Πεπ Γουαρδιόλα: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ήταν ένας... θρίαμβος του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι
Είναι οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι έρμα που εξαφανίστηκαν στο Κατάρ ή μήπως έχουν γίνει απλώς τόσο εξελιγμένα είδη, που δεν μπορούν να αποδώσουν απλοϊκά;
Οριακά 100 ώρες θα παρέλθουν από τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, στις 17:00 στο «Lusail» και το πρώτο σπουδαίο παιχνίδι στην Αγγλία θα είναι γεγονός: η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Λίβερπουλ για το League Cup στις 22 Δεκεμβρίου (22:00). Ο Πεπ Γουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ ξέρουν ότι η κατάσταση που βρίσκονται οι παίκτες τους θα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη στα μέσα Ιουνίου, οπότε μάλλον θα υπάρξουν υπομονετικοί και διαλλακτικοί στις επιθυμίες τους.
Ειδικά για τον Καταλανό, το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Όταν τελείωσαν οι προημιτελικοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, υπήρχε ακόμη μία εβδομάδα ποδοσφαίρου, επί του πρακτέου, και προσμονής για τους ημιτελικούς και τους τελικούς και ένας ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι στο τουρνουά.
Μόνο ένας, σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Κάποιος που, αν δεν ασχολούσουν ενδελεχώς με το μεταγραφικό τοπίο, συγκεκριμένα δε με την Αγγλία, δεν θα τον αναγνώρισες ως παίκτη της Σίτι.
Ο Χούλιαν Άλβαρες, της Αργεντινής, είναι εκείνος που κράτησε τη σημαία. Ο 22χρονος επιθετικός πρέπει να έκανε χαρούμενο τον προπονητή του με τα δύο γκολ που έβαλε απέναντι στην Κροατία, στο 3-0 του ημιτελικού της Τρίτης, 13 Δεκεμβρίου, στο «Lusail».
Οι υπόλοιποι, που είναι και ο κορμός της πρωταθλήτριας Αγγλίας τα τελευταία δύο χρόνια, καταβλήθηκαν πριν επιβιώσουν οι τελευταίες τέσσερις ομάδες στο τουρνουά του Κατάρ.
Οι Κάιλ Γουόκερ, Τζον Στόουνς, Τζακ Γκρίλις, Φιλ Φόντεν, Κάλβιν Φίλιπς της Αγγλίας αποκλείστηκαν στον προημιτελικό του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου, με τη Γαλλία. Ο Έντερσον είδε τη Βραζιλία να ηττάται μία μέρα νωρίτερα στα πέναλτι από την Κροατία. Οι Ρούμπεν Ντίας, Ζοάο Κανσέλο και Μπερνάρντο Σίλβα, που στελέχωσαν την Πορτογαλία, έχασαν από το Μαρόκο, που έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα η οποία πέρασε στους ημιτελικούς. Ο Ομερίκ Λαπόρτ και ο Ρόδρι έφυγαν στη φάση των «16», με θύτη τον ίδιο αντίπαλο. Ο Ολλανδός Νέιθαν Άκε είδε την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι να προκρίνεται εις βάρος της ομάδας του στα πέναλτι στους προημιτελικούς, ενώ η Ελβετία του Μανουέλ Ακάντζι συνετρίβη στους «16» από την Πορτογαλία, 6-1.
Η Γερμανία του Ιλκάι Γκουντογκάν και το Βέλγιο του Κέβιν ντε Μπρόινε έφυγαν στους ομίλους, πριν καν μπουν στα νοκ άουτ, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη.
Τα μικροπράγματα του Καταλανού
Δείχνει, κι αυτόν, το λεπτό ράψιμο που, οιστρηλατημένος από το ποδοσφαιρικό ιδεατό, ο Γουαρδιόλα επιχειρεί στην ομάδα του. Προφανώς δεν θα γινόταν να προχωρήσουν όλοι, αλλά συντριπτικό δεν είναι μόνο το γεγονός πως απέτυχαν στις ομάδες τους, αλλά και η διαφορά στο παιχνίδι τους σε σχέση με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ειδικά στην περίπτωση του Ντε Μπρόινε, που είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και ο ποδοσφαιριστής που κινεί τα νήματα στο παιχνίδι της, έγινε εμφανές.
