εμπιστοσύνης στον ίδιο του τον εαυτό.
Φάντασμα εκείνου του πόιντ φόργουορντ με τους μέσους όρους σε επίπεδα σχεδόν τριπλ νταμπλ (16,4 π., 7,8 ρ., 8 ασ.), ο Αυστραλός βάζει φέτος μόλις 6,2 πόντους, λιγότερους από τα ριμπάουντ και τις τελικές πάσες του. Κι ενώ τον περίμεναν οκτώ μήνες να ντεμπουτάρει, κι ενώ στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει ξαναμπεί στα πιτς, παραπονούμενος πάλι για ενοχλήσεις.
Αβεβαιότητα για Ερβινγκ, αμυντικοί δείκτες για κλάματα
Μπασκετικό τέκνο (κι αυτός…) του Γκρεγκ Πόποβιτς από την επταετία του στο τεχνικό τους τιμ, παίκτης άλλωστε του «Pop» νωρίτερα σε δύο διαφορετικά περάσματά του από το Σαν Αντόνιο, ο Ουντόκα γνωρίζει καλά από κει και τον Σον Μαρκς.
Ο τζένεραλ μάνατζερ των Νετς ήταν επίσης παλιός παίκτης των Σπερς και επί τριετία εκ των βοηθών του Πόποβιτς, την ίδια εποχή που στο σταφ βρισκόταν κι ο Ουντόκα. Αν και τον Νεοζηλανδό, που ήταν υπέρμαχος του Νας και είναι εμφανές ότι δεν αντέχει τα τερτίπια των κακομαθημένων αστέρων, δεν τον βλέπουμε να μένει για πολύ ακόμα…
Στη νέα εντός έδρας ήττα από το Σικάγο, ο Ερβινγκ είχε τη χειρότερή του επίδοση ως μέλος των Νετς με 4 ποντάκια και για πρώτη φορά από το 2018 ολοκλήρωσε πρώτο ημίχρονο άποντος. Με 2/12 σουτ και 0/6 τρίποντα έδειχνε… αλλού και βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, επειδή προωθεί ταινία με αντισημιτικό περιεχόμενο.
Στις προηγούμενες εμφανίσεις του βέβαια έριχνε 30άρες, εντούτοις έχει αρχίσει να κουράζει ακόμα κι αυτούς που τόσα χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια στις -ας τις χαρακτηρίσουμε κομψά- παραξενιές του. Αφήνεται να εννοηθεί πως ίσως τιμωρηθεί εσωτερικά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Αγωνιστικά, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην άμυνα και ο Ουντόκα σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Θεωρείται αμυντικογενής προπονητής, οι Σέλτικς το γύρισαν πέρυσι και από το 50% βρέθηκαν να διεκδικούν τον τίτλο χάρη στους αμυντικούς τους δείκτες.
Αυτούς, δηλαδή, που αντικατοπτρίζουν την ένδεια των Νετς. Είναι 28οι σε 30 ομάδες στο defensive rating με 118,3, 28οι και στους πόντους αντιπάλων από λάθη. Παραχωρούν έτσι εύκολα 20,4 ανά αγώνα. Συνολικά έχουν δεχτεί από 125 έως 134 πόντους ήδη τέσσερις φορές.
Όχι πως και επιθετικά σκίζουν. Ντουράντ και Ερβινγκ σουτάρουν και οι άλλοι… κοιτάζουν, το σύνηθες απλοϊκό πλάνο. Και μια και ο λόγος στο σουτ, το ποσοστό τους στα τρίποντα είναι προς το παρόν πεσμένο στο 33% από 36% πέρυσι (που «σκουπίστηκαν» στον πρώτο γύρο από τη Βοστώνη του… Ουντόκα) και 39% πρόπερσι (που τους απέκλεισε στους ανατολικούς ημιτελούς το Μιλγουόκι με 4-3).
Μοναδικοί σέντερ είναι ο Κλάξτον και ο εντελώς άγουρος ΝτεϊΡον Σαρπ, στην περιφέρεια οι περισσότεροι γκαρντ είναι κοντοί (Ερβινγκ, Σεθ Κάρι, Πάτι Μιλς) και τους «σημαδεύουν» οι αντίπαλοι, το ρόστερ γενικότερα είναι κακοσχηματισμένο. Είναι όμως ακόμα νωρίς και το ταλέντο περισσεύει. Όπως και η ίντριγκα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται