Last Christmas: Ο Τζορτζ Μάικλ το έγραψε βλέποντας ποδόσφαιρο
Ο Τζορτζ Μάικλ εμπνεύστηκε το «Last Christmas» βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Δεν είναι Χριστουγεννιάτικο τραγούδι και ο δημιουργός του πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων, τα οποία λάτρευε.
Ήταν Αύγουστος του 1984 όταν ο Τζορτζ Μάικλ και ο Άντριου Ρίτζλεϊ, ως ντουέτο Wham ηχογράφησαν το πιο δημοφιλές εορταστικό τραγούδι της γενιάς τους, το διάσημο «Last Christmas».
Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς από την Epic Records, σε διπλό A-side με το “Everything She Wants”. Οι Wham δώρισαν όλα τα έσοδα της πρώτης χρονιάς για το λιμό της Αιθιοπίας.
Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα του 1984, στο σπίτι των γονιών του Τζπρτζ Μάικλ. «Καθώς βλέπαμε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση», γράφει ο Άντριου Ρίτζλεϊ στα απομνημονεύματα των Wham!
«Τρώγαμε μια μπουκιά και καθόμασταν μαζί χαλαρώνοντας με την τηλεόραση ανοιχτή στο βάθος, όταν, σχεδόν απαρατήρητος, ο Τζορτζ εξαφανίστηκε στον επάνω όροφο για περίπου μία ώρα. Όταν επέστρεψε κάτω, ήταν τόσο ενθουσιασμός που έμοιαζε σαν να είχε ανακαλύψει χρυσό. Κατά μία έννοια, είχε», αναφέρει ο Ρίτζλεϊ.
Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day, you gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special
Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι Χριστουγεννιάτικο, δηλαδή δεν έχει εορταστικό χαρακτήρα. Είναι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας από τα προηγούμενα Χριστούγεννα και πλέον ο ήρωας των στίχων ένα χρόνο μετά ελπίζει σε μια νέα αγάπη.
Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς η επιτυχία του και η απόλυτη ταύτιση με τα Χριστούγεννα οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεφρέν επαναλαμβάνεται εξίμισι φορές. Πάντως τα Χριστούγεννα απουσιάζουν πλήρως από το υπόλοιπο τραγούδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής είχε κατηγορήσει τους WHAM για κλοπή της μελωδίας. Το ντουέτο ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του.
Ο Τζόρτζ Μάικλ λάτρευε τα Χριστούγεννα και η ειρωνεία είναι ότι ο δημιουργός του Last Christmas πέθανε στα 53 του, το 2016, ανήμερα των Χριστουγέννων.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Δεκεμβρίου
2014: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Έλληνας δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης. Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης. Σημείο-σταθμός στη ζωή του υπήρξε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καθώς ήταν διευθυντής της για τουλάχιστον 30 χρόνια, από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «6 ημέρες», ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού «Ε».
1983: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο σουρεαλιστής Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης Juan Miro, που ένα χρόνο πριν φιλοτέχνησε την αφίσα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1982, που έγινε στην Ισπανία.
1966: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο “Όρος Σινά” του Λος Άντζελες ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως “Nick the Greek”, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικάνικη ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες.
1936: Ο Ambrose Brown της Ρέξαμ αποβάλλεται στο 20″ του αγώνα με τη Χουλ Σίτι, σημειώνοντας μια από τις γρηγορότερες αποβολές.
1935: Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του.
1930: Ανοίγει για το κοινό το Mt Van Hoebenberg στο Lake Placid της Νέας Υόρκης, η πρώτη πίστα bobsled διεθνών προδιαγραφών στις ΗΠΑ.
1914: Μία ομάδα Γερμανών στρατιωτών κερδίζει με 3-2 τους αντιπάλους τους Άγγλους κατά τη διάρκεια της στιγμιαίας ανακωχής του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάπου ανάμεσα στην Ypres και την Lille. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και οι στρατιώτες έχοντας συμπληρώσει ένα εξάμηνο στα χαρακώματα, δίχως να τολμούν να ξεμυτήσουν, ξαφνικά επιβάλλουν ανακωχή τραγουδώντας από την προηγούμενη νύχτα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μαζί με τους αντιπάλους τους, ενώ η Ημέρα των Χριστουγέννων τους βρίσκει να παίζουν, να καπνίζουν και να ανταλλάσουν δώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή στην ιστορία ως “Christmas Truce”, καταγράφηκε κατά μήκος του Δυτικού Μετώπου στη Βόρεια Γαλλία, και διήρκησε μόνο λίγες ημέρες.
1895: Ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης θέτει ως όρο “αν οι παίζοντες δεν θα είναι ορατοί εκ των έξω” ώστε να δανείσει χρήματα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Lawn Tennis Club στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το σωματείο έχει ιδρυθεί πριν από λίγους μήνες (16/9/1895) από 14 νεαρούς άνδρες και θα επιβληθεί, αφού το τέννις προσφέρει άσκηση και ψυχαγωγία “πρωτίστως δι’ εκείνους εις τους οποίους είτε η ηλικία είτε η σωματική κατασκευή δεν επιτρέπει να επιδίδωνται εις εντονωτέρας ασκήσεις”.
Ο ελληνικός τίτλος “Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών” (ΟΑΑ) θα πρωτοεμφανιστεί σε πρακτικό της 29/11/1913, αλλά η επιθυμία του Νεγρεπόντη που εκφράζει “σωματειακή εσωστρέφεια” θα συνοδεύει για πολλά χρόνια τον σύλλογο που θα καλλιεργήσει συναναστροφές “κοινωνικά κλειστές και προφυλαγμένες από παρείσακτους”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης