Σαν σήμερα - Παναθηναϊκός: Ο Βερόν ήταν ινδιάνος, εγγονός του Πέτρου Κατσούλη
Φυσικά δεν υπήρχε εγγονός του Πέτρου Κατσούλη με το όνομα Βερόν. Μάλλον δεν υπήρχε παππούς Πέτρος Κατσoύλης. Ο Μαραντόνα, το παρατσούλι «μάγισσα» κι ο Παναθηναϊκός.
Ο, κατά κάποιο τρόπο, συγχωριανός του Ντιεγκο Μαραντόνα, ο παικταράς που έφερε κάποτε ο Παναθηναϊκός ήταν… Γκουαρανί, προερχόταν δηλαδή από τη συγκεκριμένη φυλή αυτοχθόνων της Αργεντινής και άλλων περιοχών της Νότιας Αμερικής
Η φάτσα του Χουάν Ραμόν Βερόν θύμιζε ινδιάνο. Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του «τριφυλλιού» το 1972. Ήταν 29 ετών, είχε κάνει απίθανα πράγματα με την Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα στην Αργεντινή, αλλά βρέθηκε στη χώρα μας μάλλον λόγω ενός τραυματισμού και του… παππού του.
Σύμφωνα με τα χαρτιά αυτός ήταν ο Πέτρος Κατσούλης. Φυσικά δεν υπήρχε εγγονός του -κάποιου- Πέτρου Κατσούλη με το όνομα Βερόν. Μάλλον δεν υπήρχε παππούς Πέτρος Κατσoύλης. Απλά, τότε για να παίξει κάποιος στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ελληνικές ρίζες. Υπέγραψε λοιπόν ο υποτιθέμενος παππούς του και τον απόλαυσαν οι Έλληνες φίλαθλοι. Ούτε ο πρώτος ήταν, ούτε ο τελευταίος που βρέθηκε με Έλληνα παππού.
Ο ίδιος πάντως ήταν γεννημένος στην πόλη Λα Πλάτα -17 Μαρτίου 1944- αλλά οι ρίζες του ήταν από το χωριό της μητέρας του, την Εσκίνα. Το χωριό δηλαδή του Ντον Ντιέγκο, πατέρα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μόνο που όταν ο μικρός Χουάν ήταν 11 ετών η μητέρα του πέθανε. Ο πατέρας του έπρεπε να επιστρέψει στο Corrientes για να κάνει αγροτικές δουλειές.
Το παρατσούκλι «μάγισσα»
Ο πιτσιρικάς έπαιζε μπάλα και γρήγορα απέκτησε το παρατσούκλι «μάγισσα». Όχι για το λόγο που φαντάζεστε. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχει να κάνει με τα μαγικά που έκανε στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται όμως για το παρατσούκλι που του κόλλησε ένας συνομήλικος του λόγω της μύτης και του μήκους των μαλλιών του και του έμεινε για πάντα. Μάλιστα το παρατσούκλι κληρονόμησε και ο γιος του Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν -σόι πήγε το βασίλειο- ως Μικρή Μάγισσα (La Brujita).
Μέχρι τα 18 του εργαζόταν από την 9.00 το βράδυ έως τις 3.00 το ξημέρωμα φορτώνοντας μοσχάρια σε ένα ψυγείο, ώσπου ο τότε προπονητής του Osvaldo Zubeldía έπεισε τη διοίκηση και του όρισε μισθό για να αφοσιωθεί σε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα: να παίζει ποδόσφαιρο.
Ο μικρός με τα αδύνατα πόδια έγινε θρύλος της Εστουδιάντες. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα Αργεντινής, τρία Κόπα Λιμπερταδόρες και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο ενώ συμμετείχε σε δύο ακόμα τελικούς Διηπειρωτικού Κυπέλλου και σε έναν του Κόπα Λιμπερταδόρες.
Η εποχή του Παναθηναϊκού
Στις 28 Ιουνίου 1972 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό ο οποίος παράλληλα με την απόκτηση του Αρακέν Ντεμέλο στόχευε σε μια ευρωπαϊκή διάκριση μετά την πρόσφατη επιτυχία του τελικό του Γουέμπλεϊ. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1972 σημείωσε το πρώτο του επίσημο γκολ με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα για το κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον της ΤΣΣΚΑ Σόφιας ανοίγοντας το σκορ. Σκόραρε και πάλι στον επαναληπτικό όμως ο αγώνας επαναλήφθηκε.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1972, την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα Ελλάδας στη νίκη με 6-3 επί του Ολυμπιακού Βόλου.
Μαζί με τους Αντωνιάδη και Ντεμέλο συνέθεσαν μια αξιόλογη επιθετική τριάδα και ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος στη βαθμολογία την 21η πρώτη αγωνιστική. Ακολούθησαν τρεις μηδενισμοί, τιμωρίες βασικών παικτών του Παναθηναϊκού με συνέπεια παρά τα 14 γκολ σε 29 συμμετοχές του Βερόν, ο Παναθηναϊκός να μην κατακτήσει τον τίτλο.
Την επόμενη χρονιά του στον Παναθηναϊκό σημείωσε 9 γκολ σε 28 αγώνες και 1 για το Κύπελλο Ελλάδας αλλά παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημά του ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε αξία ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Αποχαιρετά τα γήπεδα
Το 1975, επέστρεψε στην Εστουδιάντες, το 1976 μεταγράφηκε στην κολομβιανή Τζούνιορ ντε Μπαρανκουίλα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Κολομβίας το 1977. Στη συνέχεια πήγε στην Cúcuta Deportivo. Το 1980 επέστρεψε και πάλι στην Εστουδιάντες, όπου έκλεισε μετά από ένα χρόνο την καριέρα του.
Στις 21 Νοεμβρίου 1981, αποχαιρετά τα γήπεδα σε ηλικία 37 ετών παίζοντας στον αγώνα του πρωταθλήματος της πατρίδας του, της Αργεντινής, Εστουδιάντες – Ατλέτικο 2-1, έχοντας διαγράψει μία καριέρα είκοσι ετών.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Νοεμβρίου
2021: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 76-81 στο ΣΕΦ για την 8η αγωνιστική της Basketleague. Ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Νέντοβιτς γίνεται ο πρώτος παίκτης του Τριφυλλιού που πετυχαίνει 26 πόντους στο γήπεδο του “αιώνιου” αντιπάλου για το πρωτάθλημα, μετά από 35 ολόκληρα παιχνίδια και την απίθανη εμφάνιση του Κένεντι Ουίνστον το 2008.
Ο Νέντοβιτς “πιάνει” έτσι και την επίδοση του Βασίλη Σπανούλη από το 2012, αφού ο πρώην αρχηγός των “ερυθρόλευκων” ήταν ο τελευταίος παίκτης με τουλάχιστον 24 πόντους στα τελευταία 20 παιχνίδια των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, για την ελληνική Basket League.
2020: Η Λίβερπουλ νικά την Λέστερ με 3-0 και φτάνει τα 64 σερί ματς χωρίς ήττα στο Άνφιλντ για το πρωτάθλημα (από τον Μάιο του 2017) βάζοντας τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Μπομπ Πέισλι, που κρατούσε από τον Δεκέμριο του 1980. Μάλιστα, οι πρωταθλητές Αγγλίας έχουν σε αυτά τα 64 ματς 53 νίκες και 11 ισοπαλίες, πετυχαίνοντας συνολικά 169 γκολ.
2013: Ο Νορβηγός γκρανμάστερ στο σκάκι Magnus Carlsen κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι 2013, 8 ημέρες πριν από τα 23α γενέθλιά του. Το 10ο παιγνίδι εναντίον του παγκόσμιου πρωταθλητή Viswanathan Anand από την Ινδία, λήγει ισόπαλο και το συνολικό σκορ διαμορφώνεται σε 6.5 – 3.5, ενώ δεν χρειάζεται να παιχτούν τα υπόλοιπα 2 προγραμματισμένα παιγνίδια.
Το ELO του νέου πρωταθλητή είναι 2870 βαθμοί, αλλά ο υψηλότερός του βαθμός, 2872, επετεύχθει τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς και είναι το υψηλότερο στην ιστορία του σκακιού. Ο Garry Kasparov παραμένει στην δεύτερη θέση με 2851 βαθμούς από τον Ιούλιο του 1999.
Πεθαίνει ο Τσέχος Emil Zatopek
2000 Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τσέχος Emil Zatopek. Από τους μεγαλύτερους αθλητές του αιώνα, ο ‘’άνθρωπος-ατμομηχανή’’ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952 κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5000μ., 10000μ. και μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών.
1995 Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Αλέξανδρος Αλεξούδης σκοράρει στο 28” το πρώτο γκολ στον αγώνα με την AaB καταγράφοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Champions League ξεπερνώνοτας τον Andreas Muller της Borussia Dortmund που είχε σκοράρει στο 37” εναντίον της Juventus στις 13/9/1995.
1992: Η Sandra Volker κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο με 28.57.
1986: Ο Wayne Gretzky παίζει στο 575ο αγώνα στο NHL και σημειώνει το 500ό γκολ στον αγώνα Edmonton Oilers – Vancouver Canucks 5-2.
1986: Ο Mike Tyson σε ηλικία 20 ετών και 6 μηνών γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρεών βαρών όταν κερδίζει με νοκ-άουτ τον Travor Berbick στο Λας Βέγκας.
1977: Το Concorde κάνει την πρώτη του πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.
Έρχεται ο Βασίλης Χατζηπαναγής
1975: Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και ντεμπουτάρει δύο εβδομάδες μετά αλλά θα πετύχει το πρώτο του γκολ στις 28/3/1976.
1967: Στη διάσκεψη της μαύρης νεολαίας στο Λος Άντζελες, 200 μαύροι αθλητές αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό.
1950: Το χαμηλότερο σκορ σε σύνολο πόντων (37) στην ιστορία του ΝΒΑ σημειώνεται στον αγώνα Fort Wayne Pistons – Minneapolis Lakers 19-18.
1930: Ο αγώνας Clapton Orient – Brentford είναι ο ένας από τους δύο αγώνες της football league που παίζονται στο Γουέμπλεϊ.
1917: Ιδρύεται το NHL (National Hockey League) στο Μόντρεαλ από τους Montreal Canadiens, Montreal Maroons, Toronto Arenas, Ottawa Senators και Quebec Bulldogs.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα