Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Φάουλ του Γουόκαπ στον Μπέικον; Μα ήταν... non call!

Sportday.gr

Ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται έντονα για φάουλ του Γουόκαπ στον Μπέικον στο τελευταίο τρίποντο που επιχείρησε ο Αμερικάνος στο ντέρμπι του ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό. Τελικά υπάρχει… non call στο μπάσκετ ή όχι;

Ένα ντέρμπι που ξεσήκωσε ξανά θύελλα διαμαρτυριών για τη διαιτησία από τον ηττημένο. Δικαιολογημένα, άδικα; Μικρή σημασία έχει. Πρόκειται για ένα έργο που έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά κουραστικό για τον ουδέτερο παρατηρητή.

Ο καθένας βλέπει τις φάσεις, όπως θέλει, από την οπτική που τον βολεύει και υπό το πρίσμα που συμφέρει τα οπαδικά γυαλιά που φοράει.

Ο Παναθηναϊκός είναι ολοφάνερο ότι έχει επιλέξει για λόγους στρατηγικής επικοινωνιακής πολιτικής τον ανένδοτο στη διοίκηση Λιόλιου και τη νέα εποχή του ελληνικού μπάσκετ, θεωρώντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία ομάδα είναι που στρέφει τα βέλη της προς την ηγεσία μιας Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, τα οργισμένα παράπονα των «πράσινων» για την τελευταία φάση της αναμέτρησης, με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για φάουλ του Γουόκαπ στον Μπέικον, δίνουν τροφή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μακριά από κορώνες και κραυγές.

Τελικά, υπάρχει ή όχι το περίφημο non call στο μπάσκετ; Το συγκεκριμένο ερώτημα επικαιροποιήθηκε μέσω της τελευταίας φάσης του ντέρμπι και θύμισε – ιδιαίτερα στους φίλους του Ολυμπιακού – το περίφημο “non call” στο φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν στους τελικούς της Α1 του 2007.

Η ανάλυση και η σύγκριση των δύο φάσεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στους τελικούς του 2007, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που κυνηγούσε το σκορ και επιχειρούσε την τελευταία της επίθεση. Πάμε να θυμηθούμε την επίμαχη φάση στο βίντεο που ακολουθεί (στο 7.50).

Ο Παναθηναϊκός προηγείται 86-85 και ο ταχύτατος Πεν επιχειρεί να πραγματοποιήσει coast to coast. Στην προσπάθεια του να τον μαρκάρει ο Διαμαντίδης έρχεται σε επαφή μαζί του και τα δύο κορμιά συγκρούονται, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός γκαρντ να βγει για λίγο εκτός τροχιάς.

Οι διαιτητές δεν έδωσαν φάουλ, αποφάσισαν να μη στείλουν τον Πεν στις βολές και τελικά οι «πράσινοι» ήταν η ομάδα που πανηγύρισε τη νίκη και εν τέλει το πρωτάθλημα.

Το βράδυ της Δευτέρας στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που κυνηγά στο σκορ και ξεκινά την τελευταία της επίθεση με τον Μπέικον να επιχειρεί το δικό του coast to coast.

Τι βλέπουμε στη συγκεκριμένη φάση; Τον Γουόκαπ να βρίσκεται στο κατόπι του νέου Αμερικανού σούπερ σταρ του «τριφυλλιού», τον Μπέικον να φρενάρει, να σουτάρει και τον Παναθηναϊκό να διαμαρτύρεται για φάουλ του γκαρντ του Ολυμπιακού με το σώμα.

Είναι προφανές ότι αν υπάρχει επαφή του Γουόκαπ με τον Μπέικον (καθώς το βίντεο δεν το ξεκαθαρίζει) είναι σαφώς πιο ανεπαίσθητη από εκείνη του Διαμαντίδη με τον Πεν.

Το ερωτηματικό, όμως, είναι τι ισχύει τελικά με το περίφημο… non call; Πρέπει να εφαρμόζεται ή δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα παιχνίδια μπάσκετ στα τελευταία δευτερόλεπτα; Ενδεχομένως την απάντηση να πρέπει να τη δώσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού που από το 2007 υποστηρίζουν ότι σωστά δεν καταλογίστηκε φάουλ του Διαμαντίδη στον Πεν.

Ναι, αλλά αν δεν υπήρχε φάουλ του «Μητσάρα» στον Αμερικανό του Ολυμπιακού τότε, πως είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να διαμαρτύρεται για φάουλ του Γουόκαπ στον Μπέικον;

Έχει το ενδιαφέρον της η συζήτηση μακριά από… επικοινωνιακές κορώνες και διαιτητικές κόντρες που η αλήθεια είναι ότι έχουν αρχίσει να γίνονται κουραστικές. Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει non call στο μπάσκετ; Κι αν υπάρχει σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και σε ποιες όχι;

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News