Παγκόσμιο Κύπελλο 2002: Η έκδοση Ελ Σιντ του Ζιντάν τελείωσε βουτηγμένη στη θλίψη
Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει τη Δανία και στις τέσσερις διοργανώσεις που στο τέλος την βρήκαν πρωταθλήτρια. Όμως έχει υπάρξει μία φορά που έχει σηματοδοτήσει μια μεγάλη αποτυχία της.
Η Γλασκώβη δεν είναι ο ιδανικός τόπος για να πάρει κάποιος το χρίσμα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου, αν και θα έπρεπε: είναι από τις κοιτίδες του παιχνιδιού. Στις 30 Νοεμβρίου του 2022 συμπληρώνονται 150 χρόνια από το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην Ιστορία, ένα Σκωτία-Αγγλία στη… Γλασκώβη.
Η πόλη της Σκωτίας που έχει τις δύο σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1967 Σέλτικ και τους Ρέιντζερς, είναι μία από τις πλέον αγαπημένες της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο ίδιο γήπεδο, το θρυλικό «Χάμπντεν Παρκ», η Ρεάλ κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών με σχεδόν 42 χρόνια απόσταση.
Στις 18 Μαΐου του 1960 συμπλήρωσε τις πέντε διαδοχικές κατακτήσεις στο θεσμό, με το 7-3 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Είναι το παιχνίδι που βάζει τέσσερα γκολ ο Φέρεντς Πούσκας και τρία ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, το ματς που η Ρεάλ αποκαλείται «Λευκό μπαλέτο».
Το πέμπτο σερί δεν είναι μόνο κάτι που δεν θα γίνει ξανά, που δεν πλησίασε οποιοσδήποτε κατά διάνοια να το κάνει ξανά, αλλά και που δεν θα επαναληφθεί, τουλάχιστον για όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το κείμενο.
Στις 15 Μαΐου του 2002, η Ρεάλ Μαδρίτης νικάει 2-1 την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Είναι το παιχνίδι που ο Ρομπέρτο Κάρλος εκτελεί το πιο σημαντικό πλάγιο στην ποδοσφαιρική Ιστορία, που ο Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος αντικαθιστά τον τραυματία Θέσαρ, προσυπογράφει το πρώτο από τα γράμματα της λέξης «άγιος», και που, βέβαια, ο Ζινεντίν Ζιντάν βάζει ό,τι τώρα θεωρείται το κορυφαίο γκολ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.
Ένα παρανοϊκό βολ πλανέ με το αριστερό, ενώ η μπάλα πήγαινε ψηλοκρεμαστά προς το μέρος του.
Τότε, στις 15 Μαΐου του 2002, ο Ζιντάν δεν ήταν απλώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο: ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.
Μπορεί να υπήρχαν κι άλλες στιγμές που ενδεχομένως να το υποψιαζόσουν, αλλά καμία που να φαινόταν με τόση βεβαιότητα. Το πραγματικά αντίπαλο δέος του, ο Ρονάλντο, είχε σοβαρούς τραυματισμούς και ουδείς γνώριζε ποια θα ήταν η κατάστασή του στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Ζιντάν, από τη δική του μεριά, ήταν πρωταθλητής κόσμου, Ευρώπης (με ένα τρομερό Euro δύο χρόνια πριν), πρωταθλητής Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων και πήγαινε στην Ιαπωνία και την Κορέα προκειμένου να κάνει κάτι που δεν είχε πετύχει κάποιος πριν στην Ευρώπη: να κατακτήσει τρεις συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα του.
Και τότε έγινε η στραβή: ένας τραυματισμός την Κυριακή, 26 Μαΐου 2002, στο φιλικό με τη Νότιο Κορέα φόβισε τον Ροζέρ Λεμέρ, ομοσπονδιακό προπονητή, και το επιτελείο του. Η αρχική διάγνωση ήταν ράγισμα στον τετρακέφαλο. Την Τρίτη, 28 του μήνα, επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παίξει στο παιχνίδι με τη Σενεγάλη, στις 31 Μαΐου, αλλά πως «ελπίζω να παίξω στο δεύτερο ματς, απέναντι στην Ουρουγουάη».
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και γυρνούν στις δουλειές τους, όμως εκείνη την Παρασκευή, όλος ο κόσμος αναρωτιέται τι κάνει ο Ζιντάν. Ο λόγος είναι πως ο Πάπα Ντιόπ σκοράρει το μοναδικό γκολ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στη Σεούλ, και η Γαλλία ηττάται 1-0.
Ο τραυματισμός, τελικά, είναι πολύ σοβαρός. Ο Ζιντάν χάνει και το δεύτερο ματς, αλλά η Γαλλία και η Ουρουγουάη σχεδόν βολεύονται στο 0-0, αφού ουδεμία αποκλείεται. Η Δανία, εν τω μεταξύ, που έχει νικήσει τους Λατινοαμερικανούς 1-0 στο δικό της πρώτο παιχνίδι, δεν νικάει τη Σενεγάλη, οπότε δεν εξασφαλίζει την πρόκριση.
Για να περάσουν οι Γάλλοι, πρέπει να νικήσουν τη Δανία στις 11 Ιουνίου 2002 στην Ιντσόν της Κορέας, ει δυνατόν με δύο γκολ διαφορά και οι Ουρουγουανοί να νικήσουν τη Σενεγάλη ή, έστω, το παιχνίδι να έρθει ισόπαλο, ώστε οι «τρικολόρ να ευνοηθούν στην τριπλή ισοβαθμία.
Η παραφωνία στη νικηφόρο παράδοση
Ο Ζιντάν επιστρατεύεται, αλλά είναι φανερά ανέτοιμος. Στο 21’ δεν μπορεί να κοντρολάρει την μπάλα στην περιοχή των Δανών και πέφτει στο έδαφος, ενώ υποφέρει φανερά. Στο 48’ πιάνει το πίσω μέρος του τετρακέφαλού του. Πονάει ξεκάθαρα, είναι διστακτικός και δεν μπορεί να τρέξει. Υπάρχει μία φάση, στο 25’, που μεταφέρει την μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο και ο Τόμας Γκράβεσεν και ο Μάρτιν Λάουρσεν τον προλαβαίνουν για πλάκα στο σπριντ.
Οι Δανοί ήδη προηγούνται 1-0 με το γκολ του Ντένις Ρόμενταλ από το 22’, όταν ο Ζιντάν έχει τη μία και μοναδική στιγμή μαγείας στο ματς. Κλέβει την μπάλα με προβολή με το αριστερό από τον Νίκλας Γένσεν και κάνει ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή, που για λίγο δεν μπαίνει στα δίχτυα.
Οι Γάλλοι έχουν κι ένα δοκάρι από κόρνερ του, με την κεφαλιά του Μαρσέλ Ντεσαγί στο 52’. Όταν ο Γιον Νταλ Τόμασον βάζει το γκολ στο 67’, όλα τελειώνουν. Ο Ζιντάν μένει στον αγωνιστικό χώρο ως το τέλος, πιθανώς επειδή ο Λεμέρ πιστεύει στα θαύματα. Το τελικό 2-0 σημαίνει ότι η Γαλλία γίνεται η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου που αποκλείεται στη φάση των ομίλων.
Θα ακολουθούσαν η Ιταλία το 2010, η Ισπανία το 2014 και η Γερμανία το 2018. Τώρα είναι ξανά η σειρά της και η Δανία τίθεται πάλι αντιμέτωπή της, όπως, όμως, και στο Euro 1984 (1-0) και Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 (2-1) και στο Euro 2000 (3-0) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (0-0). Δηλαδή και τις τέσσερις διοργανώσεις που στο τέλος νίκησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα