Ντομινίκ Λιβάκοβιτς: Στο ντεμπούτο του στην Εθνική, η Κροατία έχασε στα πέναλτι!

ΑΠΕ-ΕΡΑ

Γόνος οικογένειας επιστημόνων από τη μια πλευρά και ποδοσφαιριστών από την άλλη, ο ήρωας της Κροατίας Ντομινίκ Λιβάκοβιτς έχει προϊστορία με τις αποκρούσεις πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι ανέκαθεν ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να έναν τερματοφύλακα να γνωρίσει την αποθέωση. Τα χέρια του, η οξυδέρκεια του, οι γνώσεις του αλλά και η τύχη είναι οι παράγοντες που μπορούν να τον ανεβάσουν στον Όλυμπο.

Η σχέση του ήρωα της πρόκρισης της Κροατίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, με τα πέναλτι φαίνεται να είναι καρμική…

Τα πέναλτι, η ιστορία της ζωής του

Ο 27χρονος Ντομινίκ Λιβάκοβιτς στην πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να γίνει ήρωας, το 2017 στην Νανίνγκ της. Κίνας σε ένα διεθνές τουρνουά, απέτυχε, αφού η Κροατία ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Χιλή.

Η σχέση του με τα χτυπήματα από την άσπρη βούλα άλλαξε ρότα, όμως, τον Αύγουστο του 2020, όταν ως παίκτης Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την οποία υπηρετεί από το 2015, έπιασε ένα στην κανονική διάρκεια του αγώνα με την Κλουζ για το δεύτερο προκριματικό του Champions League και αλλά ένα στη διαδικασία των πέναλτι.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη σεζόν ένα καταπληκτικό σερί 413 λεπτών χωρίς να δεχτεί γκολ, νέο ρεκόρ για το πρωτάθλημα Κροατίας.

Στην εξέλιξη της σεζόν, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ εξέπεσε στο Europa League, όπου στους ομίλους ο Λιβάκοβιτς δέχτηκε μόνο ένα γκολ και έπιασε άλλο ένα πέναλτι, σε εκτέλεση του Μπέργκχαους της Φέγενορντ.

Ο Κέιν ακόμα θυμάται τον Λιβάκοβιτς

Η πιο σημαντική επέμβαση της καριέρας του, μέχρι τις τρεις σημερινές, ήταν ένα σουτ του Χάρι Κέιν της Τότεναμ από πολύ κοντά με τον ίδιο να κάνει σπριντ και βουτιά απελπισία σώζοντας ένα βέβαιο γκολ. Χάρη σε αυτήν απόκρουση, η ομάδα του Ζάγκρεμπ πέρασε με συνολικά σκορ 3-2 στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της.

 

Ο μπαμπάς Υπουργός και ο θείος διάσημος μουντιαλικός ποδοσφαιριστής

Το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να μην έμπαινε ποτέ στη ζωή του Λιβάκοβιτς, αν ακολουθούσε την παράδοση της οικογένειας του από την πλευρά του πατέρα του. Ο Ζντράβκο Λιβάκοβιτς είναι αρχιτέκτονας και διετέλεσε Υπουργός Θαλάσσης, Μεταφορών και Υποδομών στην Κυβέρνηση του Μπόζινταρ Καλμέτα, ενώ ο παππούς του ήταν ραδιολόγος-ακτινολόγος.

Ο Ντομινίκ ακολούθησε όμως την παράδοση της οικογένειας της μητέρας του, της οποίας ο πρώτος εξάδερφος, είναι ο παλαίμαχος επιθετικός Γιόζιπ Σκόμπλαρ, ο οποίος κατέλαβε την τέταρτη θέση με τη μεγάλη ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο Μουντιάλ του 1962, όπου μάλιστα σκόραρε μία φορά με πέναλτι στο 3-1 επί της Ουρουγουάης στη φάση των ομίλων. Ο θείος σκόραρε, δηλαδή, από την άσπρη βούλα και ο ανιψιός αποκρούει…

Ο γάμος με την Ελένα

Ο Λιβάκοβιτς, ξεπέρασε τον θείο του, αλλά ως αναπληρωματικός μετέχοντας στο Μουντιάλ του 2018, όταν η Κροατία έφτασε στον τελικό. Τώρα θέλει ως ο βασικός Νο 1 της εθνικής ομάδας να σηκώσει το τρόπαιο, που θα είναι το… δεύτερο γι’ αυτόν φέτος μετά το γάμο του (με παραδοσιακό στιλ) με την αγαπημένη του Ελένα Μάτιτς τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News