Κατάρ 2022: Το Μουντιάλ των 220 δισεκατομμυρίων!
Ο Δημήτρης Καραμφυλίδης καταγράφει στη SportDay της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου τα αριθμητικά δεδομένα του Μουντιάλ που… ζαλίζουν!
Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ είναι μια ιστορική στιγμή, ανεξαρτήτως τις αιτίες αντιπαράθεσης που προκάλεσε η επιλογή (χρηματισμός, δωροδοκία, ανθρώπινα δικαιώματα, συνθήκες εργασίας κλπ.). Είναι το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και σε μια μουσουλμανική χώρα. Είναι, επίσης, το πιο ακριβό Μουντιάλ όλων των εποχών.
Σύμφωνα με εξειδικευμένα οικονομικά ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αλλά και η ιστοσελίδα Sportico, το Κατάρ επένδυσε περί τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή ήταν και η εκτίμηση του μέχρι πρόσφατα υπουργού Οικονομικών, Αλί Σάρεφ Εμάντι.
Την στιγμή που κατέθεσε την υποψηφιότητά του το 2009 «δεν διέθετε τις κατάλληλες υποδομές. Δεν υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία για να υποδεχθούν τους φιλάθλους και τις ομάδες, τα γήπεδα έπρεπε να φτιαχτούν από το μηδέν», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ της Χιλής, Χάρολντ Μέιν-Νίκολς που εξέτασε την υποψηφιότητα του κράτους του Περσικού Κόλπου.
«Το Κατάρ είναι πολύ μικρό και το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο πολύ μεγάλα…», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ. Τα ματς θα παιχτούν σε πέντε πόλεις (Ντόχα, Αλ Ουάκρα, Αλ Ραγιάν, Λουσάιλ και Αλ Χορ) και σε οκτώ γήπεδα (Iconic, Αλ Μπάιτ, 974, Αλ Τουμάμα, Χαλίφα, Education, Αχμάντ μπιν Αλί, Αλ Τζανούμπ).
Οι επενδύσεις έγιναν με αφορμή το Μουντιάλ, αλλά παράλληλα το Κατάρ έγινε επίκεντρο του αθλητισμού. Ουσιαστικά όλα τα κορυφαία αθλήματα επισκέφθηκαν τη χώρα – από Μουντιάλ Συλλόγων, υψηλού επιπέδου τουρνουά τένις, Formula 1, Moto GP, στίβος, μέχρι την ποδηλασία και άλλα.
Τα σπορ έγιναν το… όχημα για να αρχίσει η διαδικασία αλλαγής της εξωτερικής εικόνας του κράτους προς τον υπόλοιπο κόσμο υπό τον Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, αλλά και για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων της ιστορικής στιγμής. Η επένδυση των 220 δισ. είναι πενταπλάσια από εκείνη που έδωσαν όλες οι διοργανώτριες χώρες από το 1990 ως το 2018.
Οπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στα εργοτάξια του Κατάρ έχασαν τη ζωή του περισσότεροι από 6.000 μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και άλλες ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η κατακραυγή οδήγησε και σε αλλαγές στη νομοθεσία τόσο όσον αφορά στην εργασία, αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και υπογραμμίζει πως θα περάσει καιρός για να φανούν στην καθημερινότητα.
«Δρακόντεια» μέτρα
Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι δρακόντεια. Υπολογίζεται πως θα δώσει περίπου ένα δισ. δολάρια προκειμένου να καλύψει τα έξοδα που είναι απαραίτητα ώστε να κυλήσει ομαλά η διοργάνωση.
Ακριβό Μουντιάλ
Με τους φιλάθλους να γεμίζουν σιγά σιγά το Κατάρ, γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό πως θα είναι ένα από τα πιο ακριβά Μουντιάλ στην ιστορία – αν όχι το ακριβότερο – για τους επισκέπτες. Υπάρχουν καταγγελίες για τιμές στα ύψη ακόμη και για ένα ποτήρι μπίρα. Ούτε λόγος για τη διαμονή…
Γεμάτα ταμεία
Παρόλο που το Μουντιάλ διοργανώνεται σε μια χώρα όπου υπάρχουν αναφορές από διεθνή ΜΜΕ για χιλιάδες θανάτους εργαζομένων και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η FIFA περιμένει καθαρά έσοδα που θα ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Θα δώσει 440 εκατομμύρια σε χρηματικά έπαθλα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Εθνική Ελλάδος: Οριστικά στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ
- Ολυμπιακός Μεταγραφές: Ο,τι πρέπει, όπως πρέπει...
- ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 60-90: Πάρτι στη Θεσσαλονίκη για τον «διαστημικό» Ολυμπιακό
- Γκαγκάτσης: «Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε στο Μουντιάλ»
- 73rd UIPM Congress Riyadh: Μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα