Παγκόσμιο Κύπελλο 1990: Ο λίμπερο Χιγκίτα, το τάιμινγκ του Μιλά και ο κορονοϊός
Ο Ρενέ Χιγκίτα δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει τον Ροζέ Μιλά στο παιχνίδι για τη φάση των «16» στη Νάπολη. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, η φωτογραφία της στιγμής που τον καταδίωκε απέκτησε και ηθικό δίδαγμα.
Ο Φρανσίσκο Ματουράνα, προπονητής της εθνικής Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Ρενέ Χιγκίτα για το παιχνίδι της 23ης Ιουνίου στο «Σαν Πάολο» της Νάπολης.
Τότε, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας, «σεσημασμένος» για τις εξόδους του, έφτασε ως το κέντρο του γηπέδου, ο Ροζέ Μιλά είχε το σωστό τάιμινγκ, έκλεψε την μπάλα και πέτυχε το δεύτερο γκολ του Καμερούν και ισάριθμο προσωπικό του, δίνοντας στην ομάδα του αέρα δύο τερμάτων στο παιχνίδι για τη φάση των «16».
Ο Μιλά, που σε όλα εκείνα τα παιχνίδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου είχε μπει ως αλλαγή, είχε ανοίξει το σκορ στο 106’, με ένα όμορφο σόλο και ένα θαυμάσιο πλασέ με το αριστερό και στο 109’ έκανε το 2-0.
Η Κολομβία μείωσε στο 115’ με τον Μπερνάντο Ρεντί, που είχε μπει επίσης ως αλλαγή, αλλά το σκορ δεν άλλαξε και το Καμερούν έγινε η δεύτερη αφρικανική ομάδα που έφτασε στους προημιτελικούς ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου μετά το Μαρόκο, το 1986.
Θα ακολουθούσαν η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010. Αξιοσημείωτο είναι πως και οι τρεις αποκλεισμοί των αφρικανικών ομάδων σε εκείνη τη φάση ήρθαν τουλάχιστον στην παράταση.
Το Καμερούν αποκλείστηκε στο παιχνίδι με την Αγγλία, παρ’ ότι προηγήθηκε δύο φορές. Έχασε με δύο εκτελέσεις πέναλτι του Γκάρι Λίνεκερ. Τον Μιλά, όμως, και τον πανηγυρισμό του στο σημαιάκι του κόρνερ ουδείς τον ξέχασε.
Η ιστορία εκείνης της ομάδας γενικώς είναι απολύτως ξεχωριστή, το sportday.gr την είχε πιάσει στην επέτειο εκείνου του τρομερού τάκλιν που υπέστη ο Κλαούντιο Κανίγια, στην πρεμιέρα εκείνου του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Ο Μιλά, κιόλας, ήταν… τουρίστας και μάλιστα ολκής. Δεν είχε παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό, που λέει ο λόγος, επίπεδο από το 1987. Έπαιζε μπάλα σε χωριό. Στον Ινδικό ωκεανό. Η Σεν Πιερουάζ του Ρεουνιόν είχε δεχθεί τα κάλλη του, πάντως ο Μιλά επέστρεψε… τρέχοντας στην Εθνική, ενδεχομένως και χορεύοντας, δηλώνοντας «πάντα έτοιμος στην κλήση για τα χρώματα της πατρίδας μου». Δεν είναι ο μόνος που θα ξεβολευόταν από τη σύνταξη για να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.
Ο Μιλά, μαζί με τον Τόμας Ενκόνο και τον Εμανουέλ Κουντέ, ήταν τα μόνα μέλη της ομάδας που είχαν παίξει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο θρίαμβος του, απήλαυσε σεβασμό που δεν είχε ονειρευτεί και, τιμής ένεκεν -που δεν ήταν ακριβώς έτσι, αφού στο 6-1 της Ρωσίας επί του Καμερούν, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε ποτέ στη διοργάνωση- κλήθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.
Η Ημέρα του Τερματοφύλακα
Σημασία είχε και αυτό που έγινε στην αντίθετη πλευρά, εκείνη των μοιραίων. Τι έκανε ο Ρενέ Χιγκίτα ύστερα από το ολέθριο λάθος, που κόστισε στην Κολομβία μια πρόκριση (και, ποιος ξέρει, τι είδους εξευμενισμό θα μπορούσε να φέρει στη χώρα, ώστε τέσσερα χρόνια αργότερα να αποφευχθεί η δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ.
Ο Ματουράνα είχε δει το μέλλον μέσα από τη χρησιμοποίηση του Χιγκίτα ως «σκούπα» πίσω από την αμυντική γραμμή, ως έναν λίμπερο που προσέχει τους στόπερ, έναν αν και είναι κάποιος αδόκιμο, κεντρικό χαφ στην άμυνα. Έλεγε ότι με το γεννημένο στο Μεντεγίν τερματοφύλακα να συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας, η Κολομβία κέρδιζε έναν ποδοσφαιριστή.
Ο γκολκίπερ της εθνικής Κολομβίας ήταν τότε 24 και βέβαια, για να μπορεί να το κάνει αυτό που του ζητούσε ο προπονητής του, έπρεπε να έχει άρτια τεχνική κατάρτιση. Ο Μιλά απλώς μέτρησε σωστά μια φάση που ήταν κρίσιμη και συνέβη σε καίριο σημείο.
Ο Χιγκίτα δεν ήταν κάτι άλλο από το απότοκο της κληρονομιάς που είχε αφήσει ο Αμαντέο Καρίζο, ένας Αργεντινός θρύλος, που γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1926 στο Ρουφίνο της Σάντα Φε και πέθανε πρόσφατα, στις 20 Μαρτίου του 2020, δηλαδή τις πρώτες μέρες της Covid-19.
Πιθανώς και με αυτό να σχετίζεται η ανάρτηση που είχε κάνει μία μέρα μετά, το Σάββατο 21 Μαρτίου, ο Χιγκίτα. Ο Καρίζο ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που κατάλαβε ότι η θέση δεν είναι απαγορευτική για τη συμμετοχή στο παιχνίδι και που αναγνώρισε ότι ένας πορτιέρε μπορεί να βοηθά και επιθετικά την ομάδα του.
Ήταν τέτοιος ο μύθος του, που πριν καν πεθάνει η 12η Ιουνίου θεσπίστηκε ως Ημέρα του Τερματοφύλακα στην Αργεντινή. Ο Καρίζο θήτευσε και στην Κολομβία, φέρεται να έπαιξε στη Μιλιονάριος την τελευταία χρονιά της καριέρας του, τη σεζόν 1969-70.
Ο Χιγκίτα προφανώς ξέρει για τον Καρίζο και σίγουρα οιστρηλατούνταν από το γεγονός ότι πριν από εκείνον υπήρχε κάποιος που τον ενέπνευσε ώστε να γίνει ακόμα πιο πολύτιμος στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Παρ’ όλα αυτά, μπόρεσε και χρησιμοποίησε εκείνη τη στιγμή με τον Μιλά για να νουθετήσει τους ανθρώπους εκείνες τις πρώτες μέρες του κορονοϊού.
Στην πραγματικότητα, κάποιος ανέβασε το πλάνο στο οποίο φαίνεται ο Μιλά να του κλέβει την μπάλα. Ο τύπος έγραψε στη λεζάντα: «Αν σου έχουν πει να μη βγαίνεις έξω, μη βγαίνεις έξω». Ο Χιγκίτα «τσίμπησε» και απάντησε: «Αν αυτή η φωτογραφία εξυπηρετεί για να δημιουργήσει γνώση στους ανθρώπους, θα την χρησιμοποιήσω κι εγώ. Η υγεία έρχεται πρώτη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα