ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: «Φλέγεται» η Ελλάδα

Για μία ακόμη μέρα η Ελλάδα «ασθμαίνει» από τις πυρκαγιές που κατακαίουν από δάση μέχρι και κατοικίες ανθρώπων.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος τη Τρίτη (03/08) ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη νωρίς το μεσημέρι και παρά την εξ’ αρχής μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής πήρε γρήγορα διαστάσεις φτάνοντας να κατακαίει μέχρι και σπίτια.

Μάλιστα για ένα διάστημα διακόπηκε και η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ενώ, μέσω του 112, η πολιτική προστασία ζήτησε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες ώστε να μην μπένουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Από το απόγευμα ξεκίνησαν οι πρώτες εκκενώσεις σπιτιών στην Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες, αφού η φωτιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί, παρά τις συνεχόμενες ενισχύσεις που κατέφθαναν από την πυροσβεστική.

Ακολούθησε η εκκένωση των Θρακομακεδόνων προς τις Αχαρνές με νέα μηνύματα από το 112 και νέα διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία. Υπήρξαν και αναφορές στην αστυνομία για εγκλωβισμένους, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να απεγκλωβίζονται με εξαίρεση τρεις αναφορές.

Υπήρξε ολική διακοπή κυκλοφορίας και στο τμήμα Καπανδρίτι-Λυκόβρυση της Νέας Οδού.

Από την μεγάλη αυτή πυρκαγιά κατέληξαν στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» έξι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης κι ένας πυροσβέστης στο ΓΝΑ 251 με δύσποινα.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει φτάσει μέχρι και την πλατεία της Βαρυμπόμπης, όπου κατάφεραν οι πυροσβέστες να την αναχαιτίσουν, με τα μέτωπα να εξακολουθούν βέβαια να είναι επικίνδυνα. Με νέο μήνυμα του 112 ζητήθηκε να εκκενώσουν προς Αχαρνές και οι κατοίκοι του Ολυμπιακού Χωριού.

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής.

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων είχαμε στην μεγάλη φωτιά της Ρόδου, όπου από τη Θολό μέχρι και τα Μαριτσά και την Ψίνθο είχαμε «επανενεργοποίηση» του μετώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μάχη να συνεχίζεται για τρίτη σερί μέρα στο νησί των «Ιπποτών». Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.

Νωρίς το απόγευμα πυρκαγιά ξέσπασε και στο νησί της Κω, στην περιοχή Μαρμαρωτό. Στην περιοχή έσπευσε μέχρι και ένα ελικόπτερο από την Ρόδο για να κάνει ρίψεις ενώ στην «μάχη» ρίχθηκαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο πριν από λίγη ώρα.

Στην φωτιά της Μεσσηνίας ζητήθηκε σήμερα εκκένωση των οικισμών Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα υπήρχαν και ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες.

Το πύρινο μέτωπο πέρασε στην συνέχεια μέσα στον οικισμό Βασιλίτσι καίγοντας σπίτια ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και μία δεύτερη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλου του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Στην Εύβοια τώρα, που είναι και το πιο «φρέσκο» μέτωπο, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε εκεί το απόγευμα στα Κριέζα, όπου υπήρχαν και ισχυροί άνεμοι. Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος, που βρίσκεται κοντά στην Λίμνη Ευβοίας, αλλά και ο οικισμός Κοκκίνη, όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις.

Η φωτιά ανέπτυξε πολλά διαφορετικά μέτωπα που έφταναν από το Ρετσινόλακκο στο Μουρτιά και από εκεί στα όρια της Δάφνης. Αργότερα, η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση λόγω των ανέμων και κινήθηκε προς τις Ροβιές στα δυτικά της Λίμνης.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυναμέων μιλώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας πως «Η κατάσταση είναι τραγική…καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια και κινδυνεύουν άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβει το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News