Όταν μπήκε ο Ρομέλου Λουκάκου στο παιχνίδι πρόκρισης με την Κροατία, ενυπήρχε στο σχολιασμό κάτι του στυλ «μπήκε ο επιθετικός ο οποίος συνεννοείται άψογα με τον οργανωτή του Βελγίου. Ο Ντε Μπρόινε, σχεδόν αρνητικός στα δύο πρώτα παιχνίδια, έκανε άμεσα τη δουλειά του. Ο Λουκάκου αστόχησε.
Το Βέλγιο έμεινε εκτός και μπορεί να έμαθε ο κόσμος πόση δύναμη ενυπήρχε στο χαρακτήρα της Κροατίας, αλλά σίγουρα ουδείς έμαθε πού θα έφτανε η «χρυσή» φουρνιά της χώρας αν, εν τέλει, έμπαινε στα νοκ άουτ, αν και γίνεται να υποτεθεί ότι δεν θα έβρισκε ακριβώς το δρόμο προς τη διάκριση αν δεν επεδείκνυε ένα χαρακτήρα που δεν εμφανίστηκε ποτέ στους ομίλους -και έχει να εμφανιστεί από τον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018, απέναντι στη Βραζιλία.
Ο Γουαρδιόλα φαίνεται ότι δεν φτιάχνει την ομάδα του για να παίζει ένα στυλ ποδοσφαίρου, όποιο κι αν είναι αυτό -παραδείγματος χάρη, την τελευταία διετία η Σίτι επιτίθεται στις δεύτερες κατοχές αντί να κάνει κυκλοφορία στην μπάλα, όπως συνήθιζε ως και το 2021- αλλά το αποτυπώνει, μαζί με ολόκληρη την κριτική σκέψη που αυτονοήτως το συνοδεύει, στους παίκτες του.
Τους μαθαίνει τα μικρά πράγματα, έναν τρόπο να σκέφτονται για τη ζωή. Να διατηρούν την κατάσταση στον έλεγχό τους, να βρίσκονται συνεχώς σε συνείδηση. Δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να αποδειχθεί αυτό από το πώς αντέδρασε ο Μπερνάρντο Σίλβα στο πρώτο γκολ του Γκονσάλο Ράμος για το παιχνίδι της φάσης των «16» με την Ελβετία.
Φυσικά, δεν θα ήταν δύσκολο να υποτεθεί ότι οποιοσδήποτε σώφρων ποδοσφαιριστής θα έκανε τα μαθηματικά και θα έβλεπε ότι κάποιος από τους ποδοσφαιριστές έπρεπε να βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Όμως, θα μπορούσε κάποιος να το ισχυριστεί και για τους υπόλοιπους οκτώ ποδοσφαιριστές, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν με το σκόρερ.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μπερνάρντο Σίλβα πάει πρώτος να πανηγυρίσει με τον Ράμος και δεν είναι καν υποχρεωμένος να παρατηρήσει ποιοι συμπαίκτες του θα όδευαν προς το μέρος του 21χρονου επιθετικού. Όταν καταλαβαίνει ότι θα καταφτάσει στο σημείο όλη η… αποστολή, επιστρέφει.
Υπάρχει η διαφορά στο να αντιλαμβάνεσαι τις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου ως κτήμα σου και στο απλώς να τις υποθέτεις. Ο Γουαρδιόλα είναι μαιτρ, όχι μόνο στην κατανόησή τους, αλλά και τη μετάδοση της γνώσης στους παίκτες του.
Γι’ αυτό και, ορισμένες φορές, οι παίκτες του έμοιαζαν στις ομάδες τους με πυρηνικούς φυσικούς που θα τους ήταν μαρτύριο να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη διαφορά του μπάτερ με τον κάτσερ και του έβδομου με το ένατο ίνινγκ στο μπέιζμπολ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια