Παναθηναϊκός: Ήταν Panathinaikos κι όταν... καθάριζαν ο «μικρός» κι ο «φονιάς», οι ήττες του γλυκές
Μια απίθανη βραδιά με τον Παναθηναϊκό να γράφει ιστορία και να πανηγυρίζει στο θρυλικό Stadio Comunale, στο οποίο μεγαλούργησε η Γιουβέντους έως το 1990
Η Γιουβέντους είναι πάντα Γιουβέντους. Καμία ελληνική ομάδα δεν τη θέλει στον δρόμο της. Έτσι κι εκείνο το φθινόπωρο του 1987, όταν η κληρωτίδα έστειλε τη Vecchia Signora απέναντι στον Παναθηναϊκό, οι ελπίδες δεν ήταν με το μέρος των «πρασίνων» του Βασίλη Δανιήλ. Δεν ήταν στην ακμή της, αλλά κι αυτή η Γιουβέντους είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Καμπρίνι, ο Ίαν Ρας, ο Ντε Αγκοστίνι, ο Λάουντρουπ….
Το κοινό που εκείνη την εποχή είχαν οι δύο ομάδες ήταν η γκρίνια για τους δύο προπονητές. Ο Ρίνο Μαρκέζι για τους Ιταλούς, ο Βασίλης Δανιήλ για τον Παναθηναϊκό αντιμετώπιζαν, λίγο έως πολύ, το ίδιο αρνητική κριτική.
Το πρώτο ματς για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έγινε στο ΟΑΚΑ, στις 21 Οκτωβρίου 1987. Ο Βασίλης Δανιήλ είχε χάσει το μυαλό της ομάδας, τον Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από τον Γιώργο Παπαδόπουλο σε αγώνα με τον Ηρακλή. Στο 10ο λεπτό εκείνου του ματς έχασε και τον Ρότσα λόγω τραυματισμού.
Το προβάδισμα του ΟΑΚΑ
Ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο μεγάλος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε καθαρίσει στο 7ο λεπτό με έναν κεραυνό. Ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος είχε δοκάρι και με το 1-0 πήγε ο Παναθηναϊκός στο θρυλικό Stadio Comunale -σε αυτό μεγαλούργησε η Γιουβέντους έως το 1990- το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 1987.
Η βραδιά στο θρυλικό Stadio Comunale
Στο γήπεδο βρίσκονταν 60.000 φίλαθλοι και η αλήθεια ήταν ότι δεν έδιναν τύχη στα Ελληνόπουλα που παρέταξε ο Βασίλης Δανιήλ. Όμως η Δημήτρης Σαραβάκος, ο Χρήστος Δημόπουλος και τ’ άλλα παιδιά, είχαν άλλα σχέδια.
Στο πρώτο ημίχρονο ο «μικρός» προειδοποίησε. Δυνατό σουτ, η μπάλα στην πλάτη του Τριτσέλα και στο δοκάρι. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν… λάθεψε στο λάθος του Ντε Αγκοστίνι και… 0-1. Οι «Μεγάλη Κυρία» ήθελε τέσσερα γκολ. Τόσα μπήκαν ως το τέλος του αγώνα, αλλά όχι από τους «μπιανκονέρι».
Ο Καμπρίνι έκανε το 1-1, αλλά λίγο αργότερα ήρθε η ώρα του «φονιά». Με ένα απίθανο βολέ ο Χρήστος Δημόπουλος, μετά από φάουλ του Γεωργαμλή πέτυχε το 1-2. Οι Ιταλοί το γύρισαν με γκολ του Αλέσιο και του Καμπρίνι, αλλά η Μεγάλη Κυρία δεν τα κατάφερε και έφυγε ταπεινωμένη από το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει μια ιστορική πρόκριση.
Κι επειδή την ιστορία έχει… υπογραφές και ονόματα, οι συνθέσεις του αγώνα της 4ης Νοεμβρίου 1987…
Γιουβέντους: Τακόνι, Φάβερο, Καμπρίνι, Μπονίνι (78′ Βινιόλα), Μπρίο, Τριτσέλα, Αλέσιο, Μαγκρίν (60′ Μπούζο), Ρας, Ντε Αγκοστίνι, Λάουντρουπ.
Παναθηναϊκός: Μήνου, Βασιλείου (29′ Χατζηαθανασίου), Πατσιαβούρας, Καλιτζάκης, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος (83 Θ. Δημόπουλος), Αντωνίου, Χ. Δημόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Νοεμβρίου
2019: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΑΚ σε τακτική του συνεδρίαση αποφασίζει ομόφωνα να δοθεί το όνομα του Κώστα Πετρόπουλου στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας, ως ελάχιστη αναγνώριση τιμής σε έναν αθλητή που έβαλε τις βάσεις του υψηλού επιπέδου τόσο στο τοπικό όσο και στο ελληνικό μπάσκετ.
2001: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στη Γάνδη.
1999: Ο 41χρονος θρύλος του κρίκετ, παίκτης και προπονητής της ομάδας των West Indies, Malcolm Marshall πεθαίνει μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του εντέρου.
1992: Τελευταία ημέρα του αγώνα ρεβάνς Fisher-Spassky μετά από 20 χρόνια. Ο Fisher ξαναεμφανίζεται και παίζει δημόσια για πρώτη φορά μετά τη νίκη του επί του Spassky τον Σεπτέμβριο του 1972 στο Ρέικιαβικ έπειτα από πρόσκληση Γιουγκοσλάβου επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδοτεί τη ρεβάνς του αγώνα και στον οποίο το σκάκι οφείλει πολλά.
Ο Fisher ξανανικά και εισπράττει 3.35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Spassky εισπράττει 1.65 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φίσερ θα επικηρυχθεί από το FBI διότι εισέπραξε παρανόμως αυτό το ποσόν, αφού η Αμερική είχε αποκλείσει την Γιουγκοσλαβία από οποιασδήποτε μορφής αθλητική δραστηριότητα και εξ΄αιτίας του γεγονότος αυτού θα συλληφθεί 14 χρόνια αργότερα (13/07/2004).
Αποχωρεί ο Bryan Robson
1991: Ο Bryan Robson αποχωρεί από την ενεργό δράση με 90 συμμετοχές και 26 γκολ με την Εθνική Αγγλίας.
1974: Ο Mike Collins κερδίζει με νοκ-άουτ τον Pat Bronson με μια μόνο γροθιά στα 4 δευτερόλεπτα του πρώτου γύρου.
1973: Ο Ben Crenshaw κερδίζει το πρώτο του τουρνουά γκολφ όταν κατακτά το Texas Open
1972: Κυκλοφορεί με τιμή 10 δραχμές το πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού “Πρωταθλητής” με εκδότη τον Σπύρο Σκούρα, πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ και του Πανελληνίου και παππού του Πέτρου Κόκκαλη. Μία εβδομάδα μετά, το Σάββατο 11/11, θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος με μικρότερη διάσταση (27 x21, τύπου περιοδικού “TIME”) με 64 σελίδες από τις οποίες οι 8 έγχρωμες.
Τον πρώτο χρόνο διευθυντής θα είναι ο Βαγγέλης Φουντουκίδης και από τον επόμενο ο Μίμης Παπαναγιώτου, ενώ η προσπάθεια που είναι μοναδική και υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα θα “αντέξει” μία τριετία.
1965: Η Margaret Breedlove γίνεται η πρώτη γυναίκα που ξεπερνάει τα 300 μίλια την ώρα με 308.56 στην Γιούτα.
1960: Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors σημειώνει 44 πόντους αλλά κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν χάνει όλες τις 10 ελεύθερες βολές που καλείται να εκτελέσει στη νίκη της ομάδας του επί των Detroit Pistons με 136-121.
1904 Το πρώτο στάδιο που χτίζεται για να φιλοξενεί αποκλειστικά αγώνες αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι το Harvard Stadium.
1886: Ο πρωταθλητής τζόκεϊ Fred Archer τρέχει στην τελευταία του ιπποδρομία ιππεύοντας τον ”Tommy Tittlehouse” στο Castle Selling Plate στο Lewes. Τέσσερις ημέρες αργότερα θα αυτοκτονήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα